Tenis

Marin Čilić brži od mraka, pobjeda protiv Berdycha za četvrto kolo

Branimir Korać • petak, 27.06.2014.
Marin Čilić brži od mraka, pobjeda protiv Berdycha za četvrto kolo
Foto: EPA

Marin Čilić odigrao je odličan meč u trećem kolu Wimbledona gdje je nadigrao šestog nositelja Tomaša Berdycha i plasirao se u četvrto kolo. Čilić je slavio u tri seta u meču kojem je prijetio prekid zbog mraka, ali hrvatski tenisač ipak je uspio uzeti treći set i tako spriječiti nastavak meča u subotu...

Marin Čilić i u drugom međusobnom dvoboju protiv Tomaša Berdycha na travnatoj podlozi bio je uspješniji i probio se u četvrto kolo Wimbledona. Prošle godine u Queens'u Čilić je slavio sa 7:5, 7:6, a u Wimbledonu je u još jednom tijesnom dvoboju bio bolji sa 7:6, 6:4, 7:6.

Ovom pobjedom Marin je izjednačio svoj najbolji rezultat u Wimbledonu gdje je 2008. i 2012. godine dolazi do četvrtog kola. Sada ima jedinstvenu priliku napraviti još jedan korak dalje, očekuje ga susret protiv Francuza Jeremyja Chardyja protiv kojeg će Marin biti favorit.

U susret protiv Berdycha ušao je oprezan, Čeh je u Wimbledonu već jednom igrao finale i nije baš najjednostavniji protivnik. U prošlom kolu pošteno ga je namučio Bernard Tomic koji nije uspio iskoristiti Berdychove probleme s bolovima u zapešću u tom susretu.

U susretu protiv Čilića nije odlučila Berdychova ozljeda već vrlo dobar nastup našeg tenisača. Čilić je u ključnim trenucima meča bio mirniji, radio je veći pritisak i na kraju je za to nagrađen.

Meč je započeo odlično i odmah je pobjegao na 3:0, ali Čeh je uspio kod 4:2 iskoristiti break loptu i vratiti se u set. Odluka je pala u tie-breaku gdje je Čilić u pravom trenutku došao do mini-breaka, ujedno i seta.

Na početku drugog seta u prva tri gema niti jedan igrač nije zadržao servis, no Marin je bio taj koji je dvaput dolazi do breaka nakon čega je zaigrao bolje na svom servisu i bez većih problema uzeo set sa 6:4.

Kako se meč kroz dva seta pošteno odužio, prijetio je prekid zbog mraka, no unatoč sve slabijoj vidljivosti, čekalo se na kraj trećeg seta. Čilić je u maratonskom gemu kod 5:5 propustio četiri break lopte i Berdych se uspio dovući do drugog tie-breaka, no ponovno je ostao kratak. Prvu meč loptu kod 6:5 Marin nije iskoristio, ali zato je onu kod 7:6 i prošao u četvrto kolo.

Marin je još jednom kvalitetno servirao, pogodio je 20 aseva uz 66 posto ubačaja prvog servisa i 81 posto osvojenih poena nakon ubačaja prvog servisa. Tijekom meča osvojio je 16 poena više na reternu, imao čak 14 break lopti i deset winnera više koji su uglavnom došli nakon odličnog servisa.

Slijedi Jeremy Chardy, Francuz s kojim je Marin samo jednom igrao u seniorskoj konkurenciji. Bilo je to davne 2009. godine na zemlji u Münchenu gdje je Chardy slavio u tri tijesna seta. Na travi nisu se nikada susretali.

Wimbledon, treće kolo:
Marin Čilić (Hrvatska, 26) - Tomaš Berdych (Češka, 6) 7:6(5), 6:4, 7:6(6)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2014. u 14:23
    napokon pravi Čilić..onakvo serviranje nisam kod njega nikad vidioždrijeb mu je otvoren može prvi put proći u četvrtfinale a sama činjenica da nakon wimbledona do kraja sezone nema ni boda za branit jasno pokazuje da top 10 do kraja godine nije nemoguć
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2014. u 10:32
    Cilic je jucer pokazao da sve ovisi o njemu,strasan talent je Marin i on da zadrzi koncentraciju u svakom mecu na jucerasnjoj razini igraci tipa Berdich,Tsonga protiv njega nemaju ni 10 % sansi,u zadnjih 7 godina ne pamtim talentiranijeg igraca od Cilica kojeg je samo psiha zaustavila da ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2014. u 08:48
    pokazo je želju jučer, nadam se prolazu i dalje
    Obrisan korisnik
  • iadera28.06.2014. u 07:29
    Čilićeva kvaliteta nikad nije bila upitna. Problem se zove kontinuitet. Top igrači nisu top zato što igraju svemirski, već zato što pobjeđuju u serijama. To je Čiliću nepoznat pojam. Baren na velikin turnirima. Odigrati Grand Slam na visokoj razini i otići do kraja je u današnjem tenisu prava... [više na forumu]
    iadera
  • Obrisan korisnik28.06.2014. u 01:07
    a ćilić kakav je izgubit ce protiv chardya..nadam se da grijesim...
    Obrisan korisnik