Nogomet

Mandžukić i Bayern pred iskušenjem u Dortmundu, ogled gradskih rivala u Liverpoolu

Sportnet • petak, 22.11.2013.
Mandžukić i Bayern pred iskušenjem u Dortmundu, ogled gradskih rivala u Liverpoolu
Foto: EPA

Posljednja reprezentativna pauza u 2013. godini je iza nas, vrijeme je za povratak u nacionalna prvenstva, gdje nas i ovog vikenda čekaju velike stvari. Ponajprije se to odnosi na Bundesligu, gdje će se sastati finalisti prošlosezonskog izdanja Lige prvaka, a niz sjajnih ogleda u Engleskoj predvodi Merseyside derbi u Liverpoolu.

Nakon reprezentativne pauze i kompletiranja popisa putnika na Svjetsko prvenstvo, Premier liga se vraća na scenu 12. prvenstvenim kolom. Najviše pozornosti privući će ogled velikih Merseyside rivala, Evertona i Liverpoola, koji će se u subotu susresti 221. put. Obje su momčadi odlično krenule u sezonu i na ljestvici ih dijele samo tri boda, a bit će to i sraz dvojice bivših menadžera Swanseaja.

Manchester United je prije prvenstvene pauze prekinuo niz Arsenala pobjedom na Old Traffordu, a ove nedjelje čeka ih put u Cardiff, gdje su se ove sezone već neslavno proveli njihovi susjedi s Etihada. Arsenal pak dočekuje najveće iznenađenje sezone, na Emirates će doputovati Dejan Lovren i Southampton, koji nakon 11 kola drže sasvim neočekivano - treće mjesto.

Od derbija u sjeni svakako treba istaknuti i londonski ogled West Hama i Chelseaja na Upton Parku, a ništa manje uzbudljiv neće biti niti dvoboj Manchester Cityja i Tottenhama, koji su u prošlom kolu upisali neočekivane poraze.

Nakon reprezentativnih uzbuđenja vrijeme je da se hrvatski nogometaši vrate klupskim obvezama pa tako i oni u Bundesligi, pred kojima je izuzetno zanimljivo kolo. U subotu je na rasporedu trenutno najveći njemački derbi, Bayern gostuje kod Borussije u Dortmund, a posao Mandžukiću trebala bi olakšati činjenica kako je domaćin zbog ozljeda ostao bez čitave posljednje obrambene linije. Crno-žuti su bez Hummelsa, Piszczeka, Schmelzera i Subotića, a već dulje vremena nemaju niti defenzivnog veznjaka Gündogana i bit će im teško zadržati nalete Bavaraca, koji će pak biti oslabljeni izostankom Riberyja i Schweinsteigera. Domaćin se uzda u svojih gotovo 80 tisuća navijača, a Klopp se nada kako će ipak ponovno pronaći rješenje za Guardiolinu igru, baš kao u Superkupu krajem srpnja.

U sjeni ovog velikog okršaja, treći Bayer iz Leverkusena gostuje u Berlinu kod Herthe, dok će 13. kolo otvoriti Stuttgart i Borussia iz Mönchengladbacha, koja je uhvatila dobru formu, nalazi se trenutno na četvrtoj poziciji i u seriji je dobrih rezultata, uz tri uzastopne pobjede.

Olić i Perišić će nakon velikog hrvatskog slavlja s Wolfsburgom gostovati kod Nürnberga, jedine ekipe koja ove sezone nije ostvarila niti jednu pobjedu te se nalazi na začelju ljestvice. Vukovi su u posljednje vrijeme sjajni, imaju četiri uzastopna slavlja i očekuju nastavak fenomenalnog niza. U nedjelju će HSV s Badeljom i Iličevićem dočekati Hannover.

U 13. kolu Serie A nema posebno jakih utakmica. Samim time, derbi kola je gradski derbi Verone. Domaćin je Verona, najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva, koja ima čak 22 boda i zauzima šesto mjesto na ljestvici. Chievo je, pak, na dnu tabele sa svega šest bodova.

Usprkos izostanku velikih okršaja, zanimljivo će biti i na vrhu ljestvice. Roma je dvaput zaredom igrala neriješeno, te je ostala sa samo bodom prednosti pred Juventusom. Povratak pobjedama Roma će tražiti doma protiv Cagliarija. Eventualni novi kiks vodeće momčadi lige, Juventus će pokušati iskoristiti dobrim rezultatom na gostovanju kod Livorna. Napoli, koji je visoko poražen u direktnom okršaju s Juventusom i zaostaje četiri boda za vrhom, igra doma s Parmom.

U lovu na Napoli su Inter, s tri boda zaostatka, i Fiorentina, četiri boda zaostatka. Inter gostuje u Bologni, a Fiorentina kod Udinesea. Milan, trenutno na desetom mjestu sa samo 13 bodova, igra doma protiv Genoe, koja je sedma s četiri boda više. Na kraju valja spomenuti i okršaj Lazija i Sampdorije. Lazio je na osmom mjestu, Sampdoria na 18, u zoni ispadanja. To će biti prva utakmica Siniše Mihajlovića na klupi Sampdorije i to u direktnom okršaju protiv momčadi u čijem je dresu 2000. bio prvak Italije.

Nakon reprezentativne stanke i kontroverzne pobjede nad Ukrajinom, Francuzi se okreću 14. kolu domaćeg Prvenstva, koje će u petak otvoriti Ajaccio i Marseille. Domaćinima tog susreta nasušno treba uspjeh. Bez pobjede su već šest kola i trenutačno su u zoni ispadanja. Marseille je u prošlom kolu prekinuo svoj pobjednički post, a na nezgodnom gostovanju na Korzici želi nastaviti put povratka u vrh tablice.

Paris Saint-Germain, vodeća momčad Ligue 1, u subotu će gostovati kod Reimsa - "kralja remija". U 13 kola igrači Reimsa su čak sedam puta osvajali po bod, a Parižani im na noge stižu kao jedina neporažena momčad lige, a s 27 postignutih pogodaka i najefikasnija. Lyon će treću uzastopnu pobjedu tražiti na Gerlandu protiv ove sezone vrlo slabog Valenciennesa, a Sochaux tek drugu pobjedu i bijeg s dna u utakmici s Bastijom.

Derbi kola na rasporedu je u nedjelju u 21 sat. Na Stade de la Beaujoire snage će odmjeriti Nantes i Monaco, klubovi koji su prošle sezone nastupali u Ligue 2, a trenutačno drže izvrsne pozicije u vrhu Ligue 1. Nakon što je u prethodna dva kola uzeo tek bod, Monaco je treći i za PSG-om zaostaje pet bodova, dok je Nantes četvrti i pobjedom u derbiju mogao bi se izjednačiti s društvom iz Kneževine.

Nakon reprezentativne stanke španjolsko nogometno prvenstvo nastavlja se utakmicama 14. kola koje ne donosi neki veliki derbi, ali nudi nekoliko vrlo zanimljivih utakmica. Iako se Betis nalazi na dnu ljestvice susret protiv Seville, koju predvodi Ivan Rakitić, uvijek privlači posebnu pažnju i diže tenzije među gradskim rivalima.

Nakon što su u prošlom kolu zabilježili uvjerljive pobjede Barcelona i Real Madrid niti u ovome kolu ne bi trebali imati puno problema u želji da dođu do novih bodova. Aktualni prvaci na svom stadionu dočekuju Granadu koja ima dvije pobjede u nizu, dok će Kraljevski klub gostovati kod Almerije koja se pak nada da i četvrti susret u nizu može ostati neporažena.

Od ostalih susreta svakako treba izdvojiti i dvoboj između Malage i Athletic Bilbaa s kojim će se zaključiti 14. kolo te gostovanje Getafea kod drugoplasiranog Atletico Madrida. Lošu seriju od tri susreta bez pobjede Levante će pokušati prekinuti protiv Villarreala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ZEEBANCIA22.11.2013. u 22:36
    .....al sad vidim da ih zadnje mjesto od Chieva u Talijanskoj ligi nije zavaralo, a isto je gradski okršaj kao i u Sevilli, al naravno ni blizu usporedbe sa Andalužanima....
    ZEEBANCIA
  • ZEEBANCIA22.11.2013. u 22:30
    Po svemu bi to trebao biti derbi kola, po rivalstvu i gradskom suparništvu, tradiciji i najblaže rečeno - po suparništvu navijača.... al valjda je novinara zavaralo Betisovo zadnje mjesto na ljestvici....
    ZEEBANCIA
  • Lucky number 1322.11.2013. u 17:55
    Sa svime se mogu složit al mi nije jasno kako u španjolskoj derbi kola nije Sevilla - Betis?
    Lucky number 13