SP 2014, završnica, Polufinale, 09.07.2014, 22:00 h, Arena de Sao Paulo, Sao Paulo
Suci: Cüneyt Çakir (Turska)
Nizozemska
Nizozemska
2:4(0:0, 0:0, 0:0 pp, 2:4 pen) Argentina
Argentina

Argentina izborila finale poslije izvođenja jedanaesteraca protiv Nizozemske

Ante Zovko • četvrtak, 10.07.2014.
Argentina izborila finale poslije izvođenja jedanaesteraca protiv Nizozemske
Foto: EPA

Argentinska reprezentacija igrat će protiv Njemačke u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu. Pobijedila je Nizozemsku 4:2 u izvođenju jedanaesteraca u Sao Paulu nakon što poslije dva sata igre nije bilo golova. Vratar Romero tada je obranio dva udarca Nizozemaca i otvorio Argentincima vrata njihovog prvog finala svjetske smotre poslije 24 godine.

Nizozemska
Argentina
Nizozemska
Argentina
1
Jasper Cillessen
15
Dirk Kuijt
17
Daley Blind
4
Bruno Martins Indi
(do 46')
2
Ron Vlaar
6
Stefan de Vrij
8
Georginio Wijnaldum
6
Nigel de Jong
(do 61')
10
Wesley Sneijder
9
Robin van Persie
(do 96')
11
Arjen Robben
Pričuvni igrači
7
Daryl Janmaat
46'
16
Jordy Clasie
61'
19
Klaas-Jan Huntelaar
96'
Trener
Louis van Gaal
1
Sergio Romero
4
Pablo Zabaleta
 
Marcos Rojo
 
Javier Mascherano
15
Martin Gaston Demichelis
2
Ezequiel Garay
 
Enzo Perez
(do 82')
 
Lucas Biglia
 
Lionel Messi
22
Ezequiel Lavezzi
(do 101')
 
Gonzalo Higuain
(do 82')
Pričuvni igrači
 
Sergio Agüero
82'
18
Rodrigo Palacio
82'
11
Maxi Rodriguez
101'
Trener
Alejandro Sabella

Poslije tvrde, taktičke borbe koja se vodila uglavnom na sredini terena, odluka u drugom polufinalu Svjetskog prvenstva pala je s bijele točke. Nizozemska nije uspjela proći kao u četvrtfinalu protiv Kostarike. Romero je obranio Vlaaru i Sneijderu te odveo Argentinu u ukupno peto finale svjetskih smotri.

Argentina će se boriti za svoj treći svjetski naslov na Maracani u nedjelju protiv Njemačke, koja je u utorak demolirala Brazil sa 7:1. Nizozemska je ostala bez svog četvrtog finala, drugog u nizu. S Brazilom će se u subotu u Brasiliji ogledati za utješnu broncu.

Kad se zna da je zbroj udaraca u okvir gola u 90 minuta igre bio dva, onda je jasno o kakvoj se nezanimljivoj utakmici radilo. Treneri su to uvijek mogli opravdati velikim ulogom. Argentina je imala blagu inicijativu tijekom većeg dijela dvoboja, Nizozemska je malo više prijetila u završnici, a pogotovo u produžecima sačuvavši više rezervi svježine, no mreže su ostale netaknute i rješenje o drugom finalistu palo je udarcima s bijele točke.

Igra u prvom poluvremenu pokazivala je koliki je ulog u ovom dvoboju. Nitko nije htio riskirati. Nizozemska je zgusnula svoje redove, skrativši maksimalno prostor za stvaranje argentinske igre. Messi je bio konstantno dupliran i uglavnom su stoperi Argentine vodili igru, što nije rezultiralo sjajnim rezultatima.

Lavezzi je bio najprobojniji argentinski igrač i umalo je u dvije prilike uspio izbaciti Higuaina u dobre prilike, no nizozemski su braniči bili koncentrirani. Argentina je ostavila malo bolji dojam i bila napadački orijentiranija, ali prvi dio bila je tvrda šahovska bitka dvaju trenera.

Argentinci su opet u drugom dijelu pokušavali pronaći pukotine u nizozemskom bedemu, ali momčad Louisa van Gaala nije odstupala od svoje taktike čekanja na otvaranje prostora za kontre. Susret se, činilo se, malo počeo otvarati na ulasku u posljednjih 15 minuta. Van Persie je bio blizu, no isto tako u zaleđu. Poslije toga Higuain je pogodio vanjski dio mreže poslije sjajne lopte u prostor. Opet je dosuđeno zaleđe, ali ovaj put ga nije bilo.

Jedan gol riješio bi ovakvu utakmicu u 90 minuta, a nizozemska je najbolju priliku dočekala na startu sudačke nadoknade. Dotad nevidljivi dvojac Sneijder - Robben iskombinirao je proboj u kazneni prostor, a Mascherano je u zadnji čas blokirao udarac Bayernova napadača. Argentina je u 90 minuta uputila svega dva udarca u okvir, Nizozemska niti jedan, što se dogodilo prvi put u povijesti njezinih nastupa na svjetskim prvenstvima.

Nizozemci su u produžecima krenuli malo otvorenije, što je dalo malo više prostora i Messiju, koji ipak nije uspijevao uhvatiti prostor za svoje zalete. Tvrda bitka na sredini terena upućivala je da će se drugi finalist tražiti udarcima s bijele točke. No, potom su se ukazale dvije velike šanse za Argentinu. Palacio je u prodoru prema golu na kraju prepustio loptu Cillessenu slabim pokušajem glavom. Maxi Rodriguez, koji je tada uposlio Palacija, ne uspijeva zatim realizirati ubačaj Messija pred gol. Nije dobro zahvatio loptu i Cillessen je lakoćom pokupio loptu.

Pošto je Van Gaal napravio sve tri zamjene prije isteka produžetaka, nije bilo prostora za ulazak pričuvnog vratara Tima Krula za izvođenje kaznenih udaraca kao protiv Kostarike u četvrtfinalu. Ovaj put Cillessen se morao iskazati.

Romero je zaustavio prvi pokušaj Nizozemske, udarac Vlaara. Messi je sigurnim šutom donio vodstvo svojoj momčadi.

Robben je izjednačio prevarivši argentinskog vratara. Garay je zakucao pod prečku za 2:1, neuhvatljivo za vratara.

Sneijderov udarac u desni Romerov kut vratar Monaca sjajno brani i dovodi Argentinu korak do finala. Agüero je stupio na pozornicu i provukao loptu ispod Cillessenovih ruku za 3:1.

Kuyt je ostavio Oranje u igri, a Maxi Rodriguez odvodi Argentinu u završnicu.

SP 2014, završnica

polufinale

Brazil1:7Njemačka
Nizozemska2:4 **Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.07.2014. u 17:38
    nogomet bez hrabrosti, nogomet bez rizika. tako bi mogli opisat sinoćnju utakmicu.. dok se argentina još trsila, al vidi se da ne mogu kontinuirano napast, nizozemka mi je bila neshvatljiva, barem su 10 puta mogli krenut okomito na gol, povuć kontru, oni su ko jazavci vračali nazad, usporavali, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • johnny00810.07.2014. u 16:13
    cek, kaj je polufinale bilo grcka- nizozemska? nadam se da ce njemci rijesit to u finalu...
    johnny008
  • Obrisan korisnik10.07.2014. u 12:11
    Jučer nismo gledali napadačku utakmicu - gledali smo jednu u kojoj su obrane imale glavnu riječ. I jedini i drugi su obrambene zadatke odradili toliko dobro da su dva ponajbolja igrača svijeta Messi i Robben bili potpuno zaustavljeniKako je utakmica odmicala tako je Robben dobio malo više prostora... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2014. u 10:40
    Veliki sam navijac Nizozemske reprezentacije ali jucer je Argentina bila za nijansu bolja i zasluzeno ide u finale,zelim im da osvoje naslov SP od srca i da Messi postane najbolji nogometas svih vremena,vamos Argentina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2014. u 10:26
    mislim da je o golmanu nepotrebno raspravljati. toliko se govori da nizozemac ne zna braniti penale, da mu se valjda to uvuklo u glavu i sad je jednostavno tako. to što je krula po*ralo je druga stvar.
    Obrisan korisnik