Vodeni sportovi

Tina Mihelić svjetska prvakinja u laser radialu!

Tea Lokas • ponedjeljak, 07.10.2013.
Tina Mihelić svjetska prvakinja u laser radialu!

Izvrsne vijesti doputovale su iz daleke Kine na početku novog radnog tjedna. 24-godišnja Riječanka Tina Mihelić osvojila je zlato u klasi Laser Radial na svjetskom prvenstvu u jedrenju! Hrvatska do sada nije imala pobjednicu ili pobjednika u seniorskoj konkurenciji na svjetskom prvenstvu olimpijske discipline.

Tina Mihelić, članica splitskog Y.C. Labuda, osvajačica je zlata na svjetskom prvenstvu u kineskom Rizhau u klasi Laser Radial. Riječanka je nakon kvalifikacija u finale olimpijskog samca ušla kao osma, da bi za tri finalna dana odjedrila bolje nego ikad na svjetskim prvenstvima.

Prvog finalnog dana upisala je šesto i drugo mjesto te ukupno bila druga, drugog je dana preuzela vodstvo u ukupnom poretku pobijedivši u jednom plovu, a u drugom zabilježivši drugo mjesto. Dan prije kraja prvenstva imala je 11 bodova pred finskom jedriličarkom Tuulom Tenkanen, a u teškim uvjetima trebalo je ostati potpuno koncentriran da bi se zadržalo barem postolje.

Mihelić je to odradila na najbolji mogući način, ostavivši iza sebe i Tenkanen, i Amerikanku Railey, i domaću predstavnicu Zhang. Posljednja dva plova zabilježila je sedmo i treće mjesto, što je bilo dovoljno da je ne ugrozi finska predstavnica, koja je odlično jedrila u posljednja dva plova (prvo i drugo mjesto), i da se po prvi put u hrvatskoj povijesti jedna Hrvatica okiti zlatom na svjetskoj smotri u jedrenju.

Jedriličarke su odradile 12 plovova, od kojih šest kvalifikacijskih, a šest finalnih. Iako je drugoplasirana Tenkanen upisala tri najbrža plova, a Tina dva, Riječanka je bila konstantno u vrhu te je bez većih grešaka uspjela privesti sve utrke kraju. U ukupnom poretku finska jedriličarka za hrvatskom zaostaje četiri boda, a Amerikanka 19.

Tina je 2009. bila prva koja je za Hrvatsku osvojila europsko zlato u olimpijskom samcu za žene, 2010. je obranila naslov, a 2011. došla do srebra. U olimpijskom dvojcu discipline 470 zlato su na svjetskoj pozornici osvojili još samo Fantela i Marenić 2009.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.10.2013. u 16:10
    sportnet ova vijest treba biti udarna, a ne nešto drugo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.10.2013. u 15:30
    Bravo djevojko:)!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Vjeran07.10.2013. u 14:23
    Teško je ne složiti se s tobom. Ali žalosno je da je potreban pojedinac i njegov politički utjecaj kako bi se rješavali problemi koje bi zapravo morao riješiti sustav.
    Vjeran
  • water strider07.10.2013. u 13:35
    Imamo odlične jedriličare, konstantno 3-4 posade koje su konkurentne za medalju, ali na OI je nikako ulovit.Uvijek nešto blizu, al nikako do medalje.Današnja ministrica graditeljstva je predsjednica saveza , ako se ne varam, a s obzirom da joj se i sin bavi jedrenjem , moglo bi i malo više novaca... [više na forumu]
    water strider
  • Vatreni8207.10.2013. u 13:24
    Svaka cast. Veliki uspjeh.
    Vatreni82