Rukomet

Zagrebovi mladići u derbiju kola snage odmjeravaju s prvim regionalnim prvakom

Zvonka Keliš • nedjelja, 27.10.2013.
Zagrebovi mladići u derbiju kola snage odmjeravaju s prvim regionalnim prvakom
Foto: Davor Sajko

Momčad CO Zagreba ove nedjelje očekuje pravi rukometni derbi budući da joj u sklopu osmoga kola SEHA lige u goste u Arenu stiže aktualni makedonski te prvi regionalni prvak, skopski Vardar. S uistinu sjajnim ovosezonskim pojačanjima te velikim imenima makedonska je ekipa i na europskom tlu protiv velikana poput Barcelone i PSG-a pokazala što sve može stoga će pomlađeni Zagrebaši, kao i njihova publika morati ubaciti u brzinu više kako bi novi regionalni bodovi ostali upravo u njihovu gradu.

Regionalna rukometna liga stigla je ovoga vikenda i do svog osmog kola koje svim zaljubljenicima u ovaj sport donosi onaj pravi derbi, onaj pravi rukometni spektakl. U zagrebačkoj će Areni, naime, u nedjelju poslije podne snage odmjeriti aktualni i prvi regionalni prvak, prvak Hrvatske i prvak Makedonije, momčadi Croatia osiguranja Zagreb i Vardara.

S odigranom utakmicom manje od svog novog suparnika te pet upisanih slavlja i jednim, ali neugodnim porazom domaćin derbija osmoga kola okreće se novim izazovima na putu k obrani naslova regionalnog prvaka. Nakon podosta teško izborenog slavlja nad Vojvodinom sredinom ovoga tjedna vrijeme je da Zagrebaši, s bodom manje na ljestvici, krenu u pohod na nove vrijedne bodove i to upravo pred svojom publikom.

No, momcima Borisa Dvoršeka neće biti nimalo lako ove nedjelje, kao što im nije bilo ni u proteklih devet susreta koliko je iza ovih dvaju suparnika. Dakako, najvažniji su i oni ujedno najsvježiji poput poraza u polufinalu prvoga Final Foura SEHA lige, kao i uzbudljivi dvoboji regularnog dijela prošlogodišnjeg, drugog izdanja ovoga natjecanja. Ipak, najviše sjećanja, i to onih uistinu lijepih i uzbudljivih, pobuđuje finale SEHA lige u prepunoj dvorani Boris Trajkovski u samome srcu Skoplja, u kojemu su mladi Zagrebaši s novim, ali sadašnjim trenerom pokazali sve ono najbolje što znaju, dali uistinu sve od sebe te ostavili srce na terenu za minimalno slavlje 25:24 nakon prave triler završnice i još napetijih produžetaka.

''Probat ćemo se pripremiti što bolje za Vardar, većinu igrača poznajemo otprije i pokušat ćemo pobijediti pred našom publikom. Da bi svladali Vardar moramo imati dva dobra poluvremena, spojiti dobru obranu i napad", kazao je uoči dvoboja s Vardarom vratar CO Zagreba Stevanović.

Ove sezone ekipa CO Zagreba u prvi međusobni susret trećega izdanja Lige ulazi s praktički nepromijenjenom momčadi, tek ponekim mladim pojačanjem, ali svakako godinu dana iskusnija u ovome sastavu. S druge strane, njen suparnik dolazi itekako izmijenjen, s novim vodstvom gotovo na svim poljima pa tako i trenerskom s početka mjeseca listopada, ali i s izuzetno vrijednim i važnim pojačanjima na samome terenu.

Još mlađi Zagrebaši, pak, uz svoje stare dobre lisce prema naprijed gledaju s vratarem na visini zadatka Ivanom Stevanovićem te sada povratnikom u ekipu nakon propuštenog puta u Srbiju, Filipom Ivićem, kao i standardno sjajnim kapetanom Zlatkom Horvatom te još boljim lijevim vanjskim Stipom Mandalinićem koji hrabrost i spremnost pokazuje baš u svakome ogledu.

Kada i prvi kružni napadač hrvatskog prvaka, Marino Marić, pokaže ono što zna te se još dodatno digne nakon Vojvodine, preostaje tek da Josip Valčić razigra i posloži ekipu baš kako treba, da se digne i svoju raskoš šuta pokaže i Luka Stepančić, a brzu kontru, dvije, tri istrče i lijeva krila uz povratnika Hrvoja Batinovića. Uza sve to kada se u vatru gurnu oni još mlađi igrači kako bi stekli prijeko potrebno iskustvo te se iskalili onda kada je to potrebno, bojazni za pobjede ove ekipe od ove nedjelje pa nadalje ne bi trebalo biti.

Međutim, makedonski prvak Vardar nikako se ne smije ni olako shvatiti, ali ni podcijeniti: "Susret s Vardarom je derbi SEHA lige, dvoboj trenutno dvije najbolje momčadi. Bit ćemo spremni za ogled i smatram kako je Zagreb, s obzirom da igra na domaćem terenu, favorit'', kazao je strateg hrvatske momčadi nekoliko dana uoči susreta.

Osvrnuo se potom trener Dvoršek i na samu igru Makedonaca te njihove najjače strane: "Znamo sve o njima, imaju odlične golmane Angelova i Milića, odličnu vanjsku liniju s Karačićem, Pribakom, Dujšebajevim i Stoilovim te tri odlična pivota. Vardar najčešće igra 6-0 obranu ili 5-1 s Dibirovim naprijed, u 6-0 obrani igra dosta duboko i agresivno na što moramo pripaziti. U napadu nisu prebrzi, ne vuku brzi centar te najčešće igraju prema pivotu."

Pribak pohvalio Zagrebovu mladež

"Zagreb je uistinu pomladio svoju ekipu što se meni osobno svidjelo. Ima odlične lijeve i desne vanjske igrače koji su se vrlo dobrima pokazali u Ligi prvaka, a tu je i iskusan srednji vanjski Josip Valčić, kao i dobra krila. Ukupno gledajući Zagreb ima dobar set igrača", izjavio je ususret derbiju kola rukometaš Vardara Nemanja Pribak koji je potom nadodao: "Za nas je ovo normalan susret, kao i svaki drugi i u njemu idemo po pobjedu. Dobro smo se taktički pripremili, a mogli smo uzeti ponešto taktike i od Veszprema koji je lako slavio u Zagrebu u posljednjem kolu Lige prvaka. Međutim, mi znamo kako zapravo nitko ne slavi tako lagano u Zagrebu."

Sa sedam odigranih dvoboja, pet pobjeda te jednim neriješenim rezultatom, kao i porazom, makedonska se ekipa smjestila tik ispred CO Zagreba na ljestvici ovogodišnjeg izdanja SEHA lige. S tek bodom prednosti u glavnom će hrvatskome gradu svakako vrebati nove bodove kako bi osigurala sigurnu prednost pred svojim suparnicima.

Pokušat će to makedonski Vardar učiniti s gotovo potpuno novom momčadi u odnosu na prethodnu sezonu. Naime, iako je u nju krenula s trenerom Zoranom Kastratovićem početkom ovoga mjeseca, tik pred domaći ogled s našičkim Nexeom, razišla se sa svojim strategom, a njen prvi čovjek Sergej Samsonenko i dalje traži pravoga čovjeka za poziciju koja trenutno obavlja Andon Boškovski koji, pak, na raspolaganju ima uistinu sjajne igrače.

Od sjajnih vratara pojačanih Malumbresom, Vardar od ove sezone krase i imena poput Dibirova, Čipurina, Rastvortseva, Terzića, Brumena, Stoilova, kao i mlade rukometne nade, Španjolca Alexa Dujšebajeva, starijeg sina poznatog rukometnog stratega. Uz njih tu su i Hrvati, odličan Igor Karačić, kao i Luka Raković, a nikako se u ovoj ekipi ne smiju zaboraviti ni stare okosnice ekipe poput Filipa Lazarova, Nemanje Pribaka i drugih koji neprestano prijete u ovoj itekako jakoj ekipi koja se vrlo dobrom pokazala i u skupini C Lige prvaka u kojoj drži treću poziciju nakon otkinutog boda Barceloni i PSG-u te slavlja nad Wacker Thunom.

Odličan i itekako borben susret sa Zagrebom stoga je najavio i sam trener Vardara: "Naša forma je u uzlaznoj putanji, no svejedno očekujem tešku utakmicu sa Zagrebom, momčadi iz samog europskog vrha. Iako se sastoji od mladih igrača, dobro je uigrana ekipa koja je to dokazala i u Ligi prvaka. Što se, pak, moje momčadi tiče, dobro je zdravstveno stanje u ekipi te ćemo igrati s igračima koji su se suprotstavili i Wacker Thunu. Upravo stoga očekujem uistinu lijep susret u zagrebačkoj Areni."

Horvat, Valčići, Mandalinić, Stevanović, Stepančić i ekipa na jednoj strani terena zagrebačke Arene protiv Dujšebajeva, Karačića, Dibirova, Stoilova, Milića i ostatka na drugoj, točnije hrvatski i makedonski prvak te aktualni i prvi osvajač naslova regionalnog prvaka, zasigurno su najbolja garancija kako pravi rukometni spektakl i velika borba u derbiju kola ove nedjelje u zagrebačkoj Areni nikako neće izostati.

Utakmica osmoga kola SEHA lige između CO Zagreba i Vardara počinje u 17.30 sati.

Regionalna liga (M)

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Metalurg Skoplje23:32Prešov
Borac Banja Luka28:27Vojvodina
RK Zagreb30:29Vardar Skoplje
Nexe Našice26:26Lovćen Cetinje
Partizan23:27Meškov Brest
1Prešov 18605:493+11245
2RK Zagreb 18567:497+7040
3Vardar Skoplje 18529:459+7037
4Meškov Brest 18496:461+3537
5Metalurg Skoplje 18463:441+2228
6Nexe Našice 18511:499+1224
7Vojvodina 18460:497-3721
8Borac Banja Luka 18428:528-10015
9Lovćen Cetinje 18460:553-9311
10Partizan 18430:521-916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!