Nogomet

Štimac: "Možemo biti zadovoljni ishodom, igrali smo s jako kvalitetnim protivnikom"

Sportnet • petak, 11.10.2013.
Štimac: "Možemo biti zadovoljni ishodom, igrali smo s jako kvalitetnim protivnikom"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je pretposljednju utakmicu u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Belgija je u Maksimiru bila bolji, kvalitetniji protivnik i zasluženo izborila izravan plasman na svjetsku smotru, a izbornik Igor Štimac usprkos porazu vjeruje kako su hrvatski reprezentativci u mnogočemu ostvarili plan zacrtan prije utakmice.

Individualne pogreške, ali i očita razlika u kvaliteti razlog su poraza hrvatske reprezentacije u maksimirskom srazu s Belgijom. Gosti su došli po tri boda, zaslužili ih na kišom natopljenom travnjaku i izborili izravan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok Hrvatskoj preostaje iskupljenje u Škotskoj i dodatne kvalifikacije.

Izbornik Igor Štimac nije djelovao posebno razočarano nakon susreta. Štoviše, u više je navrata isticao kako su igrači na terenu u mnogočemu ispunili plan, ali su individualne pogreške odlučile pitanje pobjednika.

"Ja prije svega moram čestitati igračima, jer otići na poluvrijeme s 0:2 protiv ovakvog protivnika, jedne od najboljih europskih momčadi u kontranapadima, a zatim u nastavku i postići pogodak, to mogu samo pravi momci. Nismo zaslužili izgubiti večeras, po onome koliko smo htijenja pokazali, ali kad protivniku date ovakve poklone uistinu je šok. Trebalo je u nastavku ostati čvrst i sabran, ne dozvoliti još koji pogodak jer bi tada doista bio katastrofalan poraz", zborio je izbornik neposredno po završetku utakmice za Hrvatsku radioteleviziju.

"Možemo u konačnici biti i zadovoljni kako je utakmica završila jer igrali smo s jako kvalitetnim protivnikom. Naši se vezni igrači nisu uspjeli nositi s divovima iz njihovog veznog reda, a nedostajalo nam je više prizemnih ubačaja s krila na kojima smo radili na treninzima", dodao je. Štimac vjeruje da razloge poraza valja tražiti isključivo u manjku koncentracije kod pojedinaca, posebno kod Ivana Perišića koji je poklonio loptu Belgijcima neposredno prije prvoga pogotka.

"Indisponiranost pojedinaca i manjak koncentracije razlozi su poraza. Iz situacije u kojoj smo potpuno kontrolirali utakmicu i dominirali, dozvolili smo sebi da primimo pogodak. Naravno da nas je to uzdrmalo i teško smo s takvim, potresenim igračem mogli nešto učiniti do poluvremena", rekao je Štimac i upozorio igrače. "Morat će pojedinci više poraditi na koncentraciji, pogotovo u situacijama kad nisu pod pritiskom. Ne treba govoriti o imenima, jer ne želim prozivati pojedince, ali ovo su večeras bile dvije neshvatljive greške, posebno zato što nismo ni vježbali onakvo izvođenje slobodnog udarca. Očekivao sam da će Rakitić pucati."

Bez obzira na činjenicu da je Belgija mogla postići najmanje četiri ili pet pogodaka, Štimac je za obrambeni red Hrvatske imao samo riječi pohvale.

"Stoperi su odradili vrhunski posao večeras. Ne može nitko očekivati da će naš igrač u situaciji kad ima dva-tri slobodna igrača dati loptu protivniku. Zadnja linija je odradila svoj posao večeras i formacija večeras nema nikakve veze s porazom. Mislim da smo ostvarili što smo htjeli u ovoj utakmici, ali da bismo došli do rezultata svi moraju biti spremni, pripremljeni i koncentrirani."

"Svi naglašavaju nečije potencijale i kvalitete, ljudi su zadnjih mjeseci govorili i o kvalitetama Rakitića. Znam za njegove kvalitete, nisam slijep, no on iz Seville dođe potrošen, vidjelo se koliko ga je iscrpio ovakav teren. Večeras je igrao na poziciji koja mu najviše odgovara, trebao je činiti tandem s Perišićem i igrati u međuprostoru između veznog reda i zadnje linije Belgije. Nismo imali previše prostora i možda je to malo i iritiralo njih dvojicu i stvaralo problem", analizirao je Štimac, a zatim najavio i posljednju utakmicu u skupini.

"Pred nama je nekoliko dana, valja osvježiti momčad, treba popričati, ali mislim da nema mjesta korekcijama, neće korekcije spriječiti onakve pogreške igrača. Stvar je koncentracije i pripreme u glavi za ono što vas čeka na terenu, tu trener ne može ništa, svaki se igrač ponaosob mora pripremiti. Bolji smo od Škota i moramo im uzvratiti za onaj poraz iz Maksimira, a večeras nismo imali sreće", optimist je izbornik, koji je na kraju riječ-dvije uputio i medijima.

"Previše se izvrću moje riječi i riječi mojih igrača, mediji pokušavaju stvoriti atmosferu da između mene i igrača postoji nesklad i to je čista laž. To će se pojedincima vratiti u lice", poručio je Štimac.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.10.2013. u 22:57
    Sve kod nas ide po istom principu, podrzi ti mene, postavit cu ja tebe. Kako od politike, tako preko repke, a o svim drzavnim firmama i nepotizmu, mislim da je suvisno trosit prste na tipkanje. Isto sto se desilo sa Dinamom, radi se sad i sa reprezentacijom. Jedina ispravna reakcija na ove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2013. u 22:36
    Najjaca mu je izreka da mu nije bitan rezultat nego ljepota igre, kako napisase na net.hr. Ako je mislio na to, kako nasi dopustaju lijepu igru nasim protivnicima, imao je pravo. Nasa igra je sve drugo nego lijepa, prije bih to nazvao da je jako napeta, jer igraci ne znaju gdje su im mjesta na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2013. u 16:46
    E moj Štico i nisi za drugo nego za tuč ljude po diskotekama....ajde u cirkus klaune....ridikul
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2013. u 14:50
    štimac je u pravu.kako smo igrali možemo biti zadovoljni ishodom jer smo mogli dobiti 5 komada.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2013. u 13:46
    Potpisujem sve sto si rekaoBojkot od Dunava pa do Prevlake! Jedina opcija! To je u vasim rukama, na kraju dana Vi ste "TI" koji glasate. Kad politika vidi da na stadionima nema mase za manipulaciju i da ce izgubiti izbore ako se asociraju sa nogometnom mafijom, onda ce nesto i uraditi po tom pitanju
    Obrisan korisnik