Rukomet

Danska preko Kristiansen došla do bronce na Svjetskom prvenstvu

Iz Kombank Arene:Jelena Bagarić • nedjelja, 22.12.2013.
Danska preko Kristiansen došla do bronce na Svjetskom prvenstvu
Foto: EPA

Rukometašice Danske osvojile su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Srbiji. U susretu za treće mjesto bile su bolje od Poljske kojoj je ovo bilo prvi puta da igra za medalju na SP-u. Iako su prvi dio bolje odigrale Poljakinje, Danska je zahvaljujući Kristini Kristiansen došla do preokreta u drugom dijelu te je u konačnici zasluženo slavila.

Danska – Poljska 30:26 (12:15)

Svjetsko prvenstvo, utakmica za 3. mjesto

Srbija – Beograd, Kombank Arena. Gledatelja: 3000

Suci: Gatelis/Mazeika (oba Litva)

Danska: Greve, Poulsen (13+0); Schumacher, Thorsgaard, Fisker 3, Hansen, Dalby, Gravholt 2, Bonde, Holmsgaard 1, L. Jorgensen 4, Kristiansen 10, Norgaard 5, Jensen 1, Burgaard 1, S. Jorgensen 3.
Izbornik: Jan Pytlick

Poljska: Gapska (6+1), Wysokinska (3+1); Stachowska, Niedzwiedz, Siodmiak 2, Grzyb 3, Kudlacz 3, Koniuszaniec 3, Wojtas 4, Semeniuk – Olchawa, Szwed – Orneborg 2, Migala, Stasiak, Jochymek, Kulwinska 5, Byzdra 4.
Izbornik: Kim Rasmussen

Sedmerci: Danska 6 (4); Poljska 3 (5)

Isključenja: Danska 4 minute; Poljska 4 minute

Početna izjednačenost trajala je do sedme minute kada se Danska prvi put odvaja na plus dva (4:2). Minutu kasnije Poljska se nalazi u problemima jer Karolina Kudlacz biva isključena zato što nije ostavila loptu na mjestu prekršaja. Odmah su to iskoristile Dankinje pa preko Ann Grete Norgaard po prvi puta u susretu odlaze na tri pogotka prednosti.

Brzo se od isključenja oporavljaju izabranice Kima Rasmussena: Kinga Grzyb pokrenula je seriju od tri pogotka s kojom Poljakinje dolaze do izjednačenja u 13. minuti preko Katarzyne Koniuszaniec. U tom razdoblju Danska je igrala s igračem manje jer je Trine Jensen dobila isključenje. Imale su ubrzo Poljakinje i priliku za vodstvo, no Alina Wojtas promašila je s crte sedam metara. Ipak dobra igra Poljske ipak je dobila nagradu u vidu prvog vodstva. U 17. minuti Karolina Siodmiak zabila je pogodak iz cepelina za 5:6.

Borbene Dankinje nisu se predale pa se do 21. minute igralo pogodak za pogodak. Bilo je ipak očito da Poljska igra bolje te je pitanje vremena kada će se odvojiti. U 21. minuti Partycja Kulwinska pogodila je za 9:9 i ujedno pokrenula seriju od pet pogodaka Poljske. Nakon drugog uzastopnog pogotka Poljske Norgaard je imala priliku za izjednačenje iz sedmerca, no obranila je Anna Wysokinska. Serija Poljakinja završila je u 25. minuti nakon pogotka Kudlacz. Uspjele su u 29. minuti ponovo preko Kudlacz doći do plus pet, ali u posljednjoj minuti Kristina Kristiansen i Maria Fisker postižu dva uzastopna pogotka za smanjenje zaostatka.

Serijom od dva uzastopna pogotka Danska je otvorila nastavak utakmice te se time u potpunosti približila Poljskoj (14:15). No, niti Poljakinje nisu posustajale. Držale su d 39. minute dva pogotka prednosti, a onda je Grzyb zabila pogodak za 17:20. Priključak za Dansku u tim je trenucima držala Kristiansen koja je odlično organizirala napad, ali je i bila precizna. Mette Gravholt i Kristiansen dovele su Dansku u 42. minut ponovo na pogodak zaostatka.

Vidjelo se da u redovima Poljske više nema čvrstine kao u prvom poluvremenu. Obrana je bila slabija pa je danski napad lakše postizao pogotke. U 44. minuti Kristiansen je pokrenula seriju od pet pogodaka koja je dovela Dansku do rezultata 22:21 u 45. minuti. Bio je to znak za uzbunu pa je Rasmussen pozvao minutu odmora. No niti to nije pomoglo. Još tri pogotka u režiji Linn i Stine Jorgensen te Fisker i Danska se našla u vodstvu od tri pogotka.

Rasmussen je još jednom pozvao time-out, i tek tada je Siodmiak uspjela postići 22. gol za Poljsku u ovom susretu. Međutim, Poljakinje su nastavile puno griješiti, bacale su lopte „u bunar“, a šutevi na gol Rikke Poulsen bili su neizrađeni pa je vratarka dobila dodatno samopouzdanje u završnici susreta. Danska je samo nastavila povećavati svoju prednost, pa je u 55. minuti ona iznosila solidnih pet pogodaka.

Malo su se nakon tog vodstvo opustile pa su Poljakinje došle na tri pogotka zaostatka, ali Jan Pytlick pozvao je time-out, primirio svoje igračice koje su na uspjele postići još jedan pogodak i time definitivno osigurati pobjedu i osvojiti brončanu medalju.

Definitivno najbolja igračice Danske koja je i bila zaslužna za preokret bila je Kristina Kristiansen koja je postigla ukupno 10 pogodaka. Slijedi ju s upola manje Ann Grette Norgaard, a Poulsen na vratima je skupila 13 obrana. Kod Poljske istakla se Partycja Kulwinska sa pet postignutih pogodaka, dok su po jedan manje upisale Wojtas i Byzdra.

Danskoj je ovo druga brončana medalja na Svjetskim prvenstvima. Prvu je osvojila 1995. na Svjetskom prvenstvu u Austriji i Mađarskoj, dok im je prije dvije godine u Brazilu ta medalja izmakla jer su izgubile od Španjolske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!