SP 2014, Skupina A, 1. kolo, 12.06.2014, 22:00 h, Sao Paulo, Arena Corinthians, gledatelja: 62.000
Suci: Yuichi Nishimura, Toru Sagara, Toshiyuki Nagi (Japan)
Brazil
Brazil
Neymar 29', 70' (11m)
Oscar 90'+1'
3:1(1:1) Hrvatska
Marcelo 11' (ag)
Hrvatska

Video: Neymar iskoristio Nishimurin poklon i donio sva tri boda Brazilcima

Branimir Korać • četvrtak, 12.06.2014.
Video: Neymar iskoristio Nishimurin poklon i donio sva tri boda Brazilcima
Foto: EPA

Hrvatska je poražena u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva u Brazilu od domaćina s 3:1. Iako rezultatski izgleda uvjerljivo, Brazilci su do vodstva došli iz vrlo sumnjivog kaznenog udarca, a treći gol postigli su u 90. minuti kada je Hrvatska bacila sve karte na napad...

Brazil
Brazil
Hrvatska
12
Julio Cesar
2
Daniel Alves
 
Thiago Silva
4
David Luiz
 
Marcelo
7
Hulk
(do 68')
 
Paulinho
(do 63')
9
Fred
 
Neymar
(do 88')
11
Oscar
17
Luiz Gustavo
Pričuvni igrači
18
Hernanes
63'
20
Bernard
68'
16
Ramires
88'
Trener
Luiz Felipe Scolari
9
(do 78')
8
(do 61')
Pričuvni igrači
 
Trener
Niko Kovač

Unatoč porazu Hrvatska je pokazala kako ovaj Brazil ipak nije toliko nedodirljiv, ali što je važnije, da se ipak ima čemu nadati u dvobojima protiv Meksika i Kameruna.

Bilo je vrlo važno kako će Hrvatska otvoriti utakmicu i kako će se postaviti. No odmah je bilo očito da igrači nisu impresionirani, u prvih 20-ak minuta Hrvatska je dobro stajala na travnjaku i opasno prijetila iz kontranapada.

Dosta problema domaćinu u početku je stvarao Ivica Olić koji je uspio u nekoliko navrata pobjeći po boku, ali nije bilo konkretnosti. Onda je u sedmoj minuti došao u priliku postići pogodak, Perišić je odlično ubacio na peterac, a Olić glavom pucao pokraj gola.

Kakva je Hrvatska bila protiv Brazila?

ANKETA#662

Četiri minute kasnije Hrvatska dolazi do vodstva. Olić je još jednom bio u glavnoj ulozi, ubacio je prizemnu loptu s lijeve strane, Jelavić ju je samo malo petom skrenuo, dovoljno da prevari Marcela koji je bio iza njega i Brazilac je nespretno šalje u svoju mrežu.

Nekoliko minuta Brazilci su bili šokirani i umalo je to iskorišteno. Kovačić je nakon pogreške Luiza Gustava došao u zonu udarca. međutim oklijevao je i prilika je propala.

"Hrvatska je sjajno otvorila susret, bez ikakvog kompleksa i s kretanjem u napadu čim se za to stvori prilike", stajalo je u tekstualnom prijenosu francuskog L'Equipea, dok na portalu Marce u to vrijeme piše: "Brazilski napadi postaju sve nervozniji. Hrvatska je vrlo, vrlo mirna, posebno nakon pogotka Marcela u svoju mrežu. Hrvati rade odličan posao, Modrić i Rakitić su predvodnici."

Kako je vrijeme odmicalo, pritisak Brazila sve je više rastao i u u svega dvije minute Pletikosa je bio na mukama. Prvo je u 21. minuti skinuo udarac Paulinha, a minutu kasnije Oscar je lijepo ciljao s 20 metara, no Pletikosa brani.

Nakon točno pola sata igre Brazil se vraća u utakmicu. Sve je počelo na drugoj strani terena gdje je Perišić lijepo ubacio na glavu Jelavića, ali je Julio Cesar obranio, a u nastavku brazilskog napada Neymar s 20 metara neobranjivo cilja u vratnicu i lopta odlazi u mrežu.

I reprezentacija BiH uz Hrvatsku

Hrvatska je u ovom susretu imala i regionalnu podršku, prije utakmice reprezentativaci Bosne i Hercegovine predvođeni kapetanom Emirom Spahićem poželjeli su sreću Hrvatskoj, a izbornik Sušić odlučio je otkazati najavljeni trening kako bi svi zajedno mogli popratiti prvi nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Hrvatska je do kraja poluvremena sačuvala tih 1:1, malo je stao i Neymar koji je bio centralna figura Brazila u jeku tog pritiska te se na odmor otišlo s poravnatim rezultatom.

Početak drugog poluvremena donio je jasnu namjeru Brazila da što prije dođe do pogotka. Hrvatska je bila potisnuta praktički u 16 metara, ali srećom nije bilo opasnosti.

Nakon tog početnog pritiska igra se primirila, Hrvatska je u potpunosti uspostavila ravnotežu na sredini terena. I onda u 65. minuti Hrvatska si je sama kreirala opasnost po svoja vrata. Krenula je izgubljenom loptom Srne pa lošim dodavanjem Ćorluke prema Rakitiću, sve je to iskoristio Neymar koji je uzeo loptu, sjurio se prema golu i onda ga je Ćorluka rušio na 25 metara. Srećom po Hrvatsku iz odlične pozicije Dani Alves pucao je preko gola.

Pet minuta kasnije pada odluka. Izrazito mekan kazneni udarac dosudio je japanski sudac, kao najbolji sudac Azije, a Neymar je donio prednost Brazilu. Fred je bio uz Lovrena, nije iskontrolirao loptu i pao je ničim izazvan, a Japanac je dao Brazilu predobru šansu. Pletikosa je pročitao pokušaj Neymara, ali lopta mu je prošla kroz ruke i ušla u gol.

Nakon primljenog pogotka Hrvatska je mogla odmah do poravnanja poslije neoprezne reakcije Davida Luiza, a zatim je Brazil u nekoliko navrata opasno prijetio. U 83. minuti Olić je bio u skoku s Julijom Cesarom i odnio glavom loptu, Perišić je u nastavku akciji pogodio prazna vrata, ali nije bilo ništa jer je dosuđen prekršaj. Hrvatska je tu krenula znatno otvorenije, Brazilci su se povukli, pokušavali su Rebić, Modrić, Ćorluka, Perišić, Brozović, ali lopta nije htjela u gol.

U jeku hrvatskog pritiska Rakitić gubi loptu na sredini terena, Oscar dolazi pred 16 metara Hrvatske i vrlo precizno pogađa za točku na i.

Na kraju Brazilci slave s uvjerljivih 3:1 iako to nije bilo uopće tako jednostavno i uvjerljivo.

SP 2014, Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Brazil3:1Hrvatska
Meksiko1:0Kamerun
1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2014. u 04:48
    Jeste smesno pisati, da nisu dali dva gola sa 20m i da nije ovako sudio sudija, pobedili bi.Prvo treba da se da gol da bi se pobedilo.A sta bi bilo da Brazilci nisu sami sebi dali go?
    Obrisan korisnik
  • Sensation13.06.2014. u 17:45
    nije se moglo pisati o pobjedi. mi smo mogli maksimalno izvuci x. i to vrijedi za svaku drugu repku. da su oni vodili, i mi im dali neki gol, i to sutinom sa 30metara gdje majmun nemoze nista izmisliti.. jedino tako smo mogli doci do boda.ovo je tako bezobrazno, cijeli svijet gleda a ovo se desava... [više na forumu]
    Sensation
  • interreg13.06.2014. u 17:06
    I vi sad stvarno imate obraza pljuvati po izborniku i nasim igracima nakon onoga sto se dogodilo? Pa ne mislite valjda da mi takve reprezentacije kao Brazil mozemo dominirati? Cijela svjetska stampa pise da su Hrvati bili dobri i potpuno ravnopravan protivnik te da su izgubili zbog suca, al vama ja... [više na forumu]
    interreg
  • Obrisan korisnik13.06.2014. u 16:57
    Mislin da je vrime da tromavi usporeni Pletikosa ode u penziju, a i Olić s njim
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2014. u 13:43
    meni jednostavno nije jasno zašto svi prešućuju i žmire na dva kriminalna gola koja je pletikosa primio...zar nikome nije jasno da ekipa koja misli proći u drugi krug ne može imati takvog golaman koji ovakve golove prima
    Obrisan korisnik