Nogomet

Gana torpedirala Egipat te gotovo sigurno izborila plasman u Brazil

Kristijan Musa • utorak, 15.10.2013.
Gana torpedirala Egipat te gotovo sigurno izborila plasman u Brazil
Foto: EPA

Reprezentacija Gane je nakon prve utakmice baraža afričkih kvalifikacija već na jako dobrom putu za Brazil. Momčad Jamesa Appiaha je tako pred ovjerom trećeg uzastopnog Svjetskog prvenstva, dok najtrofejnija afrička nacija propušta već treće prvenstvo u nizu. Gana je u potpunosti dominirala igrom, ne dopustivši Egipćanima ni najmanje mogućnosti, da im ugroze pozitivan rezultat. Iako to uopće i nije izgledalo tako ekstremno, Gana je u konačnici slavila sa 6:1.

Afrika gotovo 100 posto ima svog prvog predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u lipnju naredne godine. Iako se u nogometu znaju ponekad događati brojna iznenađenja, ni u najgorim snovima ne bismo očekivali preokret Egipćana u studenome, budući da moraju nadoknaditi zaostatak od čak pet golova. Egipat, reprezentacija koja ima sedam titula prvaka Crnog kontinenta odigrala je samo dva prvenstva svijeta, ono daleke 1934. te prvenstvo u Italiji 1990. Ovo brazilsko će im tako biti šesto uzastopno, kojega će propustiti.

Gana će ipak nakon Njemačke i Južne Afrike, na ekspediciju u Brazil. Velikih 6:1 iz prve utakmice trebali bi biti i više nego dovoljni za prvo afričko ime na 20. prvenstvu svijeta u nogometu. Na stadionu Baba Yara u Kumasiju su domaći već nakon tri minute stigli u vodstvo, kada je gostujuću mrežu zatresao Asamoah Gyan. U 22. minuti utakmice Gana je bila u izglednoj prilici za udvostručenje vodstva, a u trenutku kada je Michael Essien prevario nekolicinu igrača i htio uputiti udaraca, loptu je u vlastitu mrežu skrenuo Wael Gomaa.

Egipćanima je tračak nade u koliko-toliko prihvatljiv rezultat donio Mohamed Aboutrika preciznim udarcem s bijele točke četiri minute prije isteka prvog poluvremena. U posljednjim trenucima prvih 45 minuta Abdul Majeed Waris je pak pogodio za novo dvostruko vodstvo domaćih i mirniji odlazak na odmor. Po povratku se ritam igre nije promijenio, dominirali su upravo domaći te sa novom ogromnom količinom sjajnih prilika zadali jako mnogo posla za egipatskog vratara Sherifa Ekramyja.

U 53. minuti početak egipatskog kraja nagovještava Asamoah Gyan svojim drugim pogotkom na utakmici. 20 minuta potom Sulley Muntari pogađa jedanaesterac za 5:1, a za konačnih visokih i više nego uvjerljivih ganskih 6:1, vrijednih „vize za Brazil“ pogodio je Christian Atsu minutu prije kraja susreta preciznim udarcem u donji desni kut rezervnog vratara Ahmeda El-Shenawyja.

Uzvrat se igra 19. studenog u Kairu, kada se gostujuća momčad samo mora pojaviti kako bi ovjerila plasman na Svjetsko prvenstvo.

Nogomet, Kvalifikacije za SP 2014., CAF:
Gana – Egipat 6:1

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!