Nogomet

Novom trenerskom 'šok terapijom' uzdrmani Dinamo dočekuje nizozemskog velikana

Damir Žbulj • četvrtak, 24.10.2013.
Novom trenerskom 'šok terapijom' uzdrmani Dinamo dočekuje nizozemskog velikana
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Dinama u trećem će kolu svoje skupine Europske lige, zbog Uefine kazne, pred sablasno praznim maksimirskim tribinama dočekati nizozemskog velikana PSV. Natjecanje su otvorili s dva poraza, protiv Čornomoreca i Ludogoreca te im je ovaj dvoboj praktički posljednja prilika za povratak u borbu za prolaz skupine, ako uopće više itko u to u klubu vjeruje. Nakon očekivanog otkaza Branku Ivankoviću s klupe će ekipu ponovno voditi Zoran Mamić, uz pomoć Damira Krznara i Igora Cvitanovića...

Ovosezonska kriza u Dinamu kulminirala je proteklog vikenda i novom katastrofalnom partijom u domaćem prvenstvu, porazom kod Splita te gubitkom vodeće pozicije na ljestvici. Bilo je samo pitanje vremena kada će Ivanković ponovno ostati bez posla, prije ili eventualno poslije dvoboja s PSV-om, no, klupski čelnici odlučili su mu 'skratiti muke' te ga poštedjeti briga oko sastavljanja momčadi i odabiranja taktike protiv vrhunskog nizozemskog kluba.

Ponovno je kormilo svlačionice u ruke preuzeo Zoran Mamić, baš kao i nakon ljetne smjene Krune Jurčića, prije uzvrata playoffa za ulazak u Ligu prvaka u Beču. Sportski direktor novu je giljotinu na klupi pokušao je pojasniti frazom kako se nikada ne može promijeniti 25 igrača nego je trener taj koji gubi glavu, no, zaboravio je kako u organizaciji nogometnog kolektiva postoje tri strane te kako bi za rezultate, osim igrača i trenera, ponekad morali odgovarati i oni koji su ih tamo doveli.

Dinamo će i ovu utakmicu igrati pred potpuno praznim tribinama! Slična situacija, kada je to također bilo zbog Uefine kazne, bila je i u prosincu 2009. godine, a Modri su teren napustili poraženi od rumunjskog Temišvara. Pored Anderlechta i Ajaxa ostali su i tada u konačnici bez prolaza skupine Europske lige.

Danas gotovo identična priča, hrvatskom prvaku treba pobjeda, samo što će na travnjaku imati puno opasnijeg i kvalitetnijeg suparnika nego što su tada bili Rumunji.

Nizozemski PSV sjajna je ekipa, koja je pred početak ove sezone ostala bez nekolicine važnih igrača, ali koja u svojim redovima i dalje ima vrhunskih pojedinaca, par iskusnih igrača te velik broj mladih, poletnih i perspektivnih nogometnih nada. S klupe ih predvodi klupska legenda nizozemskog nogometa Phillip Cocu, koji je dubok trag ostavio i u Barceloni.

PSV je odlično krenuo u prvenstvu, no u posljednje vrijeme upali su u krizu rezultata i u zadnja tri susreta doživjeli su dva poraza, od Alkmaara i Groningena. Na otvaranju Europske lige svladao ih je u Eindhovenu i bugarski Ludogorec pa iako se čini kako im je ovo natjecanje u drugom planu, u Zagrebu će sigurno jurnuti po pobjedu, kako bi, ako ništa drugo, podignuli raspoloženje pred nedjeljni domaći dvoboj kod Rode i nastavak borbe za vrh u domaćem prvenstvu, gdje prvih osam momčadi razdvaja samo tri boda.

"Najvažnije je da stignemo do pobjede. Imamo samopouzdanja, slavili smo i u posljednjem susretu u Europi. Volimo igrati te utakmice, stvaramo puno prilika i vjerujem kako će tako biti i protiv Dinama," najavio je opasni ofenzivac gostiju Ola Toivonen.

Cocu će i protiv Dinama na teren poslati napadački orijentirani sastav. Slovenac Matavž bit će u špici, u ekipu mu se vraća Luciano Narsingh, no, Zakaria Bakkali, marokansko čudo od djeteta s belgijskom putovnicom, koje sa 17 godina već ima zapaženu ulogu u jednom PSV-u, izostat će zbog ozljede. Uz Toivonena će vezom komandirati kapetan Schaars i njihov najskuplji igrač, Adam Maher, nizozemski U21 reprezentativac, također marokanskog porijekla. Ispred pouzdanog Poljaka na vratima Tytona, standardni su u obrani Willems, Hendrix, Bruma i Arias, a nevjerojatna je podatak kako je u posljednjoj prvenstvenoj utakmici prosjek godina njihovih igrača iz početne postave bio 21,7 dok je u zadnjoj europskoj utakmici, gdje su s 0:2 slavili u Ukrajini, taj prosjek bio 21,5. Cocu ne može računati na Rekika, Wijnalduma, Jeroena Zoeta te iskusnog Park Ji-Sunga.

Zoran Mamić na raspolaganju sigurno neće imati Pamića i Husejinovića, Brozović se nakon sjajnih partija u mladoj reprezentaciji još uvijek oporavlja od ozljede i upitan je njegov nastup, no, jedno je gotovo sigurno, baš kao što je to bilo i u Beču, Sammir bi večeras ponovno mogao 'glumiti' isturenog napadača, pored Fernandesa i El Soudanija.

U drugom susretu ove skupine B Europske lige igraju Čornomorec i Ludogorec, a dvoboj Dinama i PSV-a na rasporedu je od 21.05 sati. Pravdu će dijeliti poljska šestorka predvođena Pawelom Gilom.

Europska liga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Čornomorec Odesa0:1Ludogorec Razgrad
Dinamo0:0PSV Eindhoven
1Ludogorec Razgrad 611:2+916
2Čornomorec Odesa 66:6010
3PSV Eindhoven 64:5-17
4Dinamo 63:11-81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.10.2013. u 00:32
    ... I grizem si jezik.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2013. u 16:58
    Reprezentacija predstavlja neku naciju i sve građane određene države. Dakle dva principa pa se ovako ljudi često zbunjuuju. Za reprezentaciju Hrvatske može igrati Hrvat iz Čilea ali i Slovak, Čeh, Talijan, Srbin, Rom..Brazilac, građanin Hrvatske. U nogometu su pravila sa strancima jako stroga a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sportoz24.10.2013. u 16:22
    Financijski će odlično proći! Nema troškova tiskanja ulaznica, a posjeta će biti uobičajena...
    sportoz
  • Obrisan korisnik24.10.2013. u 15:03
    Nego, sorry, topic je ipak današnja tekma. Na tu temu: nemamo šanse a čisto zbog koeficijenta bi bilo dobro da izgubimo samo sa 1 razlike, 2 ako baš ne možemo bolje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2013. u 14:55
    Vjeruj mi, da je HNS promptno reagirao i da je Ibra nekim čudom pristao igrati za Hrvatsku ne bi tako govorio (niti bi sada bili u ovakvim govnima). Slažem se da dok imamo ne trebamo strance, ali kada ne budemo imali ili ako dođemo u priliku regrutirati zvijer od igrača (primjer: Eduardo, za kojeg... [više na forumu]
    Obrisan korisnik