Tenis

Priče dana - Garbine Muguruza, Taylor Townsend, Anna Schmiedlova

Branimir Korać • četvrtak, 29.05.2014.
Priče dana - Garbine Muguruza, Taylor Townsend, Anna Schmiedlova
Foto: EPA

Dan pun iznenađenja u ženskom dijelu Roland Garrosa donio je prvenstveno najveći šok ispadanjem Serene Williams. Obje sestre Williams napustile su turnir, ranije je ispala i druga nositeljica Na Li, nadamo se da je stigao red na treću nositeljicu Agnieszku Radwansku...

Ako je netko mislio da je poraz Na Li od Kristine Mladenovic najveći šok ove godine u Roland Garrosu, prevario se. To jest, razuvjerila ga je Serena Williams. Garbine Muguruza je odlična mlada Španjolka koja raste i sve je opasnija, ali, realno, tko je uopće pomislio da bi mogla svladati Serenu.

Međutim, dogodio se takav dan. Williams je bila apsolutno neprepoznatljiva, njezinu igru karakteriziraju brojni winneri, a u ovom susretu skupina je samo osam. Na mrežu je izašla pet puta i nije nijednom osvojila poen, bio je to jednostavno onaj dan kada poželite da je bolje da ste ostali u krevetu.

"Sve što mogu reći u ovom trenutku je da u ovom meču nije bilo onoliko winnera koliko Serena obično proizvodi. S druge strane Muguruza je odigrala vrlo dobar meč, bila je agresivna, rano je napadala lopticu i dobro servirala. Uvijek sam govori da se svakom igraču može dogoditi loš dan, a da protivnik igra meč karijere. To je jedino objašnjenje za ovaj susret. Ne postoji nikakav fizički problem, Serena je odlično, godine nisu problem. Još uvijek je u jako dobroj formi i fizički i psihički", rekao je njezin trener Patrick Mouratoglou.

Angelique Kerber u pravo vrijeme uhvatila je formu i iz meča u meč igra sve bolje. Nova pobjeda stigla je protiv Uzbekistanke s američkom putovnicom Varvare Lepchenko koju je svladala u dva seta. Za razliku od Lepchenko puno bolje je koristila pružene prilike i pobjedu je u konačnici potpuno zaslužila.

Kraj za Vekić i Jurak

Donna Vekić niti u konkurenciji parova nije imala uspjeha. U meču čudnog rezultata 6:1, 1:6, 6:1 u paru s Rumunjkom Ioanom Olaru poražena je od njemačke kombinacije Barrois/Beck.

Isto tako, od turnira se oprostila i Darija Jurak koja ovaj put nije nastupila s Megan Moulton Levy već s Bojanom Jovanovski i poražena je od kombinacije Duševina/Zheng sa 6:1, 6:3.

"Odlično sam krenula, ali u drugom setu sam malo igrački pala. Međutim probudio se borbeni duh u meni i to mi je na kraju seta dalo snage", prenijela je dojmove deveta igračica svijeta.

Dominika Cibulkova prema očekivanjima uspješno je odradila meč protiv Austrijanke Tamire Paszek. Nije izgubila set, nije dozvolila Paszek da pomisli na pobjedu i može biti zadovoljna.

Flavia Pennetta razočarala je neočekivanim porazom protiv 99. igračice svijeta Johanne Larsson. Pennetta je otvoreno najavljivala kako u Roland Garrosu želi napasti Top 10 svjetskog tenisa, međutim neće biti niti blizu ostvarenja planova. Larsson je bila puno opasnija, imala je čak 20 break loptu i konstantno je držala Talijanku u neizvjesnosti.

"Fizički sam dobro, nemam baš nikakvih problema. Mislim da čak i nisam odigrala tako loše, jednostavno je bila toliko dobra da joj nisam mogla nauditi. Bila je agresivnija, pokušavala sam nešto više napraviti na reternu, međutim loptica mi je bila prespora. Nije problem u spremnosti ili nekakvoj ozljedi, jednostavno sam pala pod pritiskom. Imala sam set i 3:0, ne smijem si dopustiti da takav meč izgubim. Nije ovo korak unazad, jednostavno loš dan i pouka za budućnost", rekla je Talijanka.

Beskompromisna taktika na kraju se ipak nije isplatila Timei Bascinszky iako nije bila daleko od iznenađenja. Carla Suarez-Navarro ušla je u meč kao veliki favorit, međutim Švicarka je igrala na sve ili ništa, svom snagom i to joj je donijelo drugi set, ali nije izdržala i u trećem. Na kraju je imala čak 63 neprisiljene pogreške i 48 winnera što dovoljno govori kako je igrala. Kod nje se ipak ne može iskoristiti ona - who dares wins - koju smo iskoristili dan ranije.

Treće kolo

Garbine Muguruza - Anna Schmiedlova

Dominika Cibulkova (9) - Samantha Stosur (19)

Agnieszka Radwanska (3) - Ajla Tomljanović

Taylor Townsend - Carla Suarez-Navarro (14)

Johanna Larsson - Eugenie Bouchard (18)

Daniela Hantuchova (31) - Angelique Kerber (8)

Eugenie Bouchard stigla je do svog najboljeg rezultata u Roland Garrosu. Ovo joj je drugi nastup, a prošle godine zapela je u drugom kolu. Međutim, očekivalo se da će ove godine napraviti bolji rezultat, posebno nakon dobrih igara u tjednu prije Pariza. Drugo kolo donijelo joj je Njemicu Juliju Goerges s kojom je imala problema u prvom setu, ali kasnije je bila znatno bolja.

"Nisam bila zabrinuta nakon prvog seta, samo mi je trebalo malo vremena. Samo sam htjela zaboraviti što sam radila u prvom setu i krenuti ispočetka. Ovo nije bio jedan od mojih najboljih dana, ali sam ponosna da sam uspjela okrenuti meč u svoju korist. Ovo je psihološki velika pobjeda", rekla je Bouchard.

Osim Muguruze teniski svijet uzburkala je i Taylor Townsend, 18-godišnja Amerikanka. Bivša pobjednica juniorskog Australian Opena, nije baš miljenica Američkog teniskog saveza, no iako nema podršku kakvu zaslužuje, konstantno napreduje. USTA joj je prijetio ukidanjem suspenzije, odbio joj platiti troškove puta na Australian Open, prigovarao zbog kilaže, na kraju je došlo i do raskida suradnje s trenerima iz USTA-e. Pronašla je mir u radu sa Zinom Garrison što se pokazuje kao pun pogodak. U Roland Garros došla je zahvaljujući pobjedi na američkim teniskim kvalifikacijama i ovdje prošla do trećeg kola izbacivši Francuskinju Alize Cornet koja ove sezone igra jako dobar tenis.

Međutim Townsend je uz Muguruzu priča dana i Twitterom brojni tenisači i tenisačice komentiraju njezin nastup. Mučila se da završi meč, međutim, s obzirom na (ne)iskustvo, to je razumljivo.

"Bila sam jako nervozna i samo sam se htjela koncentrirati na ono što trebam napraviti na terenu, ali ovo je bio posve nov trenutak za mene. Pokušavala sam, ali nisam mogla, kroz glavu je svašta prolazilo", priznala je mlada Amerikanka.

Venus Williams zbog spleta raznih okolnosti, ozljeda itd, danas više nije niti sjena one igračice koja je bila u samom vrhu. Međutim još uvijek može bljesnuti i odigrati dobar meč, ali to nije bio slučaj protiv mlade Čehinje Anne Schmiedlove. 19-godišnja Slovakinja upisala je najveću pobjedu u karijeri i iskoristila je 47 neprisiljenih pogrešaka Venus koja je imala set i break, a zatim izgubila osam od narednih devet gemova.

"Osjećala sam da je ovo meč u kojem ću pobijediti. Jednako kao i Serena za koju mislim da se također tako osjećala i mogu reći da smo obje očekivale da ćemo igrati međusobno u trećem kolu", rekla je Venus.

Roland Garros, tenisačice, drugo kolo:
Johanna Larsson (Švedska) - Flavia Pennetta (Italija, 12) 5:7, 6:4, 6:2
Anna Schmiedlova (Slovačka) - Venus Williams (SAD, 29) 2:6, 6:3, 6:4
Eugenie Bouchard (Kanada, 18) - Julia Goerges (Njemačka) 2:6, 6:2, 6:1
Garbine Muguruza (Španjolska) - Serena Williams (SAD, 1) 6:2, 6:2
Angelique Kerber (Njemačka, 8) - Varvara Lepchenko (SAD) 6:2, 7:5
Carla Suarez-Navarro (Španjolska, 14) - Timea Bacsinszky (Švicarska) 7:5, 1:6, 6:4
Dominika Cibulkova (Slovačka, 9) - Tamira Paszek (Austrija) 6:3, 6:4
Taylor Townsend (SAD) - Alize Cornet (Francuska, 20) 6:4, 4:6, 6:4
Daniela Hantuchova (Slovačka, 31) - Claire Feuerstein (Francuska) 6:1, 6:4
Samantha Stosur (Australija, 19) - Yvonne Meusburger (Austrija) 6:1, 6:3
Maria Šarapova (Rusija, 7) - Cvetana Pironkova (Bugarska) 7:5, 6:2
Mona Barthel (Njemačka) - Sabine Lisicki (Njemačka, 16) 6:1, 3:0 predaja
Agnieszka Radwanska (Poljska, 3) - Karolina Pliškova (Češka) 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2014. u 23:02
    Kaj, Serena opet nije došla na presicu nakon poraza? Pitam jer je citiran njen trenerdok je očito da su druge tenisačice same dale izjave. Svaka čast sportskoj ''veličini''...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2014. u 20:14
    Schmiedlova nije Čehinja nego Slovakinja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2014. u 12:31
    Ova Muguruza će biti jedna od najboljih igračica uskoro na ljestvici! Ovo je svakako iznenađenje ali uskoro će biti u vrhu sigurno.
    Obrisan korisnik