Rukomet

Zagrebaši kreću po svoj 21. trofej Kupa Hrvatske, Nexe, Dubrava i Varaždin po što bolji rezultat

Iz Umaga:Zvonka Keliš • petak, 16.05.2014.
Zagrebaši kreću po svoj 21. trofej Kupa Hrvatske, Nexe, Dubrava i Varaždin po što bolji rezultat

U Umagu je vrijeme za treće po redu izdanje Festivala rukometa u sklopu kojega će osim najboljih hrvatskih kadeta i kadetkinja svoje znanje usavršiti i treneri i suci da bi sve bilo okončano završnicama Kupa Hrvatske kako u ženskoj tako i u muškoj konkurenciji gdje će po svoj 21. trofej Kupa koračati branitelj naslov CO Zagreb, dok će mu na putu stajati ekipe Nexea i Dubrave, odnosno GRK Varaždina.

Najbolji hrvatski rukometaši ovoga su tjedna preselili u Umag gdje na trećem po redu Festivalu rukometa kreću po naslov osvajača Kupa Hrvatske. Nakon što su se već pomalo zaboravili oni regionalni dvoboji i tereni te su se hrvatske ekipe dobrano okrenule borbi za novi naslov hrvatskog prvaka, ali i uistinu tražen broj dva koji vodi u novo izdanje SEHA GSS lige, vrijeme je da iste malo predahnu od domaćeg prvenstva te se okrenu završnom turniru Kupa Hrvatske na kojem će od ovoga petka snage odmjeriti branitelj naslova CO Zagreb, novi član ovoga društva GRK Varaždin, hrvatski viceprvak Nexe te ekipa zagrebačke Dubrave.

Završnica 23. izdanja Kupa Hrvatske tako će svim zaljubljenicima u rukomet ponuditi nove zanimljive rukometne dvoboje koje će ovoga petka otvoriti rukometaši Dubrave i Nexea, dok će nakon njih u polufinalni susret zakoračiti i CO Zagreb i GRK Varaždin. I dok će aktualni hrvatski prvak i branitelj naslova sasvim sigurno ozbiljno krenuti po nastavak dominacije i svoj novi trofej Kupa Hrvatske, preostale će ekipe pokušati pomrsiti račune svome suparniku, baš kao što je to učinio Metković 2001. i 2002. godine. Vrijedi stoga vidjeti što su Našičani, Veprovi i Dabrovi priredili za zagrebačke Lavove te može li im tko stati na put k 21 naslovu osvajača Kupa Hrvatske.

Dubrava - Nexe

Iza rukometaša zagrebačke Dubrave zanimljiva je sezona u domaćem prvenstvu, točnije Premijer ligi gdje su zagrebački Veprovi osiguralo četvrto mjesto, posljednje koje je vodilo u Ligu za prvaka. Naime, u 26 odigranih susreta momci Hrvoja Horvata ostvarili su 15 pobjeda uz jedan neriješen rezultat te deset pretrpljenih poraza, a sve to za 31 osvojen bod na koncu regularnog dijela. Vrijeme je potom bilo da se okrenuli borbi za hrvatski broj dva u koju su ušli nadasve dobro te su mnogim ekipama pomrsili račune, a nakon šest odigranih susreta drže se na trećoj poziciji sa šest osvojenih bodova.

"Nexe je društvo protiv kojeg u principu moramo napraviti malo čudo da dođemo do pobjede. Trebat će nam jako dobra utakmica od obrane preko golmana, kontre i polukontre tako da ćemo napraviti sve da probamo na neki način iznenaditi Našičane", kratak je i jasan bio trener Dubrave Hrvoje Horvat.

Sigurna je tako Dubrava bila nad Karlovcem, GRK Varaždinom i Porečom, dok je poražena od CO Zagreba, Karlovca i svog suparnika ovoga petka u polufinalu Kupa Hrvatske, našičkog Nexea koji je u njihovu prvom ovosezonskom međusobnom dvoboju bolji bio s 34:28. Vrijeme je stoga za novi ogled ovih dvaju suparnika, a u redovima Dubrave sasvim bi sigurno na visini zadatka trebali biti vratari Domagoj Grahovac i Tin Badžek koji se redovito pokazuju sigurnima. Tu jest, dakako, i pravi vođa ekipe Ivan Dumenčić koji upravo svakoj ekipi stvara probleme, no vrijedi istaknuti i ostale članove vanjske linije Brunu Butorca i Domagoja Pavlovića koji se vole istaknuti.

Nasuprot igračima Dubrave na terenu dvorane u Umagu stajat će, pak, aktualni hrvatski viceprvak koji se prošle sezone nije našao na završnom turniru Kupa Hrvatske, dok je ove sezone u SEHA ligi ostavio traga odličnim slavljima nad nekima od najjačih suparnika da bi na koncu zauzeo šestu poziciju. Iako našičkoj momčadi u prilog, netom prije početka borbe u domaćem prvenstvu, nije išao dug period bez dvoboja, uigrali su se polako, ali sigurno momci Zdenka Kordija te su nakon nešto slabijeg ulaska u Ligu stigli na svoje tradicionalno drugo mjesto s osam osvojenih bodova, točnije četiri pobjede i dva poraza.

Nexe želi što sjajniju medalju

"Petak nam donosi utakmicu polufinala Kupa protiv Dubrave. Znamo Dubravu, upoznati smo s trikovima i maštovitim idejama njezina trenera. U Umagu želimo osvojiti što sjajniju medalju", kazao je za klupske stranice ponajbolji igrač našičkog Nexea Šime Ivić.

U redovima Našičana sve je jasno, osim trenutno odlično raspoloženog vratara Josipa Pivca, koji je ulogu prvog vratara preuzeo od ozlijeđenog Perice Lelića, glavni aduti ove ekipe jesu čvrsta obrana i raspoloženi napad predvođen sve boljim Šimom Ivićem, uvijek sigurnim Igorom Vujićem te također raspoloženima Albinom Eterom, Markom Mrđenovićem i Tiborom Jurjevićem koji su upravo Dubravi u njihovu prvom ogledu ove sezone, prije svega četiri dana, lijepo napunili mrežu.

Upravo stoga uzbudljivo će biti u prvom polufinalu dana ovoga petka kada će se Dubrava pokušati na najbolji mogući način suprotstaviti svom suparniku, našičkom Nexeu, u borbi za mjesto u nedjeljnom finalu. Momci Hrvoja Horvata tako će pokušati uzvratiti onima Zdenka Kordija za uistinu nedavni poraz, ali će i pokušati ostvariti svoje drugo slavlje nad hrvatskim viceprvakom u posljednjih pet godina kako bi ovu borbu u Kupu Hrvatske učinili još zanimljivijom.

CO Zagreb - GRK Varaždin

Hrvatski rukometni prvak i osvajač 20 trofeja u Kupu Hrvatske u njegovu će 23. izdanju pokušati osigurati svoj 21. naslov, a na prvome putu, točnije, polufinalu u Umagu ovoga petka stajat će im odlično iznenađenje i pravi rukometni projekt osnovan na početku ove sezone, ekipa GRK Varaždina.

Zagrebaši oprezni i željni novog trofeja

"Dolazimo kao apsolutni favoriti što smo i dokazali u prvih šest kola u Ligi za prvaka, bolja smo ekipa od svih protiv kojih se natječemo. Kup je, međutim, i vrlo nezgodno natjecanje koje može donijeti iznenađenja. Dobili smo obje utakmice protiv Varaždina, ali ipak moramo biti vrlo oprezni. Rekao sam igračima da narednih pet dana moraju biti fokusirani isključivo na Kup da se ne bi dogodila iznenađenja. Varaždin je dobra, borbena i mlada ekipa i mislim da će utakmica biti dobra, kao i cijeli turnir", izjavio je Boris Dvoršek te otkrio kako u Umag putuje i ozlijeđeni Luka Stepančić koji bi možda mogao i zaigrati.

Iza rukometaša CO Zagreba sezona je u kojoj se očekivalo mnogo, u koju se ušlo s u potpunosti pomlađenom ekipom koja se bazira na hrvatskoj rukometnoj budućnosti s nekolicinom onih iskusnih pojedinaca, a s kojima se nije uspjela proći skupina u Ligi prvaka. Međutim, ostavili su to Zagrebaši iza sebe i okrenuli se SEHA ligi u kojoj su ponovno, po treći puta zaredom, osigurali svoje mjesto na samoj završnici gdje su na koncu osvojili treće mjesto. Domaće prvenstvo i obrana naslova hrvatskog prvaka sigurna su, pak, priča za momčad iz glavnog hrvatskog grada budući da je ponovno pokazao kako u Hrvatskoj uistinu nema konkurencije te kao apsolutni favorit vlada Ligom za prvaka sa do sada šest ostvarenih pobjeda u šest odigranih susreta.

Sasvim je jasno kako će momci Borisa Dvoršeka i na završnici Kupa Hrvatske krenuti u istom ritmu, ali i dalje bez ozlijeđenog Stipe Mandalinića, dok je Luka Stepančić s momčadi stigao u Umag te bi po potrebi možda mogao i zaigrati. Među vratnicama će, pak, i dalje sigurni i razbranjeni biti Ivan Stevanović i Filip Ivić, sve razigranija su i krila, posebice ona koja ove sezone nisu dobila previše prilike, odlični su i Mario Vuglač i Luka Šebetić na desnoj strani vanjske linije, a pomaže im i dobra forma njihova razigravača Sandra Obranovića. Uz pokoji dobar dan i preostalih njihovih suigrača CO Zagrebu ni ove godine nitko ne bi trebao stvoriti veće probleme na putu k novom naslovu.

Rukometaši GRK Varaždina ove su se sezone, pak, pokazali kao odlično osvježenje i zdrav projekt u hrvatskom rukometu koji ima jasnu viziju i cilj, a koji je suvereno dominirao regularnim dijelom Premijer lige gdje je nakon 26 odigranih kola zauzeo vodeću poziciju s 23 slavlja, dva remija te tek jednim porazom za ukupno 48 bodova, čak devet više od prvog pratitelja Poreča. Ušli su Varaždinci u sezonu nakon spajanja Varteksa i Vidovec BIOS-a, započeli su i s trenerom Alanom Belkom kojeg je prije svega nekoliko dana na klupi, nakon nešto lošijih rezultat od onih očekivanih, zamijenio bivši hrvatski reprezentativac Zoran Jeftić, a pokazalo se to kao odlična i pozitivna promjena koja je odmah donijela povratak na pobjedničke staze.

"U utakmicama s CO Zagrebom praktički nemamo šanse, tj. imamo, ali zapravo ovi su susreti jako dobri za nas da vidimo kako stojimo i gdje se nalazimo", kazao je početkom tjedna i netom prije oba ogleda s CO Zagrebom trener i igrač GRK Varaždina Zoran Jeftić.

Varaždinski Dabrovi u Ligi za prvaka tako i dalje napadaju hrvatski broj dva iako se trenutno nalaze tek na četvrtom mjestu ljestvice, no Nexe im bježi tek za tri boda, a do kraja Prvenstva preostala su još četiri zanimljiva kola. U redovima trener-igrača Jeftića prednjače mladi hrvatski rukometaši koji također čine hrvatsku rukometnu budućnost svjetlom pa se tako ističu Ivan Horvat i Ante Kuduz, a crti su uz trenera sigurni pivoti Tin Kontrec i Dominik Mišković, a i obrana postaje sve čvršća, dok se iza nje nalazi solidni Tomislav Balent.

Zanimljivosti stoga neće nedostajati ni u drugome polufinalnom dvoboju Kupa Hrvatske ovoga petka kada će se Varaždinci po drugi puta u svega nekoliko dana, točnije, ovoga tjedna, pokušati na najbolji mogući način suprotstaviti Zagrebašima za koje smatraju da su ipak za klasu bolji, no svaki dvoboj s onim najboljima odličan je pokazatelj kvalitete i mogućnosti ekipe Varaždina. U tri ovosezonska dosadašnja ogleda CO Zagreba i GRK Varaždina sve su tri pobjede otišle na stranu Dvoršekovih momaka koji su tako slavili uvjerljivo slavili u službenim ogledima Lige za prvaka, kao i u onom prijateljskom početkom godine, no vrijedi vidjeti mogu li Varaždinci ovoga puta u novom natjecanju pokazati brzinu i uigranost više i još dodatno namučiti svog suparnika.

Na putu prema završnom turniru, točnije, Final Fouru Kupa Hrvatske zanimljivo je bilo za sve četiri momčadi. Branitelj naslova očekivano je sigurno svladao Umag u osmini finala (31:24), dok je u narednom kolu bolji bio od Marine Kaštele 32:27. Rukometaši GRK Varaždina uvjerljivi su u osmini finala bili nad Đakovom (34:21) da bi u četvrtfinalu s tri pogotka razlike slavili nad Metkovićem (31:28). Našički Nexe svoj je put prema završnici započeo velikom pobjedom nad Kozalom 40:19 nakon čega bolji biva i od Zameta (37:20), dok je zagrebačka Dubrava nešto teže od ostalih sudionika završnice stigla do polufinala Kupa, naime, nakon velike borbe u Križevcima je svladala istoimenog domaćina 28:26, dok je tek pobjedom s golom razlike nad Ivanićem (27:26) stigla do Umaga.

Rukometna uzbuđenja u Umagu počinju tako ovoga petka i vrijedi vidjeti što su u polufinalima pripremile ekipe Dubrave i Nexea te CO Zagreba i GRK Varaždina te može li branitelj naslov do novog trofeja ili će mu netko od suparnika uspjeti pokvariti planove.

Završnica Kupa Hrvatske za rukometaše, Umag:

Petak, 16.5.2013.:
Dubrava - Nexe, 17 sati
CO Zagreb - GRK Varaždin, 19 sati

Subota, 17.5.2013.:
Utakmica za treće mjesto, 15 sati

Nedjelja, 18.5.2013.:
Finale, 17.30 sati

Foto: Matija Hećimović

Kup Hrvatske (m) - Final Four

polufinale

Dubrava33:29Nexe Našice
RK Zagreb38:28Varaždin 1930

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Kup Hrvatske (m) - Final Four

polufinale

Dubrava33:29Nexe Našice
RK Zagreb38:28Varaždin 1930

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!