Nogomet

Video: Drama u Esbjergu, Lyon, Torino i Real Sociedad potvrdili prolaz

Branimir Korać • petak, 08.08.2014.
Video: Drama u Esbjergu, Lyon, Torino i Real Sociedad potvrdili prolaz
Foto: EPA

Bogat program trećeg pretkola Europske lige donio je i nastupe nekih od uglednih klubova, a iz najjačih europskih liga jedino Mainz nije uspio proći dalje i to nakon što ga je eliminirao Asteras...

Nekoliko odličnih i dramatičnih susreta viđeno je u uzvratu trećeg pretkola Europske lige. Jedan od takvih susreta igrao se u Danskoj gdje je Esbjerg ugostio momčad Rucha iz Chorzowa i propustio veliku priliku za prolaz. Prvi susret završen je bez pogodaka da bi Esbjerg u uzvratu na svom travnjaku u 85. minuti poveo krasnim pogotkom glavom Martina Pušića. Ipak, u posljednjem napadu na utakmici, u 95. minuti Lukasz Surma ostaje sam na drugoj vratnici i glavom šalje loptu u praznu mrežu za konačnih 2:2.

Rutinski je do prolaza došao ruski Krasnodar koji je i u drugom susretu glatko slavio protiv Diosgyöra. Već nakon prvog susreta bilo je sve jasno, Krasnodar je u Mađarskoj slavio poput Rijeke na Farskim Otocima s 5:1 i uzvrat je bio formalnost. U Rusiji je bilo 3:0, a mrežu bivšeg vratara Croatia Sesveta Ivana Radoša pogađali su dvaput Moussa Konate i jednom Ari.

Iznenađenje je priredila ukrajinska Zorja koja je eliminirala Molde pobjedom 2:1 u Norveškoj. Prvi susret završen je 1:1 i Molde je u uzvrat ušao kao favorit na svom travnjaku, no Zorja je slavila golovima Mikite Kamenjuke iz druge minute te autogolom tragičara Vegarda Forrena u 89. minuti. Gulbrandsen je poravnao na 1:1 neposredno prije odmora nakon čega je Molde u 87. minuti promašio kazneni udarac. Forrenov udarac obranio je Ševčenko, a od istog igrača u sljedećem napadu lopta se odbija u mrežu i zahvaljujući Forrenu Zorja ide dalje. Krševan Santini nije ulazio u igru kod Ukrajinaca.

Veliko razočaranje doživio je i AIK iz Stockholma koji je poput Moldea iz prvog susreta donio 1:1. Na svom travnjaku dočekao je Astanu i doživio šok, upisao je poraz 3:0. Kethevoama, Šomko i Džolčijev pogodili su za Astanu, a loš dan domaćina kompletirao je reprezentativac Kostarike Celso Borges drugim žutim kartonom u 84. minuti kada je već sve bilo riješeno.

Jedno od najvećih iznenađenja svakako je ispadanje Lecha iz Poznana od islandskog Stjarnana. Islanđani su na svom travnjaku slavili s 1:0 i očekivala se velike ofenziva Poljaka u Poznanu. Tako je i bilo, ali vratar Stjarnana Ingvar Jonsson radio je čuda i Poljaci nisu uspjeli postići niti jedan pogodak te su se oprostili od Europe.

Od Europe se oprostio Cluj koji nije uspio na svom travnjaku nadoknaditi zaostatak 1:0 iz Minska protiv Dinama. Dapače, Bjelorusi su slavili i u uzvratu i to s 2:0. Kada je u 26. minuti Ionut Rada zaradio isključenje, bilo je jasno da će Cluj teško do pobjede. Međutim držao se do 71. minute kada je Stasevič zabio za goste i priči je bio kraj. Vrlo brzo pogodak je postigao i Udoji te su Bjelorusi već tada mogli slaviti. Filip Jazvić kod domaćina je ušao na poluvremenu umjesto Florina Costee dok je Antonio Jakoliš cijelu utakmicu proveo na klupi.

Jedini susret koji je otišao u produžetke igran je u Grčkoj gdje Atromitos nije obranio prednost od 2:1 iz Sarajeva. Sarajevo je poveo krasnim golom Harisa Duljevića uz pomoć domaćeg braniča da bi Nemanja Bilbija u 80. minuti doveo Sarajevo pred vrata prolaza. Ipak Efstathios Tavlaridis u 86. minuti ipak donio Atromitosu produžetak. Tamo u 105. minuti Bilbija postiže svoj drugi pogodak i odvodi Sarajevo u play-off.

Fantastično je u sezonu krenuo Petrolul, a to je potvrdio velikom pobjedom 4:1 u Plzenu. Domaća Viktoria donijela je iz Rumunjske 1:1, ali je onda doživjela težak poraz. Već u prvom poluvremenu nade domaćina su potopljene golovima Filipea Teixeire, Adriana Mutua i Pabla de Lucasa dok je strijelac za domaćina bio Pilar. Točku na i u drugom poluvremenu je stavio Toto Tamuz, a Petrolul će svakako biti jedna od najtežih opcija u ždrijebu play offa.

Asteras iz Tripolija šokirao je Mainz i nakon poraza 1:0 u Njemačkoj, na svom stadionu slavio je s 3:1. Još na poluvremenu Nijemci su bili u dobroj poziciji nakon što je Koo Ja-Cheol poravnao na 1:1, međutim u drugom dijelu Argentinac Pablo Mazza s dva gola odvodi Grke do pobjede 3:1 i prolaza.

Uz dosta muke do prolaza je stigao Hull City protiv Trenčina pobjedom 2:1. Bez Nikice Jelavića Hull je osigurao prolaz tek u 80. minuti kada je Nigerijac Sone Aluko pogodio za 2:1 i pobjedu. Trenčin je poveo pogotkom Maleca već u drugoj minuti, no domaćina je u igru vratio Ahmed Elmohamady sredinom prvog dijela.

Pitanje prolaza u prvom susretu riješio je Lyon koji je u Češkoj slavio s 4:1, a u uzvratu je prolaz potvrdio pogocima Lacazettea i N'Jiea. Slično je bilo i u Torinu gdje je također sve bilo poznato još ranije, a ovaj susret poslužio je domaćinu kao priprema za prvenstvo. S 4:0 je svladana Brommapojkarna uz golove Darmiana, Quagliarelle i Martineza dok je jedan gol dodao branič gostiju Jonsson.

Europska liga, treće pretkolo:
Ermis - Young Boys 0:2 (0:1 prva utakmica)
Esbjerg - Ruch 2:2 (0:0)
Krasnodar - Diosgyör 3:0 (5:1)
Liberec - Astra 2:3 (0:3)
Molde - Zorja 1:2 (1:1)
AIK Stockholm - Astana 0:3 (1:1)
Čihura - Neftči 2:3 (0:0)
Lech - Stjarnan 0:0 (0:1)
Rosenborg - Karabukspor 1:1 (0:0)
Hapoel Kiryat Shmona - Dinamo Moskva 1:2 (1:1)
Soligorsk - Waregem 2:2 (5:2)
St. Pölten - PSV 2:3 (0:1)
CFR Cluj - Dinamo Minsk 0:2 (0:1)
Trnava - St. Johnstone 1:1 (2:1)
Atromitos - Sarajevo 1:3 produžeci (2:1)
Brondby - Club Brugge 0:2 (0:3)
Viktoria Plzen - Petrolul 1:4 (1:1)
Asteras - Mainz 3:1 (0:1)
Hafnarfjordur - Elfsborg 2:1 (1:4)
Hull - Trenčin 2:1 (0:0)
Olympique Lyon - Mlada Boleslav 2:1 (4:1)
Torino - Brommapojkarna 4:0 (3:0)
Aberdeen - Real Sociedad 2:3 (0:2)
Metalurg Skoplje - Omonia 0:1 (0:3)
Rio Ave - IFK Göteborg 0:0 (1:0)
Zimbru - Grödig 0:1 (2:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!