Rukomet

Poljska zaustavila Njemačku, Slovenija Mađarsku, a Češka Srbiju na putu prema Kataru

Zvonka Keliš • nedjelja, 15.06.2014.
Poljska zaustavila Njemačku, Slovenija Mađarsku, a Češka Srbiju na putu prema Kataru
Foto: EPA

Europske kvalifikacije za Svjetsko rukometno prvenstvu u Kataru početkom iduće godine dobile su i svoj rasplet. Uzbudljiv vikend uzvratnih utakmica diljem Europe donio je brojne zanimljivosti pa tako Nijemci ponovno nisu uspjeli osigurati svoje mjesto na velikoj smotri, a bez puta u Katar ostali su i Mađari, Srbi, Norvežani i Islanđani. Sigurni su, pak, bili Makedonci, Bjelorusi, Rusi i Šveđani, dok je BiH po prvi puta u svojoj povijesti osigurala nastup na svjetskoj smotri.

Početak naredne godine donosi nove velike rukometne uzbudljivosti kojima će od 15. siječnja do 1. veljače domaćin po prvi puta biti Katar, točnije, gradovi Doha i Lusail. Naime, na rasporedu je 24. Svjetsko rukometno prvenstvo koje je Katar dobio u srazu za domaćinstvo s Norveškom, Poljskom i Francuskom.

Nakon što su se na svjetsku smotru izravno plasirali domaćin Katar, kao i aktualni svjetski prvak Španjolska te Hrvatska, Danska i Francuska preko Europskog prvenstva u Danskoj odigranog početkom ove godine, svoje su mjesto preko Afričkog prvenstva osigurale i reprezentacije Alžira, Egipta i Tunisa, dok iz Azije stižu Bahrein, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati. Svoje mjesto na SP-u izborila je i Australija, dok su ovoga i protekloga vikenda europske kvalifikacije dale i preostale europske sudionike ove smotre, dok će Panameričko prvenstvo, koje je na rasporedu od 22. do 29. lipnja otkriti i one posljednje putnike u Katar.

Ove subote svoje su mjesto potvrdile momčadi Češke, Rusije, Austrije i Poljske, dok je nedjelja donijela nove zanimljive uzvratne dvoboje i putnike. Nakon što su u prvom susretu na svom terenu rukometaši Srbije sigurno svladali Češku 23:15 vrijeme je bilo da Česi u uzvratu pokažu što sve znaju i umiju i to su i učinili i u potpunosti preokrenuli konačan omjer u svoju korist. U Brnu su rukometaši Češke poveli 14:6 da bi na predah otišli s velikih 18:8. Uvodne minute nastavka donijele su čeških +12, a suparnici iz Srbije više se nisu uspjeli vratiti u susret te bivaju poraženi 21:33 čime Češka sljedećeg siječnja kreće put Katara.

Rusi su u uzvratni dvoboj s Litvom također ponijeli prednost od osam pogodaka (30:22) te su s odličnom igrom nastavili i u gostima gdje su na koncu slavili s odličnih 33:22. Tek je jednom domaćin vodio u Kaunasu (8:7) nakon čega poluvrijeme donosi izjednačenih 13:13 da bi Rusi konačno bili ponovno uvjerljivi s + 11.

Austrijanci su se, pak, pobrinuli za nov odličan rezultat u svojoj rukometnoj povijesti te su nakon plasmana na Euro u Danskoj sada osigurali i svjetsku smotru u Kataru. Na svom su terenu svladali Norvešku 28:26 da bi u uzvratu u Bergenu osigurali neriješen rezultat 28:28 i time i svoje mjesto na SP-u. Vodili su Austrijanci većim dijelom susreta, na odmor otišli sa sigurnih 17:13, no u nastavku Norvežani sustižu svog suparnika, sedam minuta prije kraja Espen Lie Hansen odvodi svoju momčad u vodstvo 25:24, no do samoga kraja Austrija održava izjednačen rezultat i svoj prolaz na svjetsku smotru.

Uistinu uzbudljivo i borbeno bilo je, pak, u oba susreta Njemačke i Poljske u kojima su se Nijemci konačno htjeli vratiti na veliku rukometnu scenu, no u tome ipak nisu uspjeli. Poljaci su u domaćem susretu osigurali minimalnu prednost 25:24, dok su Nijemci upregnuli svoje redove u uzvratu kako bi pokazali koliko su željni sudjelovanja na SP-u. Tako su dominirali većim dijelom prvoga poluvremena te su bili predvođeni odličnim obranama svog vratara Silvia Heinevettera da bi na odmor otišli s lijepih 14:10. Ubrzo u drugom dijelu poljski rukometaši hvataju priključak, a vodstvo se potom izmjenjuje na obje strane. Njemačka se potom nanovo odvaja (26:24) da bi 38 sekundi prije kraja semafor pokazivao 28:27 za goste, dok su do samoga kraja postignuti po još pogodak na obje strane i Njemačka ponovno neće put velike rukometne smotre.

Nedjelju su prolaskom na SP u Katar otvorili Švedska i Bjelorusija uistinu zanimljivim susretima. Nakon što su Šveđani u gostima kod Rumunjske osigurali tek minimalno slavlje 25:24 na svom su terenu bili sigurni sa 27:21 te su tako nakon propuštanja protekle svjetske smotre u Španjolskoj osigurali narednu u Kataru. Odlično su Šveđani otvorili susret te su poveli 5:1, a ubrzo i 13:4. Na poluvremenu domaćin vodi uvjerljivih 15:7, gosti se ne uspijevaju vratiti u ogled, dapače ubrzo zaostaje i deset pogodaka (8:18) te se kući vraća s porazom 21:27.

Rukometaši Crne Gore na uzvratni su dvoboj kvalifikacija stigli s minimalnom prednošću 28:27 koju potom nisu uspjeli sačuvati te je mjesto u Kataru osigurala reprezentacija Bjelorusije. Od samoga starta Bjelorusija je dominirala na parketu Minsk Arene, odvojila se tako na 7:1 te 16:9 na poluvremenu, dok u nastavku svoju prednost povisuje na +11, a na koncu slavi sa šest pogodaka razlike (30:24).

Posljednja tri europska mjesta na SP-u 2016. osigurale su reprezentacije Slovenije, BiH te Makedonije. Slovenija uistinu nije imala lak posao s Mađarima koji su tjedan ranije kod kuće slavili 25:22, no u posljednjim je minutama dvoboja pokazala odličnu igru te je slavljem 32:26 ostavila Mađarsku bez puta u Katar. U Velenju je Mađarska krenula dobro, lijepim vodstvom 3:0 otvorila je susret, a iako su Slovenci uspjeli vrlo brzo poravnati rezultat gosti ponovno stižu do sigurne prednosti (10:6). Sačuvali su Mađari prednost i do odlaska na odmor kada vode 16:13, no u 38. minuti Dragan Gajić nanovo poravnava rezultat (20:20) da bi nešto manje od četiri minute kasnije i doveo svoju reprezentaciju u vodstvo 26:25. Uzbudljivo je stoga bilo do samoga kraja, a onih posljednjih šest minuta u potpunosti pripadaju domaćinu koji niže šest sjajnih pogodaka za put u Katar.

Uzbudljivo je bilo ove nedjelje i u Reykjaviku gdje je BiH ispisala povijest plasirajući se po prvi puta na Svjetsko prvenstvo zahvaljujući pogotku prednosti kojeg je na Island donijela od kuće kada je bolja bila s 33:32. Islandu je ponovno nedostajao ozlijeđeni Aron Palmarsson te se ponovno nije najbolje snašao u susretu, dok je BiH vodila od samoga početka da bi na predah otišla sa sigurnih +5 (15:10). Nastavak je donio mnogo bolju domaću igru pa se tako Island uspijeva vratiti u susret te izjednačiti na 22:22 nakon čega Gudjon Valur Sigurdsson odvodi svoju momčad i do prvog vodstva. No, BiH ubrzo preokreće rezultat u svoju korist (28:27), Sigurdsson ponovno izjednačuje, Ivan Karačić odvodi svoju ekipu na novih +1, dok konačnih 29:29 postavlja Asgeir Örn Hallgrimsson čime BiH odlazi na svoje prvo SP.

Dvorana Boris Trajkovski u Skoplju bila je, pak, domaćin novog odličnog uspjeha Makedonije koja je do svoje karte za SP u Kataru stigla preko Grčku. Nakon 27:25 u prvom susretu, Makedonci su pred svojim navijačima ubrzali ritam te su upisali uvjerljivih 35:23. Domaćin se odmah odvojio na odličnih 8:2, dok semafor na poluvremenu pokazuje domaćih +10 (19:9). U nastavku susreta Makedonija nastavlja graditi svoju prednost za konačnih 35:23 i posljednje mjesto s europskih kvalifikacija na Svjetskome prvenstvu u Kataru.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2015. u Kataru:
Češka - Srbija 33:21 (1. utakmica 15:23)
Litva - Rusija 22:33 (1. utakmica 22:30)
Norveška - Austrija 28:28 (1. utakmica 26:28)
Njemačka - Poljska 28:29 (1. utakmica 24:25)
Švedska - Rumunjska 27:21 (1. utakmica 25:24)
Bjelorusija - Crna Gora 30:24 (1. utakmica 27:28)
Slovenija - Mađarska 32:26 (1. utakmica 22:25)
Island - BiH 29:29 (1. utakmica 32:33)
Makedonija - Grčka 35:23 (1. utakmica 27:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10816.06.2014. u 21:10
    bravo BiH, unatoč svim problemima u savezu, oko kluba Bosne, prolaziti iskusne Islanđane. Uvijek sam znao da će mala Bosna imati štošta reći u svijetu sporta.
    narada108
  • sportoz16.06.2014. u 16:44
    Za Islandom, Norveškom i Srbijom nećemo plakati. Premda su dosta slabiji od nas s njima uvijek imamo nekakve drame. Bravo za BiH.
    sportoz
  • Obrisan korisnik15.06.2014. u 23:47
    BiH prvi puta sudjeluje na nekom natjecanju...bogami ih je dobro krenulo 2014,prvo nogomet a sada i rukomet,svaka cast
    Obrisan korisnik