Nogomet

Mourinho "prepušta" naslov Redsima, teško iskušenje za Rojiblancose

Sportnet • subota, 26.04.2014.
Mourinho "prepušta" naslov Redsima, teško iskušenje za Rojiblancose
Foto: EPA

Tri koraka za Liverpool, a četiri za Atletico Madrid je ostalo da postanu senazcionalni prvaci svojih liga. No, već ovog vikenda Redsi i Rojiblancosi moraju proći teška iskušenja.

Samo 270 minuta igre ostalo je još u ovoj sezoni Premier lige, a uzbuđenja niti ovoga vikenda neće manjkati. Događaj kola svakako je derbi na Anfieldu između vodećeg Liverpoola i drugoplasiranog Chelseaja, jedan od susreta koji će u posljednja tri kola imati ključnu ulogu u utrci za naslov prvaka. Dodatni začin derbiju dao je i Jose Mourinho izjavama u svom stilu, najavivši čak i odmaranje pojedinih igrača za navodno važniji uzvrat u Ligi prvaka.

Manchester City potjeru za Liverpoolom nastavit će kod Crystal Palacea, koji bi u nekoj ranijoj fazi prvenstva predstavljao lak zalogaj, no momčad Tonyja Pulisa u fantastičnoj je formi i sigurno će biti tvrd orah Pellegrinijevim izabranicima. Buran tjedan zaključit će na Old Traffordu nogometaši Manchester Uniteda utakmicom protiv Norwicha.

Nakon samo deset mjeseci vlasnici kluba izgubili su strpljenje s Davidom Moyesom, pa će po prvi put na klupu Uniteda kao menadžer u privremenoj ulozi sjesti Ryan Giggs, još uvijek registriran i kao igrač. Arsenal će u vrlo neizvjesnoj utrci za Ligu prvaka ugostiti Newcastle, koji je u vrlo lošoj formi, dok pretendenti na četvrto mjesto, nogometaši Evertona, nakon sjajne pobjede nad Unitedom gostuju u Lovrenovom Southamptonu, bez prava na pogrešan korak.

Bliži se sama završnica španjolskog prvenstva, a na vrhu i dalje nisu niti Real Madrid niti Barcelona. Atletico odlično gura i u Primeri i u Ligi prvaka, no već u nedjelju ga čeka pravo iskušenje. Simeoneovi igrači gostuju na Mestalli, kod polufinalista Europske lige Valencije i bit će zanimljivo vidjeti mogu li učiniti novi, veliki korak prema osvajanju naslova.

Real je preskočio jedno kolo prvenstva te zaostaje za gradskim rivalom šest bodova, no to se može prepoloviti u subotu kada na Santiago Bernabeu dolazi Osasuna. Los Blancose je zasigurno iscrpila utakmica protiv Bayerna u Ligi prvaka, ali Ancelotti će učiniti sve kako bi njegova momčad ostala u igri za titulu.

Barceloni ne ide baš najbolje u zadnje vrijeme, a sve navijače i igrače katalonskog kluba u petak je šokirala vijest o smrti nekadašnjeg trenera Vilanove. Pobjedu koju bi mu posvetili Katalonci će tražiti protiv Villarreala. Još jedan zanimljiv i važan dvoboj očekuje se u Bilbau gdje Rakitićeva Sevilla pokušava uloviti Athletic na mjestu koje vodi prema Ligi prvaka.

Novo, 35. kolo talijanskog prvenstva otvoreno je utakmicom Rome i Milana u kojoj su slavili Rimljani i barem trenutno smanjili zaostatak za prvoplasiranim Juventusom. Stara dama u zatvorit će ovo kolo u ponedjeljak kada gostuje kod Sassuola koji se bori da pobjegne od zone ispadanja, no u ovom susretu to će biti težak zadatak.

Još jedan derbi odigrat će Inter i Napoli. Nerazzurri su duže vrijeme peta momčad lige s dva boda manje od četvrte Fiorentine i htjet će pobjeći Parmi koja im puše za vratom, a koja u ovome kolu igra u gostima kod Cagliarija. Napoli je treći, te prilično sigurno drži tu poziciju.

Bologna će dočekati Fiorentinu, Torino će htjeti pobjedu protiv Udinesea kako bi se ponovno približio Milanu i Parmi, a Lazio će s istim brojem bodova imati prilično lagan posao kod pretposljednjeg Livorna. U ostalim susretima snage će odmjeriti Sampdoria i Chievo, te Atalanta protiv Genoe.

Borba Mandžukića i Lewandowskog za naslov najboljeg strijelca Bundeslige nastavlja se u 32. kolu. Nakon nešto slabijeg izdanja protiv Reala, hrvatski napadač imat će lakši zadatak protiv 12. kluba prvenstva, ukoliko ga Guardiola bude koristio. Njegov budući suigrač Lewandowski sa žuto-crnima gostuje na BayAreni.

Apotekarima je derbi puno važniji jer im je Wolfsburg "za petama" i mogli bi ostati bez Lige prvaka sljedeće sezone, dok su Kloppovi igrači prilično sigurni na drugoj poziciji. Olić i Perišić su u zadnjih sedam ligaških utakmica zajedno postigli devet pogodaka, a sjajnu formu pokušat će potvrditi i protiv Freiburga.

50 godina i 244 dana stoji trenutno na semaforu Imtech Arene. Toliko dugo je HSV u Bundesligi, ali taj bi se sat uskoro mogao zaustaviti. Ukoliko pod hitno ne počne pobjeđivati, Badeljev i Iličevićev klub će se po prvi puta u svojoj povijesti naći među drugoligašima.

U ovom kolu Ligue 1 konačno bi trebalo postati jasno ono što se već dugo naslućivalo. PSG ima priliku pobjedom protiv Sochauxa osigurati obranu naslova prvaka, a možda mu pomogne i Ajaccio ukoliko ostane neporažen protiv Monaca dan ranije. To bi Parižanima bila tek četvrta titula i prva obrana naslova najbolje momčadi u Francuskoj.

Sochaux neće biti bez motiva, mora spašavati "vlastitu kožu", no obeshrabrit će ga činjenica da je u prvom ovosezonskom dvoboju PSG bio bolji s 5:0. Monaco može rasterećeno igrati na Korzici jer ne može ni gore ni dolje, baš kao i Ajaccio koji se pozdravlja od prvoligaškog društva.

Još nije riješeno pitanje četvrtog mjesta, Saint-Etienne ga mora braniti kod Eviana, a kiksu deseterostrukog prvaka Francuske nada se Lyon. Lavovi, pak, na Gerlandu dočekuju Bastiju, a pobjeda je imperativ. Ove sezone vrlo dobri Lille u možda najzvučnijem susretu ugošćuje Bordeaux u namjeri da učvrsti mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.04.2014. u 17:50
    A da? Hahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2014. u 20:37
    i kaj nebi trebao onda FA kaznit chelsea kak je do sad kažnjavao klubove koji bi poslali rezervnu momčad na travnjak?? A da ne govorim o poštenju prvenstva jer će time direktno utjecat na manchester city jer eventualnim porazom liverpoola i dobivenim 3 zaostalim utakmicama city bi zbog bolje gol... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2014. u 18:13
    Pa ako Mou odmara prvu ekipu za LP, možda zaigra s manje od 3 defanzivna vezna :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2014. u 17:03
    Ma Chelsea će sa rezervama dobit...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2014. u 16:21
    ne vjeruj mourinhu ni kad darove nosi...
    Obrisan korisnik