Nogomet

Video: Legia Ivice Vrdoljaka do pobjede u Kazahstanu, remi Ćorlukinog Lokomotiva

Davor Mikulić • četvrtak, 21.08.2014.
Video: Legia Ivice Vrdoljaka do pobjede u Kazahstanu, remi Ćorlukinog Lokomotiva
Foto: EPA

Klubovi hrvatskih nogometaša uglavnom su došli do povoljnih rezultata u prvim utakmicama doigravanja Europske lige. Legia Ivice Vrdoljaka slavila je u Kazahstanu, Lokomotiv Moskva Vedrana Ćorluke remizirao je na Cipru s dva igrača manje, a hrvatska kolonija u Panathinaikosu jednom je nogom u skupini Europske lige.

Poljska Legia je nakon već svima poznatog izbacivanja iz play-offa Lige prvaka gostovala u Kazahstanu gdje ju je dočekao Aktobe. Minimalnu, ali zasluženu pobjedu i miran uzvrat u Varšavi osigurao je Duda na otvaranju drugog poluvremena, u 48. minuti, nakon što se našao sam ispred vratara Sidelnikova.

Goste je predvodio kapetan Ivica Vrdoljak koji je odradio cijelu susret.

Puno lakše nego što su se nadali do pobjede su stigli igrači Villarreala na gostovanju u Astani. Na odmor su otišli s prednošću jednog pogotka koju je donio Cani u 33. minuti, a nakon samo tri minute igre u nastavku rezultat je povisio dos Santos.

Od 60. minute domaćin je imao igrača manje na terenu nakon što je drugi žuti karton dobio Aničić, a to je, naravno, dodatno olakšalo posao Španjolcima koji su u 84. minuti pogotkom Marija praktički osigurali grupnu fazu Europske lige.

Gotovo pola sata s igračem manje igrao je i Dinamo iz Moskve, no tamo je situacija bila nešto drugačija. Ciparska Omonia povela je već u drugoj minuti pogotkom Lobjanidzea, a Samba je na asistenciju Valbuene vratio rezultat na početak.

Fofana je u 59. minuti ponovno doveo Omoniju u vodstvo, a nakon isključenja Kokorina iz 62. minute ostatak utakmice trebao je za njih biti nešto lakši. Međutim, deset minuta poslije Kevin Kuranyi je odglumio mantinelu Buttneru koji je sjajno iz daljine pogodio donji lijevi Moreirin kut za konačnih 2:2.

Nakon prvih 45 minuta susreta AEL-a i favoriziranog Tottenhama domaća je momčad imala vodstvo do kojeg su došli u 14. minuti. Pogrešku gostujuće momčadi iskoristio je Adrian, došao do lopte i sjurio se prema Llorisu te ju poslao iza njegovih leđa.

Šesnaest minuta je AEL dijelilo od velike pobjede, no onda su gosti u periodu od samo šest minuta stigli po potpunog preokreta i minimalne pobjede. Prvo je izjednačio Soldado u 74. minuti, da bi u 80. pobjedu donio Kane. Za oba pogotka asistent je bio Lamela.

Poraz 2:1 upisao je i Rapid iz Beča u Finskoj koji je također prvi imao vodstvo. Do njega su došli u 59. minuti kada je precizan bio Schaub, ali samo četiri minute poslije stvari je na početak vratio Lod.

Iako je Rapid zaslužio neriješen rezultat na ovom gostovanju, u 74. minuti je Vayrynen postigao pogodak vrijedan pobjede.

Jedan od dva susreta bez pogodaka iz ovog ranijeg termina odigrao se u Azerbajdžanu gdje je Karabakh dočekao Twente. Domaćin je bio konkretniji, ali mreže su mirovale svih 90 minuta, kao i u Poljskoj gdje je Ruch dočekao Metalist iz Harkiva. Bila je to potpuno izjednačena utakmica pa je i neriješen rezultat sasvim pravedan.

Veliki favorit na svom je terenu bio PSV koji je ugostio bjeloruski Šahtjor Soligorsk. Gotovo sat vremena gosti su odolijevali napadima Nizozemaca, ali u 59. minuti vratar Kotenko ipak je morao po loptu u svoju mrežu. Depay je dao loptu za Mahera koji je prizemnim udarcem kroz šumu nogu pronašao put do nebranjenog dijela gostujućih vrata.

Iako će nizozemski sastav i u Bjelorusiji biti veliki favorit, posao je daleko od riješenog.

Drugi bjeloruski klub, Dinamo iz Minska, bio je uspješniji i upisao 2:0 pobjedu protiv Nacionala. Jedan pogodak na kraju prvog i jedan na početku drugog poluvremena doveli su Dinamo na veliki korak od grupne faze.

Za vodstvo je minutu prije odlaska na odmor zabio kapetan Stasevic koji je bio siguran realizator udarca s bijele točke, dok je pobjedu potvrdio Nikolić nakon deset minuta igre u nastavku.

Svakako je bolje od Nacionala prošao Rio Ave koji je također gostovao u prvoj utakmici. Elfsborg je na odmor otišao s dva pogotka prednosti, a za njih su bili zaslužni Prodell i Mobaeck. Obojica su bili precizni na asistencije Larssona. No, gosti su zasluženo uspjeli ublažiti svoj poraz u 65. minuti kada je do pogotka došao Marcelo.

Korak prema grupnoj fazi učinio je i turski Karabukspor koji je uspio na svom terenu doći do pobjede protiv St. Etiennea. Jedini strijelac bio je Kumbela koji je pola sata prije kraja s desne strane pogodio suprotni kut vratara Ruffiera.

Dva isključenja došla su pobjede moskovski Lokomotiv koji je od 39. minute imao vodstvo na gostovanju kod ciparskog Apollona. Kasaev je bio strijelac, a zaista je sjajno s više od dvadeset metara pogodio Valeovu mrežu koji jednostavno nije imao nikakve šanse.

U 76. minuti direktni crveni karton dobio je Tigorev, a jedanaest minuta poslije drugi žuti, odnosno crveni karton zaradio je i Denisov. U međuvremenu, u 80. minuti, Guie je bio strijelac za konačnih 1:1.

Vedran Ćorluka odigrao je cijeli susret za gostujuću momčad.

Young Boysi su na svom terenu dočekali Debrecen i došli do pobjede koja bi im trebala omogućiti slavlje i nakon uzvrata. Iako su poveli u 26. minuti pogotkom Nuzzola, Sidibe je trinaest minuta uspio izjednačiti rezultat, ali to je od Mađara bilo praktički sve.

Za zasluženu pobjedu Švicaraca u nastavku su zabijali Steffen i Frey u 67., odnosno 87. minuti susreta.

Samo jedan dan poslije susreta Dnipra i Hajduka na Olimpijskom stadionu u Kijevu domaćin je bila i Zorya koju je očekivao težak zadatak protiv Feyenoorda. Stigli su do prednosti u 27. minuti preko Beliyja, no nisu uspjeli dugo izdržati. Te Vrede je u 38. minuti izjednačio rezultat, a u nastavku nije bilo rezultatskih promjena.

Europska liga, doigravanje, prve utakmice:
Aktobe – Legia 0:1
Astana – Villarreal 0:3
Dinamo Moskva – Omonia 2:2
AEL – Tottenham 1:2
Helsinki – Rapid 2:1
Karabakh – Twente 0:0
Ruch – Metalist 0:0
PSV – Šahtjor Soligorsk 1:0
Dinamo Minsk – Nacional 2:0
Elfsborg – Rio Ave 2:1
Karabukspor – St. Etienne 1:0
Apollon – Lokomotiv Moskva 1:1
Young Boys – Debrecen 3:1
Zorya – Feyenoord 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kroftek22.08.2014. u 12:29
    nizozemska ima psv, feyenoord, twente i zwolle - nismo jedini
    kroftek
  • crodevils22.08.2014. u 08:28
    pa ne znam jel mi se čini,al samo hrvatska ima 4 predstavnika u play-offu...
    crodevils
  • Obrisan korisnik21.08.2014. u 23:43
    kako to da se smjelo igrati dva dana u nizu na istom stadionu?
    Obrisan korisnik