Košarka

Cedevita povela 1:0 u finalnoj seriji za naslov prvaka države

Iz Doma sportova:Marija Pastuović • utorak, 03.06.2014.
Cedevita povela 1:0 u finalnoj seriji za naslov prvaka države
Foto: FaH

Cedevita je iskoristila prednost domaćeg terena i povela u finalnoj seriji 1:0. Imali su Repešini momci +24, ali Cibona se sjajnom trećom četvrtinom uspjela vratiti u utakmicu. Ipak, domaćini nisu dozvolili potpuni preokret i na kraju su zasluženo slavili...

U prvom finalnom dvoboju košarkaške Lige za prvaka Cedevita je u Domu sportova ugostila Cibonu, pobjedivši ju 84:76. Domaćini su bolje otvorili susret i vodili su gotovo cijelu prvu četvrtinu. Uspjeli su Vukovi izjednačiti i povesti poenima Darka Planinića, ali Cedevita je odmah iskoristila protivničke greške i vrlo dobrom igrom u oba smjera vratila vodstvo. Jasmin Repeša napravio je nekoliko rotacija, između ostalih ušao je i Jusuf Nurkić koji je odlično reagirao i s dva atraktivna zakucavanja odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost, a potom je Ivan Ramljak ubacio tricu za +13 nakon deset odigranih minuta.

Gostujuća momčad otvorila je drugu četvrtinu s dvije trice, prvo je šut za tri realizirao Davor Kus, potom i Jerel Blassingame, a zaostatak je smanjen na sedam poena. U 15. minuti Cibona je napravila amatersku pogrešku, kapetan Marino Baždarić našao se sam u napadu i postigao tricu, a njegova momčad je serijom 13-0 otišla dvije minute prije odmora na +24. Slaven Rimac priliku je dao Marku Arapoviću koji je u manje od tri minute postigao sedam poena za +19 na poluvremenu.

U trećoj četvrtini Cedevita je na terenu izgledala u nekim trenucima nemoćno, pokušavali su Repešini momci šutevima izvana, ali neuspješno. Dario Šarić s ubačenih 15 poena predvodio je Cibonu do potpunog povratka u utakmicu, a pratili su ga Arapović i Blassingame. Pogađao je slobodna, šuteve za dva, tricu, ali i zakucavao te još jednom dokazao svoju veličinu. Cibona je postigla gotovo dvostruko više poena od svojih suparnika i to je značilo zaostatak od pet poena uoči posljednjih deset minuta.

Posljednju četvrtinu otvorio je tricom Goran Suton za +8, a njegova momčad imala je devet poena više, kada je Rimac, svjestan važnosti trenutka, u 33. minuti pozvao minutu odmora. Ipak Vukovi nisu uspjeli potpuno preokrenuti rezultat. Pet minuta prije kraja utakmice, Tomislav Zubčić iskoristio je Šarićevu grešku u obrani i postigao poene za +15. Cibona je pokušala presingom po cijelom terenu nešto promijeniti, ali izostala je preciznost u napadu. Filip Krušlin 45.7 sekundi prije završetka, nakon preoštre reakcije dobio je isključujuću osobnu grešku. Pitanje pobjednika bilo je riješeno, a susret je završio s osam poena razlike u korist domaćina.

Najefikasniji igrač u pobjedničkim redovima bio je Nolan Smith sa 17 poena (5/12, trica) uz pet asistencija. Najbolji strijelac Cibone bio je Dario Šarić s double-double učinkom i ubačena 24 poena (6/12, trica), a tome je dodao 11 skokova.

Cedevita je prva imala pravo domaćinstva jer je kao prvoplasirana momčad ušla u doigravanje. Iduća utakmica na rasporedu je 7. lipnja, u Košarkaškom centru Dražena Petrovića.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2014. u 20:21
    tesko je igrati bez Siriščevića,Kuridže, Planinića,Rozića--- totalno su bili out
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2014. u 07:19
    ne može šarić sam. kakav taj čovjek ima voljni moment. vratiti se iz kontre i zaljepiti bananu...zaradio je još koju tisuću na budućem ugovoru. bravo dario i ostavi nešto za SP.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2014. u 05:40
    Na kraju su uspjeli izvuc pobjedu ali nije mi jasan onakav pad u trecoj cetvrtini?! Onakvo forsiranje bez glave i repa u trenucima kad su trebali lagano privest utakmicu kraju se ne bi smjelo događat takvoj ekipi, pogotovo sa tak iskusnim trenerom na klupi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2014. u 02:36
    treba davati priliku arapoviću, kakav pas iza leđa je dao kuridži ali je ovaj promašio.
    Obrisan korisnik
  • mala truba03.06.2014. u 23:19
    previse otvorenih suteva je Cibona promasila u 1. poluvremenu. da je uslo par trica bilo bi zanimljivije...nakon 3. su pukli sa snagom.
    mala truba