Nogomet

Četiri utakmice u "Zelenom gradu", u domu Atletico Paranaensea

Piše:Branimir Korać • nedjelja, 04.05.2014.
Četiri utakmice u "Zelenom gradu", u domu Atletico Paranaensea

Curitiba i Arena de Baixada ugostit će četiri utakmice prve faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako neće biti domaćin nokaut faze, stadion u stopostotnom vlasništvu Atletico Paranaensea jedan je od boljih i priznatijih brazilskih stadiona...

Curitiba - Zeleni grad

Osmi po veličini brazilski grad, Curitiba, ugostit će četiri utakmice grupne faze Svjetskog prvenstva. Grad s oko 1.8 milijuna stanovnika proteže se na 430 kvadratnih kilometara i jedan je od mirnijih velikih brazilskih gradova. Središte države Parana već desetljećima je dom brojnih europskih iseljenika i proglašen je jednim od najugodnijih velikih latinoameričkih gradova za život.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2010. godine u Curitibi je većinsko žensko stanovništvo s "premoći" od 52:48 u postocima, jaku europsku zajednicu čine Ukrajinci, Portugalci, Poljaci, Talijani i Nijemci, a država Parana i posebice Curitiba ističu se i po tome što imaju prilično jaku japansku zajednicu s više od 20 tisuća japanskih imigranata.

Zbog povoljne klime i smještaja grad je bogat parkovima i botaničkim vrtovima i to je upravo ono što turisti nikako ne propuštaju. Za sve koji požele posjetiti središte države Parana, osigurana je posebna turistička linija s mnoštvom autobusa koji se zaustavljaju kod svake turistički zanimljive lokacije.

Iako se Brazil gleda kroz prizmu siromašnih kvartova ili pak karnevala, Curitiba se tu ponešto razlikuje od dijela velikih brazilskih gradova. To je grad s najviše visokoobrazovanih Brazilaca, samo u Parani nalaze se čak 183 sveučilišta stoga takav podatak i ne čudi, a knjižnice u Curitibi bilježe uvjerljivo najveće posjete u cijelom Brazilu.

Iako je Curitiba već danas jedan od najugodnijih brazilskih gradova, konstantno se radi na njegovom unaprjeđivanju. Vodeće tamošnje sveučilište daje mogućnost studentima da na svakodnevnoj bazi sudjeluju u poboljšavanju urbanističkog plana i Curitiba sa sve većim brojem doseljenika praktički svakodnevno se širi, a prigradska naselja se lijepo naslanjaju na uže gradsko naselje.

Međutim, kao i svi veliki gradovi, niti Curitiba nije imuna na kriminal. Turistima se savjetuje dodatni oprez noću i definitivno korištenje javnog taksija te izbjegavanje razgovora sa sumnjivim ljudima posebice na području povijesne jezgre Curitibe i na autobusnim terminalima. Ako se zaputite u Curitibu i zatrebate pomoć policije, obavezno potražite prevoditelja jer policajci govore isključivo portugalski i prava je rijetkost pronaći policajca koji govori neki drugi jezik.

Arena de Baixada

Arena de Baixada

Klub: Atletico Paranaense

Kapacitet ranije: 28.000

Kapacitet danas: 43.000

Cijena renoviranja: oko 180 milijuna dolara

Utakmice:
Iran - Nigerija
Honduras - Ekvador
Australija - Španjolska
Alžir - Rusija

Stadion na kojem će se odigrati četiri utakmice grupne faze Svjetskog prvenstva je Arena de Baixada, dom Atletico Paranaensea i jedan od rijetkih brazilskih stadiona u stopostotnom vlasništvu kluba koji na njemu igra.

Curitiba je još od početka, kada su Brazilci tek počeli razmišljati o organizaciji SP-a, bila među kandidatima za ugošćavanje nekoliko utakmica, no radovi na samom stadionu nisu tekli dobro i ove godine je umalo došlo do neugodne situacije da je Arena de Baixada skoro ispala s liste stadiona na kojima će se igrati SP.

Naravno, kao i u dobrom dijelu Brazila, radovi su kasnili i Fifa je stavila Curitibu na led te poslala posebnu inspekciju s ciljem konačne odluke - hoće li Arena de Baixada biti prekrižena.

Radovi na stadionu bili su u potpunosti zaustavljeni u listopadu prošle godine kada je ustanovljen niz kršenja sigurnosnih uvjeta. Ipak, izvođači radova uspjeli su riješiti dio problema i radovi su nastavljeni te je u veljači Fifa dala zeleno svjetlo Curitibi i ostavila je među domaćinima SP-a.

Inače, stadion je renoviran u više faza, a 1999. godine izvedeni su najveći zahvati i od onda je smatran jednim od najudobnijih i najmodernijih brazilskih stadiona. Za potrebe Svjetskog prvenstva izvedeni su veliki zahvati, uređene su VIP zone, postavit će se u potpunosti nove sjedalice te je stadion natkriven pomičnim krovom. Osim toga, kapacitet je povećan s 30 tisuća na 44 tisuća mjesta.

Dobar dio radova još nije blizu svom završetku, međutim izvođači tvrde kako će sve biti završeno na vrijeme i kako odigravanje zakazanih susreta ne može doći pod znak pitanja. Multifunkcionalna Arena s nekoliko različitih borilišta u svom sklopu ipak polako poprima obrise stadiona kakav se očekuje.

Foto: www.copa2014.gov.br

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2014. u 16:41
    covjece brazil je stvarno melting pot nisam znao da japanca uopce ima u brazilu kad ono 20 tisuca samo na jednom mjestu ...
    Obrisan korisnik