Rukomet

Hrvatska u završnici ispustila pobjedu nad europskim prvakom

Zvonka Keliš • subota, 02.11.2013.
Hrvatska u završnici ispustila pobjedu nad europskim prvakom
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija u svome drugome nastupu u Zlatnoj ligi ove je subote snage odmjerila s aktualnim prvakom Europe i svojim dobrim starim rivalom, reprezentacijom Danske. Velika borba odvijala se na terenu Telenor Arene, a iako su Hrvati u samoj završnici ogleda imali lijepu prednost Danci bivaju na visini zadatka te upisuju konačno i minimalno slavlje 29:28.

Hrvatska - Danska 28:29 (14:14)

Zlatna liga, 1. faza, 2. kolo
OSLO - Telenor Arena, Gledatelja: 1430
Suci: Kristiansen/Togstad (Norveška)

Hrvatska: Alilović (8 obrana), Losert (1 obrana); Duvnjak 5, Lacković 2, Kopljar, Vori 3, Gojun, Horvat 1, Vuković 1, Šprem, Bičanić 3, Buntić 3, Valčić, Štrlek 4, Čupić 5, Musa 1
Izbornik: Slavko Goluža

Danska: Rasmussen (12 obrana), Green (3 obrane); Christiansen 1, Thomsen, Larsen 4, Mortensen 3, Eggert, Lauge Schmidt 1, Spellerberg, Noddesbo 5, Krejberg, Svan Hansen 2, Lindberg 4, Toft Hansen, Jensen 1, Sondergaard Sarup 2, Hansen 6
Izbornik: Ulrik Wilbek

Sedmerci: Hrvatska: 2/3; Danska: 1/2
Isključenja: Hrvatska: 10 min.; Danska: 8 min.

Subota je označila kako je vrijeme za novo kolo Bring kupa, točnije, Zlatne lige, u sklopu koje ovoga vikenda u Oslu snage odmjeravaju uistinu one najjače rukometne reprezentacije svijeta, Danska, Francuska, Norveška te naravno Hrvatska. Nakon što su na samome otvaranju Danci uspjeli poraziti aktualne olimpijske pobjednike Francuze s četiri pogotka razlike (33:29), a Hrvati su za kraj prvoga dana natjecanja u zanimljivoj završnici s +2 bili bolji od Norvežana (28:26) vrijeme je bilo da aktualni europski prvak zaigra i protiv europske, svjetske te olimpijske bronce.

U Norvešku je Hrvatska stigla u standardno jakom sastavu, tek bez ozlijeđenog Mandalinića koji se još našao na hrvatskom popisu, dok je Danska, pak, stigla bez svojih jakih snaga vratara Landina, kao i Markussena te Mogesena, a na tribinama je ovoga puta izbornik Ulrik Wilbek, koji će na domaćem Europskom prvenstvu u siječnju 2014. okončati svoj mandat na danskoj klupi, ostavio i još ponekog iskusnog lisca kako bi priliku dao mlađim snagama.

Krenuli su Hrvati u ogled sa sigurnom obranom 5-1 čiji blok se pokazuje vrlo dobrim već u prvome danskom napadu nakon čega na drugoj strani griješi Marko Kopljar, ali i zabija Manuel Štrlek za prvi hrvatski pogodak u susretu, a svoj 200. u povijesti reprezentacije. Sjajni vratar Mirko Alilović potom također biva na visini zadatka što koristi drugo krilo Ivan Čupić kako bi povisilo prednost Hrvata na 2:0.

Najbolji Duvnjak i Noddesbo

Netom po završetku prvoga ogleda drugoga dana natjecanja u Zlatnoj ligi u Oslu vrijeme je bilo i za proglašenje onog najboljeg kako u redovima pobjedničke momčadi tako i u onim hrvatskim. Kod Danske tu je titulu ponio njen kružni napadač Jesper Noddesbo, dok je kod Hrvatske nagradu primio njen najbolji strijelac Domagoj Duvnjak.

Na prvi danski pogodak čekalo se punih pet minuta kada efikasan biva Hans Lindberg, nakon čega svoja vrata zaključava i Sorenn Rasmussen, a Casper Mortensen poravnava rezultat na 2:2. Uzbudljivo je i napeto bilo u narednim trenucima susreta, igralo se pogodak za pogodak, a u 11. minuti Danska preko Rasmusa Laugea Schmidta uspijeva osigurati i prvo vodstvo u dvoboju (5:4). Nakon novog izjednačenja, a prilikom kontre Domagoja Duvnjaka za 6:6 isti Danac Lauge zarađuje neugodnu ozljedu te šepajući napušta teren.

Vrlo brzo među hrvatskim se vratnicama prilikom danskog sedmerca sigurnim pokazao Venio Losert, dok Čupić tada vraća Hrvate u vodstvo 7:6. No, posložio je potom trener Wilbek u minuti predaha svoje redove koji i u samoj završnici prvoga dijela dobrano pušu za vrat svojim suparnicima. Stigli su tako Wilbekovi momci na 8:9, no raspoloženi Damir Bičanić s dva lijepa pogotka te uz pomoć Zlatka Horvata, ali i Štrleka odvodi momke Slavka Goluže po prvi puta i na +3 (14:11).

Iako se činilo kako će Hrvati s lijepom prednošću otići na predah, njihovi su protivnici imali nešto drugačije planove te su uz nekoliko obrana Rasmussena, kao i sigurnim pogocima Menaha Larsena, Jespera Noddesboa te Mortensena postavili izjednačenih 14:14 na isteku 30. minute.

Nisu najbolje hrvatski predstavnici krenuli u nastavak susreta, dok se Rasmussen potpuno razbranjuje, a Noddesbo razigrava i za svega pet minuta igre u drugome poluvremenu Danska vodi 16:15 koje na +2 povisuje jedan od najboljih igrača svijeta Mikkel Hansen. Stečenu prednost Danci su uspjeli očuvati u narednih nekoliko minuta, no isključenje njihova Madsa Christiansena te dva uzastopna pogotka Čupića bila su potrebna za novo poravnanje rezultata na 18:18.

Uslijedila je tada napeta i brza igra gol za gol u kojoj Hrvatska uspijeva lagano prednjačiti (20:19, 25:23). Borbeno je, međutim, bilo do samoga kraja na terenu Telenor Arene, hrvatski igrači na radu u Poljskoj Denis Buntić i Željko Musa uspijevaju odvesti svoju ekipu na nešto sigurnijih +3 (27:24) koje, pak, bez ikakvih problema Green među danskim vratnicama te Larsen i Svan Hansen na terenu preokreću za danskih 28:27. Buntić potom poravnava rezultat, Mikkel Hansen vraća svoju momčad na +1, Musa ne koristi posljednji hrvatski napad i Danska upisuje svoje drugo slavlje u Zlatnoj ligi (29:28).

Zlatna liga, 1. faza, 2. kolo:
Hrvatska - Danska 28:29
Norveška - Francuska 29:32

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren03.11.2013. u 00:10
    Bit ćemo u velikim problemima ako nam se Dule ozljedi jer nema alternative. Kopljar je danas zaboravio doći na tekmu. Nadam se da će se izvući nekakve korisne pouke i zaključci iz ovog turnira.
    Zdren
  • Obrisan korisnik02.11.2013. u 18:56
    Crne štrampe vrh hahah :D Nitko od igrača na terenu od Danaca i naših nema te kozmetičke gluposti ko naš dragi Joso, što mu je bitnije nego dobra igra. Tekma je bila izgubljena onog momenta, kad je Duvnjak na +'3 izašao i ušao Valčić. Danci odmah napravili seriju od +4 poveli i pobjedili, bitno da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2013. u 18:45
    Ja sam primjetila, Danci ne trepnu na tajmu, kod nas kao u birtiji, ne znaš tko pije, tko plaća, mislim da Goluži svi samo klimnu glavom kad čuju da im spomene ime, gotovo nikad ne odiramo ono što on predloži. Stignu nas pred kraj drugog poluvremena jer mi u napadu igramo s vanjskom linijom s kojom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ercegovac9302.11.2013. u 18:19
    zbog gluposti se zivciramo, ovo je samo usputna stanica do europskog prvenstva, a igraci samo gledaju da neozlijeđeni se vrate u svoje klubove. Čekajmo europsko prvenstvo pa onda dijelimo svoja mišljenja.
    ercegovac93
  • Obrisan korisnik02.11.2013. u 18:06
    Josip Valčić = igrač za Sisciju
    Obrisan korisnik