Nogomet

Veliki okršaj Arsenala i Manchester Cityja, Villarreal izaziva Barcelonu

Sportnet • petak, 13.12.2013.
Veliki okršaj Arsenala i Manchester Cityja, Villarreal izaziva Barcelonu
Foto: EPA

Ljubitelje nogometa očekuje pregršt dobrog nogometa ovog vikenda na europskim travnjacima, a Sportnetova europska ekipa pripremila je pregled događanja u pet najjačih liga.

Vikend nakon završetka natjecanja po skupinama pod okriljem Uefe u Engleskoj velikim okršajem otvaraju Arsenal i Manchester City. Bit će to dvoboj momčadi s aspiracijama za naslov prvaka, stoga se može očekivati dobar nogomet. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Topnici snaći nakon poraza od Napolija u Ligi prvaka i mogu li odgovoriti na zahuktali City, ohrabren pobjedom na Allianz Areni.

Kiks vodećeg sastava jedva će dočekati nogometaši Chelseaja koji u subotu od 16 sati igraju protiv nejakog Crystal Palacea. Međutim, mjesta za oprez svakako ima jer Mourinhova je družina pretrpjela poraz od Stokea u prošlom kolu, dok Orlovi u posljednjih nekoliko tjedana nižu odlične rezultate. U isto vrijeme Everton napada poziciju unutar prva četiri dvobojem protiv Fulhama, dok Newcastle i Southampton traže što bolje pozicije u gornjem dijelu poretka.

Za kraj subotnjeg dijela programa Hull i Stoke na KC-u rješavaju pitanje tko će među prvih deset, a dan potom najviše će pažnje privući okršaj Tottenhama i Liverpoola na White Hart Laneu, često vrlo bogat pogocima. Manchester United seriju bez pobjede pokušat će prekinuti u Birminghamu kod Aston Ville nešto ranije, od 14:30.

Nakon ispadanja iz Lige prvaka Juventus se sad može potpuno posvetiti domaćem prvenstvu. U 16. kolu igrat će protiv Sassuola u subotnjem terminu, što ne bi trebao biti pretežak zadatak za igrače Antonija Contea, pa ni novi bodovi ne bi smjeli biti upitni. Juventusu u leđa gleda Roma koja je u prošlom kolu dobila Fiorentinu, a za Starom damom zaostaje tri boda. U ovome kolu igrat će protiv Milana koji je sada deveti na tablici.

Derbi kola svakako je dvoboj Napolija i Intera u nedjeljnom terminu. Napoli je treći na tablici s 32 boda, Inter za njim zaostaje četiri boda. Nerazzurri su u prošlome kolu odigrali remi s Parmom što ih je koštalo većeg približavanja Napolitancima, jer su i oni remizirali kod kuće s Udineseom.

Fiorentina će kod kuće dočekati pretposljednju Bolognu, a pobjedom se mogu primaknuti Interu koji je ispred njih. U ostalim utakmicama Parma i Cagliari izravno će se boriti za deseto mjesto tablice, Torino će pokušati uhvatiti priključak s momčadima iz vrha kod Udinesea, a Livorno će kod Lazija pokušati pobjeći iz zone ispadanja.

Nakon što su klubovi preko tjedna odradili svoje europske obaveze španjolsko nogometno prvenstvo nastavlja se utakmicama 16. kola. koje donosi nekoliko vrlo zanimljivih dvoboja u kojima se uglavnom međusobno sastaju najbolji klubovi Primere. Možda i najzanimljiviji dvoboj biti će onaj između Barcelone i najugodnijeg iznenađenja dosadašnjeg dijela prvenstva momčadi Villarreala.

Real Madrid gostuje kod Osasune te traži nova tri boda, a ujedno se nada kiksu neke od vodećih momčadi čime bi se popeo barem za jednu poziciju. Nakon 15 kola Atletico Madrid dijeli prvu poziciju na kojoj će pokušati i ostati i nakon susreta protiv Valencije.

Sevilla predvođena Ivanom Rakitićem ušla je u dobru seriju te ima tri pobjede u nizu isto kao i Athletic Bilbao koji u nedjelju gostuje na Sánchez Pizjuanu. Nakon susreta s Rijekom Betis mora na gostovanje kod Real Sociedada dok će u borbi za izbjegavanje začelja ljestvice snage odmjeriti Real Valladolid i Celta.

Domaći poraz od Manchester Cityja u Ligi prvaka sigurno je malo uzdrmao Bavarce, a priliku za iskupljenje pred svojim navijačima imaju u subotu protiv HSV-a. Guardiola ne može računati na ozlijeđene Robbena i Schweinsteigera, Boateng će izostati zbog kartona, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li Mandžukić, kako najavljuju tamošnji mediji, završiti na klupi. HSV je u posljednjih pet utakmica slavio samo jednom, no, Van Marwijk ponovno u kadru ima spremnog povratnika Van der Vaarta, što je za Hamburg svakako veliko pojačanje. Badelj je i dalje standardni, dok Iličević neće konkurirati za ovaj dvoboj.

Borussia iz Mönchengladbacha će pokušati svoj fenomenalan niz od šest uzastopnih pobjeda nastaviti i na gostovanju kod Mainza, dok će ona dortmundska, nakon šokantnog prolaza i velikog slavlja u Ligi prvaka na noge Hoffenheimu, koji je ove sezone jedna od najefikasnijih ekipa Bundeslige, ali i momčad s najslabijom obranom pa bi dvoboj protiv Crno-žutih mogao biti prava poslastica za gledatelje.

Bayer će uspjeh u Ligi prvaka kod kuće pokušati proslaviti protiv Lakićevog Eintrachta i tako nastaviti niz od četiri uzastopne pobjede, dok će Olić i Perišić sa svojim Vukovima dočekati Stuttgart. Jedina ekipa koja u 15. kola još nije niti samo jednom slavila je Nürnberg, a do pobjede će teško i na gostovanju kod Hannovera.

Francusko nogometno prvenstvo nastavlja se utakmicama 18. kola u kojem će PSG nakon nebitnog poraza od Benfice u Ligi prvaka pokušati zadržati čelnu poziciju na tablici. Ibrahimović predvodi Parižane protiv Rennesa na gostovanju gdje moraju paziti da im se ne ponovi Evian ukoliko ne žele da ih Monaco eventualnom pobjedom pretekne.

Klub iz kneževine također igra na strani, u Guingampu. Tamo će Subašićeva ekipa loviti petu uzastopnu pobjedu u domaćem prvenstvu. Trećeplasirani Lille u zadnjem je kolu doživio poraz od Bordeauxa, a dojam će nastojati popraviti pred svojim navijačima protiv Bastije.

Kolo otvaraju u petak navečer Montpellier i Saint-Etienne. Prvak iz 2012. se našao jedno mjesto iznad zone ispadanja poslije niza od osam utakmica bez pobjede i jednostavno mora razmišljati o sva tri boda protiv deseterostrukog prvaka Francuske. Zanimljivo bi trebalo biti i na dvoboju dva Olympiquea, iz Lyona i Marseillea. Gosti na Gerland dolaze sa šest poraza u Ligi prvaka i zadnja dva u prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • etti14.12.2013. u 09:48
    A koji susret bi trebao biti derbi? Ovo je zaista kolo bez ikakvog derbija u Njemačkoj, svi jaki igraju protiv nekog slabog, a slabi s još slabijima
    etti
  • Obrisan korisnik13.12.2013. u 20:03
    Zato jer je BayerN,a ne Bayer
    Obrisan korisnik
  • labrador240113.12.2013. u 19:15
    Nekada mi stvarno niste jasni. Po čemu je Bayer - HSV debi kola Bundeslige ? Tu je jedino pitanje hoće li HSV primiti 5, 6 ili možda 7 komada.
    labrador2401