Nogomet

Što je napravljeno, napravljeno je, sada kreće ono pravo

Branimir Korać • četvrtak, 12.06.2014.
Što je napravljeno, napravljeno je, sada kreće ono pravo
Foto: Kristijan Komarica

Tjedni neizvjesnosti su iza nas, Svjetsko nogometno prvenstvo napokon počinje. Prva utakmica baš za poželjeti, Brazil - Hrvatska, zar smo mogli dobiti bolju nagradu za plasman na Svjetsko prvenstvo?

Otvaranje Svjetskog prvenstva i dvoboj između Brazila i Hrvatske po mnogim procjenama bit će najgledaniji događaj u svijetu ove godine. Ovisno o sudionicima finala SP-a, možda čak i gledanije od samog finala. Razumljivo, cijeli svijet s nestrpljenjem čeka početak i jasno da će svi popratiti ovaj susret.

Upravo Hrvatskoj pripala je čast otvoriti Svjetsko prvenstvo, nešto o čemu mnogi sanjaju bez obzira kakve bi šanse imali protiv Brazila. Ovo je ipak poseban događaj i možemo biti sretni što smo dio njega. I to kao protivnik koji nije bez šanse.

Kako će završiti susret Brazila i Hrvatske?

ANKETA#661

"Veliki je dan kada se otvara Svjetsko prvenstvo protiv Brazila i mislim da će svaki Hrvat uživati. Igramo protiv možda najbolje reprezentacije na svijetu, ali u nogometu ne pobjeđuje uvijek bolji. Hrvatska će pokušati napraviti čudo. Ne mogu obećati da ćemo osvojiti Svjetsko prvenstvo, ne mogu obećati da ćemo pobijediti Brazil ili proći skupinu, ali mogu obećati da će svaki igrač na terenu dati svoj maksimum, do zadnjeg atoma snage. Želimo da svi navijači diljem svijeta budu ponosni na nas", poručio je Darijo Srna.

Hrvatska posjeduje kvalitetu, uostalom, zato je i na Svjetskom prvenstvu, i ima se čemu nadati. Brazil je iznimno jak, jedan od glavnih favorita za naslov prvaka, međutim nije nedodirljiv.

Tradicija govori kako domaćin svjetskog prvenstva nije nikada izgubio u svojoj prvoj utakmici. Međutim, tradicije se i ruše. Zašto baš Brazil ne bi upisao prvi poraz? 80 godina domaćin nije izgubio, ali morat će kad-tad.

Tri hrvatska plusa

U ovo malo utakmica pod vodstvom Nike Kovača, Hrvatskoj su protivnici stvorili vrlo malo prilika. Disciplina u igri nešto je na čemu Kovač inzistira i nema dvojbe da će tako biti i u ovom susretu.

Dok je Brazil pod pritiskom, Hrvatska ipak može igrati opuštenije. Cijeli svijet očekuje pobjedu Brazila, momčad Felipea Scolarija nema pravo na krivi korak i to može pogubno utjecati na igrače. Ne bi bilo prvi put da favorit padne pod pritiskom, događalo se i većim i jačim momčadi od današnjeg Brazila.

Ono što također daje razlog za optimizam je i fantastična forma hrvatskih veznjaka ove sezone. Mateo Kovačić razmahao se u završnici sezone dok su Luka Modrić i Ivan Rakitić konstantno u sjajnoj formi.

Tri brazilska plusa

Brazil je domaćin, imat će praktički pun stadion iza sebe, a na Kupu konfederacija pokazao je kako igra pred svojim navijačima. Scolari nije "zatvoren" trener koji se strogo drži sustava, pruža igračima određenu slobodu u igri, a takav Brazil je izuzetno opasan.

Neymar je definitivno brazilsko ime broj jedan. Iako je u Barceloni igrao šareno, imao je odličnih utakmica, ali i onih u kojima je beskonačno solirao i bio među lošijima na terenu, u brazilskoj reprezentaciji konstantno igra odlično. Sposoban je riješiti utakmicu jednim potezom protiv bilo kojeg protivnika.

I dok su prijašnje brazilske reprezentacije imale problema u obrani, današnji Brazil je iznimno jak u toj fazi igre. David Luiz i Thiago Silva drže središnjicu obrane, bokovi su kvalitetni, a u veznoj liniji su igrači koji su odgovorni i u ovoj fazi. Ovo je vrlo ozbiljna momčad protiv koje neće biti lako igrati.

Kovač - Scolari

Iskustvo i ime definitivno su na strani Scolarija. Brazilski stručnjak ima puno izborničkog i trenerskog iskustva, poznat je kao trener s jakim autoritetom koji njeguje napadački nogomet. Vodio je reprezentacije Kuvajta, Brazila i Portugala, s Brazilom je 2002. godine osvojio naslov prvaka svijeta, a s Portugalom je dvije godine kasnije bio drugi u Europi.

Scolari je radio s velikim brojem sjajnih igrača, prošao je niz velikih utakmica i iskustvo je debelo na njegovoj strani.

Niko Kovač je praktički na početku trenerske karijere. Ima vrlo malo iskustva, kratko je radio u Salzburgu i hrvatskoj mladoj reprezentaciji i to je sve. Kao kultni hrvatski kapetan, Kovač ima veliki autoritet među igračima i inzistira na velikoj disciplini u igri. Protiv Brazila se samo tako i može, ulazak u neko otvoreno nadigravanje preko cijelog terena protiv protivnika s ovakvim profilom igrača moglo bi biti kobno i Kovač to jako dobro zna.

Igra prema naprijed

I Hrvatska i Brazil tu imaju dosta potencijala, razlika je u tome što ga Brazil puno više koristi i pokazuje. Problem Hrvatske je nerijetko spor protok lopte i statična igra i zato Hrvatska teško dolazi do onih zicera kakve Brazilci primjerice stvaraju s dva-tri sjajna poteza njihovih zvijezda.

Činjenica je da to mogu i Rakitić i Modrić i Kovačić, a sada je na njima da to i pokažu jer još uvijek Hrvatska ne izgleda dovoljno odlučno u fazi napada.

S druge strane Brazil se više "igra nogometa" preko Neymara, Williana, Hulka i društva koji su jednostavno takvi tipovi igrača. Fred je kvalitetan napadač, ali ne i ona prava svjetska klasa, no brazilska snaga u napadačkoj fazi nije samo Fred već činjenica da su praktički svi opasni po gol.

Igra u obrani

To je nešto na čemu je Kovač inzistirao i na čemu se dosta radilo. Pokrivanje terena i homogena obrana. Najavio je kako se Hrvatska protiv Brazila neće samo braniti, a vrlo važno će biti koliko će biti agresivna u ovoj fazi igre.

Ono što je Hrvatska prikazala u posljednjim susretima u fazi dok nije imala loptu u nogama bilo je dobro. Protivniku se nije ostavljalo previše prostora i to će protiv Brazila biti vrlo važno. Agresivnim pristupom tražiti što prije loptu u svoj posjed te brzom transformacijom kretati u napad.

Brazilska obrana nije već godinama bila ovako jaka. Dugo je to bila najslabija strana njihove reprezentacije, međutim sada je stigla generacija vrlo kvalitetnih igrača u toj fazi. Međutim, koliko god velika imena igrala u fazi obrane, može ih se kazniti. Bekovi su izrazito napadački orjentirani i tu zna ostati prostora. Luiz i Silva su agresivni igrači, međutim posebno Luiz nije imun na ispadanje u igri jedan na jedan ukoliko mu ne prođe prvi start. Brazil ima sjajnu obranu, ali ne i neprobojnu.

Prognoza

Svi bi se složili s nekim lijepim remijem na otvaranju Svjetskog prvenstva. Iako je Brazil favorit zbog već izrečenih stvari, pouzdat ćemo se u silni pritisak pod kojim će se naći. Nadat ćemo se sjajnoj večeri glavnih hrvatskih aduta i, uostalom, tko je gledao dvoboj Brazila i Srbije, dobio je dodatnu dozu optimizma.

SP 2014, Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Brazil3:1Hrvatska
Meksiko1:0Kamerun
1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2014. u 21:14
    Makedonija e so vas od <3
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2014. u 19:00
    Ljudi spustimo malo euforiju i loptu na zemlju. Nismo napravili još ništa,a već smo prvaci svijeta i Brazil smo pobjedili 3:0...nisam pesimist,ali utakmice protiv Kameruna i Meksika su nam ključ prolaza jer dobit Brazil u njihovom dvorištu je ravno dobitku na lotu...unatoč svemu - NAPRIJED NAŠI!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2014. u 18:07
    Protiv boljih ekipa uvijek dobro igramo na svim sp-ima dosad stoga vjerujem u naše, dobri smo i samo hrabro. Ne smije nas zavarat tekma brazil-srbija ovo je nešto sasvim drugo. Ipak feeling je tu i imam veliko povjerenje u Niku Kovača. Što se tiče sastava volio bih da napadači budu olić i dudu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sportoz12.06.2014. u 17:58
    Nećemo se osramotiti! Nikad se nismo osramotili na velikom natjecanju i nadam se da nikad ni nećemo. Kakav će rezultat biti ne znam, ali imam neki osjećaj da nećemo izgubiti... :)
    sportoz
  • pikepiletina12.06.2014. u 17:05
    lako tebe razočarati
    pikepiletina