Nogomet

Počinje borba za finale, bez najveće zvijezde Brazil mora "preskočiti" Njemačku

Josip Piršljin • utorak, 08.07.2014.
Počinje borba za finale, bez najveće zvijezde Brazil mora "preskočiti" Njemačku
Foto: EPA

Predah je gotov, večeras počinje bitka za finale na Maracani. U prvom polufinalu susreću se Brazil i Njemačka, dvije nogometne velesile koje zajedno imaju osam naslova prvaka. Domaćin ima težak zadatak konačno pronaći svoju igru i to bez dva ponajbolja igrača protiv "njemačkog stroja".

Brazil - Njemačka

Na putu prema toliko željenom naslovu svjetskog prvaka na vlastitom tlu, Brazilci su se susretali sa sve težim protivnicima, no Njemačka je ipak nešto posebno. Veliki test slijedi za ambicije Scolarijevih izabranika. Pritisak je sve veći, igra im nije bajna, sudaraju se s odličnim Nijemcima, a na sve to dolaze izostanci ključnih igrača u obrani i napadu.

Neymar je svoje odigrao na ovom Mundijalu, ozljeda ga je spriječila da nastupi u polufinalu i da pokuša izboriti sa suigračima završni dvoboj turnira. Brazilskim navijačima treba biti još teže s obzirom da je napadač Barcelone jedan od rijetkih u Scolarijevoj ekipi koji je igrao na očekivanom nivou.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Uz to, domaćini ne mogu računati niti na svog kapetana Thiaga Silvu koji je u susretu s Kolumbijom dobio drugi žuti karton na prvenstvu i automatsku suspenziju. Bez njega obrambeni zid reprezentacije nije isti i tu će Scolari morati pronaći adekvatno rješenje.

Njegova žalba Fifi nije uspjela, te će na mjesto stopera Scolari vjerojatno gurnuti Dantea. Kapetansku vrpcu preuzima David Luiz čiji je fenomenalni pogodak odveo Brazil među četiri najbolje ekipe. Za Neymarovo mjesto konkuriraju Willian, Ramires i Hernanes.

"Spreman sam. Ja sam dokapetan, a ovu skupinu igrača nije teško predvoditi jer su svi čvrsto na zemlji. Kapetanstvo neće biti težak zadatak", kazao je Luiz i dodao: "Njemačka je odlična ekipa sa sjajnom filozofijom igre. Imaju jako dobre igrače, trenera i očekujem izvrsnu utakmicu."

Iako su startali i više nego uvjerljivo pobijedivši Portugal 4:0, njemački reprezentativci nisu u potpunosti zadovoljili svoju javnost igrom. Mnogo je kritika na račun taktike Joachima Löwa, te se osim rezultata zahtijeva i lijep nogomet.

U polufinalu protiv Brazila izbornik Elfa vjerojatno neće puno toga mijenjati, velik je ulog u pitanju. Zasad mu momčad pobjeđuje i na dobrom je putu da osvoji prvi naslov još od Italije 1990. Zadnji put Nijemci su igrali finale 2002. i tada ih je svladao upravo Brazil.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

"Svi znamo koliko je Brazil jak. Favorit je od samog početka prvenstva, a igrači se zasad vrlo dobro nose s pritiskom. Dobro je za turnir da je domaćin daleko dogurao, ali mi imamo puno samopouzdanja i napredujemo iz utakmice u utakmicu. Šanse su podjednake i sitnice će odlučivati o tome tko će u finale", govori Löw.

Za razliku od kolege na suprotnoj strani, njemački selektor nema problema s ozljedama prvotimaca, ozlijeđen je samo Mustafi, te će moći postaviti najjaču jedanaestoricu na travnjak stadiona Mineirao u Belo Horizonteu.

Pravdu će dijeliti meksička sudačka trojka na čelu s Marcom Rodriguezom, a susret je na rasporedu u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu.

SP 2014, završnica

polufinale

Brazil1:7Njemačka
Nizozemska2:4 **Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.07.2014. u 16:10
    za brazil je i ovo polufinale veliki uspjeh s obzirom na rezultat na zadnja dva prvenstva, po igri na ovom prvenstvu možda nisu ni zaslužili polufinale.. ovo je ipak neki drugi brazil, lišen imaginacije i atraktivnih poteza, sa čvrstom obranom, agresivnom igrom i prekidima bi mogli i u finale, al... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ivos08.07.2014. u 15:23
    O čemu ti?
    ivos
  • Obrisan korisnik08.07.2014. u 13:48
    0-0 i igrat ce se produzeci a mozda cak i penali
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2014. u 13:31
    ajmo njemačka gazi prepotentne manekenčiće! ozil OUT, schurrle IN
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2014. u 12:44
    Poslije ovog samo debili mogu pratit Blaterova namještena natjecanja fuuj.Šteta za prvenstvo igrački puno dobrih ekipa i sve ostalo što čini uzbudljivo SP .Što nam ovo Sp govori to je samo ogledalo svijeta i globalističke politike danas.Fuuj i užas je bilo oduvijek samo sada je to sve vidljivije i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik