Košarka

Video: Indiana prošla i Brooklyn, Celticsi sjajnom završnicom iznenadili u Miamiju

Ivor Krapac • nedjelja, 10.11.2013.
Video: Indiana prošla i Brooklyn, Celticsi sjajnom završnicom iznenadili u Miamiju
Foto: EPA

Indiana Pacersi nastavili su stopostotni niz na početku NBA sezone. Momčad Franka Vogela je u noći sa subote na nedjelju po našem vremenu proslavila gostujuću pobjedu nad Brooklyn Netsima, koji zasad ne izgledaju uvjerljivo. Boston Celticsi dobili su i treću utakmicu zaredom, ovog puta u dvorani aktualnih prvaka, dok su Los Angeles Clippersi uspješno obavili posao u Houstonu...

Pacersi briljiraju, Netsi se i dalje muče

Indiana Pacersi i dalje uživaju u najuspješnijem početku sezone u klupskoj povijesti. Pacersi su sinoć došli do sedme pobjede u isto toliko ovosezonskih utakmica s 96:91 na gostovanju kod Brooklyn Netsa (2-4), koji su na suprotnoj strani poretka Istočne konferencije.

Netsi su trenutno posljednji na Istoku, a iako je još rano za paljenje alarma, niti panika više nije tako daleko. Nastavi li se glavinjanje s jako skupom momčadi još koji tjedan ili duže, Jason Kidd mogao bi se naći pod ozbiljnim pritiskom.

Pacersi su u Barclays Centeru u Brooklynu rano pokazali po što su došli na ovo gostovanje. U prvoj četvrtini bili su nadomak dvoznamenkaste prednosti (21:12), a iako su se Netsi ubrzo vratili i u drugoj četvrtini uglavnom bili u vodstvu, ni u jednom trenutku to nije bilo jako zabrinjavajuće za momčad Franka Vogela.

Gosti iz Indianapolisa su se u trećoj dionici vratili u vodstvo, najviše s +9, dok su u završnici izdržali pritisak nakon što su Netsi minutu i pol do kraja smanjili na tri poena zaostatka (94:91). Domaći iza toga više nisu zabili, a David West je s dva pogođena slobodna bacanja devet sekundi prije zadnje sirene postavio konačnih pet razlike.

"Izvršavali smo svoje zadatke na parketu. Pokazali smo zrelost ove momčadi", osvrnuo se Paul George, koji je imao 24 poena i šest skokova na putu do pobjede Pacersa: "Prije nekoliko godina izgubili bismo ovakvu utakmicu, poraz bi se dogodio zbog promašaja, pogrešaka u stvarima koje moramo obaviti i propuštanja da igrači budu na mjestima na parketu na kojima mogu biti agresivni. No, rastemo kao momčad. Zreliji smo i pronalazimo načine za dobivanje utakmica."

Uz Georgea, gostujuća momčad imala je još trojicu dvoznamenkastih strijelaca. David West ubilježio je 18 poena, osam skokova i četiri asistencije, Roy Hibbert 15 poena, 11 skokova i dvije blokade, a Lance Stephenson 15 poena i sedam asistencija.

Deron Williams istaknuo se sa 17 poena i 10 asistencija, a Joe Johnson sa 17 poena za Netse. Brook Lopez imao je 16 poena i sedam skokova, dok se Paul Pierce pridružio s 15 poena, osam skokova i četiri asistencije, uz pet izgubljenih lopti.

Ni jedni ni drugi nisu bili u idealnom sastavu. Pacersi su još uvijek bez Dannyja Grangera, kojeg nema zbog ozljede lista lijeve noge, dok je Netsima nedostajao Andrej Kirilenko. Rus se i dalje muči s bolnim leđima, zbog kojih je ove sezone već propustio jednu utakmicu.

Iznenađenje u Miamiju, domaći razočarani i u Houstonu

Boston Celticsi (3-4) su u napadački obostrano efikasnoj utakmici sa 111:110 zaskočili Miami Heat (4-3) na gostovanju, za svoju treću pobjedu zaredom nakon otvaranja sezone s 0-4. Poene vrijedne pobjede zabio je Jeff Green, tricom za završnih +1 za goste sa sirenom, u uzbudljivoj završnici u kojoj su Celticsi dobili šansu poslije dva promašena slobodna bacanja Dwyanea Wadea šest desetinki sekunde do kraja.

Nakon što je Gerald Wallace polaganjem približio goste na 110:108 1,6 sekundi do kraja, Wade je stao na crtu slobodnih poslije Wallaceova prekršaja. Promašio je prvo, a potom i drugo bacanje, ono drugo namjerno, sa željom da vrijeme istekne, ali kako s tim pokušajem nije pogodio obruč, već samo tablu, semafor se nije pomaknuo niti za tisućinku.

Lopta je pripala gostima, koji su pozvali time-out, a iako je trener Brad Stevens imao plan da se puca dvica za izjednačenje, ispalo je različito od toga. Gerald Wallace je u izvođenju lopte sa strane pronašao Jeffa Greena u kutu na drugom kraju parketa, a Green je preko ruke LeBrona Jamesa zabio tešku tricu za najveće iznenađenje večeri.

"Vjerujem da će ući svaki šut koji pucam", osvrnuo se gostujući junak poslije susreta: "Kada mi je lopta izašla iz ruke, imao sam dobar osjećaj da će ući. Ušlo je."

Green je bio najefikasniji u pobjedničkoj momčadi, s 24 poena i pet skokova, dok je Avery Bradley dodao 17 poena, a Jordan Crawford 15 poena i četiri asistencije. Jared Sullinger, jedan od aduta Celticsa s klupe, imao je 12 poena i osam skokova.

Iako se muči s bolnim leđima, LeBron James ponovno je vodio Heat, ovog puta s 25 poena, 10 asistencija i osam skokova, uz pet izgubljenih lopti. Chris Bosh upisao je 20 poena i sedam skokova, a Dwyane Wade 18 poena i sedam asistencija.

Poslije 137:118 kod kuće na početku tjedna, Los Angeles Clippersi (4-3) su i drugi put ove sezone svladali Houston Rocketse (4-3). Nova pobjeda dogodila se u Houstonu, sa 107:94 u korist momčadi Doca Riversa, koja je prelomila utakmicu serijom od 18:0 u drugoj polovici treće i na početku posljednje četvrtine.

Clippersi su pet minuta do kraja treće dionice gubili sa 71:60, a velikim nizom koji je trajao gotovo sedam minuta, to su okrenuli u vlastitih sedam poena prednosti (78:71). Rocketsi iza toga nisu došli bliže od tri poena zaostatka.

"Rekao sam momcima da se probaju zadržati u utakmici", opisao je Rivers poslije susreta, osobito zadovoljan obrambenim učinkom svoje momčadi u drugom dijelu treće četvrtine: "Držali smo se blizu prije nego nam je krenulo, a utakmicu smo dobili obranom. Mislim da je Houston imao pet poena u šest minuta i sveukupno 37 poena u drugom poluvremenu, a radi se o napadački dobroj momčadi."

Trener Clippersa pohvalio je igru svojeg tandema na vanjskim pozicijama koji počinje utakmice na klupi, izdvajajući učinak Jamala Crawforda (16 poena) i Darrena Collisona (10 poena). Blake Griffin i J.J. Redick zabili su najviše, po 22 poena, Griffin sa sedam skokova, a Redick s pet skokova i četiri osvojene lopte. Chris Paul imao je 14 poena, 13 asistencija i pet skokova, a DeAndre Jordan 12 poena, 18 skokova, četiri asistencije i tri blokade.

Chandler Parsons ubilježio je 23 poena i osam skokova, Dwight Howard 21 poen, osam skokova i dvije blokade, a Patrick Beverley 19 poena, pet skokova, četiri osvojene lopte i dvije blokade za Rocketse. Mučeći se s ozljedom lijevog stopala, James Harden nije bio pravi, s 12 poena uz 4/15 iz igre. Tome je dodao po pet skokova i asistencija.

Grizzliesi svladali Warriorse, Cavsi poslije dva produžetka

Memphis Grizzliesi, prošlosezonski finalisti Zapadne konferencije, došli su do omjera 3-3 na početku nove sezone sa 108:90 protiv Golden State Warriorsa (4-3) na domaćem parketu. Presudnom se pokazala treća četvrtina, u kojoj su Grizzliesi otišli do +13, dok su u posljednjih 12 minuta bili i na preko 20 razlike.

Domaća momčad je u dolasku do pobjede dominirala pod koševima, s prednošću od 54-18 u poenima u reketu i 44-33 u skoku.

Zach Randolph istaknuo se s 23 poena i 11 skokova, a Mike Conley s 20 poena i šest asistencija za Grizzliese. Vraćajući se poslije propuštenog dvoboja sa San Antonio Spursima zbog ozljede lijevog gležnja, Stephen Curry je s 22 poena i pet asistencija vodio Warriorse.

Uz utakmicu u Miamiju, još jedan sinoćnji dvoboj riješen je u posljednjim trenucima. Polaganjem Kyriea Irvinga šest desetinki sekunde do kraja susreta, Cleveland Cavaliersi (3-4) su kod kuće poslije dva produžetka proslavili 127:125 protiv Philadelphia 76ersa (4-3). Prije Irvingovih odlučujućih poena, 76ersi su se vratili u egal tricom Michaela Carter-Williamsa za 125:125.

Irvingu je polaganje za pobjedu u drugom produžetku bilo treća sreća. Imao je šut za odluku i u četvrtoj četvrtini i prvom produžetku, oba puta za dvicu, ali tada je promašio.

Šansa gostiju iz Philadelphije da izbjegnu poraz nestala je izgubljenom loptom Carter-Williamsa u posljednjim trenucima utakmice.

Kyrie Irving je u dolasku do domaćeg slavlja završio s 39 poena (šut 15/33), 12 asistencija i pet skokova. Dion Waiters imao je 24 poena, osam skokova, šest asistencija i četiri osvojene lopte, a Jarrett Jack 20 poena i pet asistencija. Evan Turner (31 poen, 10 skokova), Thaddeus Young (29 poena) i Michael Carter-Williams (21 poen, 13 asistencija, sedam skokova) vodili su 76erse.

Na ostalim parketima, zvižducima dočekani Monta Ellis je na gostovanju Dallas Mavericksa (4-3) kod Milwaukee Bucksa (2-3) vodio svoju novu momčad protiv bivše. Ellis je ubilježio 18 poena na putu do gostujućih 91:83 za Mavse.

O.J. Mayo, prošlosezonski igrač Mavericksa, istaknuo se s 28 poena i šest skokova za Buckse.

Portland Trail Blazersi (4-2) su do četvrte ovosezonske pobjede došli u Sacramentu, s 96:85 protiv domaćih Kingsa (1-5). LaMarcus Aldridge imao je 22 poena i 14 skokova, a Wesley Matthews 21 poen i pet skokova za Blazerse, dok je DeMarcus Cousins s 33 poena i 12 skokova bio najbolji u dresu Kingsa.

Uz 23 poena i sedam skokova Tylera Hansbrougha, Toronto Raptorsi (3-4) su kod kuće došli do 115:91 protiv Utah Jazza, koji su i dalje na nuli, sa sedam poraza u novoj sezoni. Gordon Hayward je s 24 poena, sedam skokova, po četiri asistencije i osvojene lopte vodio Jazz.

Jeff Teague (19 poena, 13 asistencija) i Paul Millsap (18 poena, 11 skokova) bili su glavni aduti Atlanta Hawksa (3-3) na putu do domaćih 104:94 protiv Orlando Magica (3-4). Arron Afflalo ubilježio je 21 poen i sedam asistencija za goste s Floride.

NBA, 9.11.2013., rezultati:
Toronto Raptors - Utah Jazz 115:91
Atlanta Hawks - Orlando Magic 104:94
Brooklyn Nets - Indiana Pacers 91:96
Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 127:125 (dva produžetka)
Miami Heat - Boston Celtics 110:111
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 94:107
Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 108:90
Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 83:91
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 85:96

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.11.2013. u 14:46
    je je, moš si mislit kako bi dobio. Pričate kao da su s neke druge galaksije ali kada se dode do sedme znači sve drugo pada u vodu... Bit će jako zanimljivo i baš bi volio da krenu sa recimo 3 pozicije ali čisto sumljam.. Čekam prave okršaje sa zapadnjacima!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2013. u 13:31
    akcija za zadnji napad c'sa je za anale,i to pogodit priko ruke lebrona koji ga je doslovno skoro potra u aut je izvedivo samo ako si majstor ko green.. ali wade je kralj,reka je nekon tekme kako je sam donio odluku da onako gada drugo bacanje,biser nema sta..zabijes jedno i bar znas da imas... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda10.11.2013. u 13:26
    miami bi dobio i da se 7.utakmica igrala u indiani, budi uvjeren u to
    Master Yoda
  • Obrisan korisnik10.11.2013. u 13:11
    Sve oke da je Miami na 50%, ali gubit doma od ovakvih Celticsa je teška prostitucija...ako Indiana uzme prednost domaćeg terena bit će veselo u play offu...pitam vas kak bi prošle godine to izgledalo da su sedmu tekmu igrali u Indiani, a ne u Miamiu...
    Obrisan korisnik
  • The Phantom10.11.2013. u 12:41
    A Wade budale,ajde da vode 10 razlike, nego zna i sam da jedna trica minja sve. Iako je ono bija jako težak šut,ali uša je. Sreća za Heat da nije bija PO.
    The Phantom