Košarka

Portoriko preokretom do prve pobjede u Španjolskoj, Australija svladala Meksiko

Marija Pastuović • srijeda, 03.09.2014.
Portoriko preokretom do prve pobjede u Španjolskoj, Australija svladala Meksiko
Foto: EPA

Predvođeni fantastičnim Juanom Joseom Bareom Portorikanci su okrenuli rezultat u svoju korist i u napetoj završnici uspjeli ostati koncentrirani te upisati prvu pobjedu na Prvenstvu. U utakmici Skupine D Australija je bez većih poteškoća na kraju zasluženo slavila protiv Meksika.

Filipini – Portoriko 73:77

Portorikanci su uspjeli preokrenuti utakmicu i zasluženo slaviti upisavši tako prvu pobjedu u Španjolskoj. Igrači Paca Olmosa bolje su otvorili susret i do pete minute imali su vodstvo, tada je Andray Blatche pogodio za izjednačenje, a ubrzo su Filipinci iskoristili pogrešku suparnika i upisali prvo vodstvo. Nešto više od minutu prije kraja četvrtine otišli su i na dvoznamenkastu prednost, a četvrtinu su završili vodstvom 25:13. U drugoj četvrtini Portoriko se vratio u igru, imali su nekoliko prilika približiti se sasvim Filipinima, ali ih nisu iskoristili i na poluvremenu je rezultat bio 44:39.

U trećoj dionici igre Portorikanci su agresivnom obranom i boljom realizacijom uspjeli ostaviti protivnike na 12 zabijenih poena, što je značilo preuzimanje vodstva i ulazak u posljednju četvrtinu s četiri poena više. Na samom početku zadnje dionice Portoriko je propustio nekoliko prilika kako bi otišao na veću razliku, što je iskoristio Blatche koji je predvodio svoju momčad do izjednačenja 64:64 nešto više od pet minuta prije kraja susreta, a za ponovno vodstvo tricu je pogodio Lewis Tenorio. Igralo se tada koš za koš sve do dvije minute prije kraja, kada je Jose Barea iskoristio izrazito lošu koncentraciju suparnika i serijom 8:0 vratio utakmicu u egal, te donio svojoj momčadi prvu pobjedu.

Jose Barea postigao je 30 poena (5/8, 3/7 trica) uz pet skokova i dvije asistencije, a u suparničkoj ekipi najbolji je opet bio sjajno raspoloženi Andray Blatche s upisanih 25 poena (7/10, 2/6), dodavši tome čak 14 skokova, a od toga 12 obrambenih, ali ni to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Iduću utakmicu u Skupini B Portoriko igra sutra, protiv Hrvatske, a Filipini će prvu pobjedu tražiti u protiv Senegala.

Meksiko - Australija 62:70

Australija je upisala treću pobjedu na Svjetskom prvenstvu u utakmici koju je od početka do kraja kontrolirala protiv Meksika. Poveli su Australci poenima Arona Baynesa koji je postigao početnih osam poena za svoju momčad. Držali su se Meksikanci do sredine četvrtine kada je Australija otišla na +8, ali uspjeli su vratiti utakmicu u egal. Za minimalni zaostatak u zadnjoj minuti položio je Jorge Gutierrez, ali Australija je iskoristila posljednji napad i na odmor su otišli vodstvom 22:19.

Početkom druge četvrtine Meksiko je košem Adama Parade prešao u vodstvo, u četvrtoj minuti imali su i prednost od šest poena, ali serijom 8:1 Australci su na poluvrijeme otišli pri minimalnom vodstvu 33:32.

Australci su bolje otvorili nastavak i nakon odigranih pet minuta imali su dvoznamenkastu prednost, a u 28. minuti Nathan Jawai zakucao je za +16. U posljednju četvrtinu Meksiko je ušao sa zaostatkom od 14 poena, koji će, ispostavit će se na kraju, bio nedostižan. Uspjeli su doći na šest poena minusa, a onda je uslijedio period od čak četiri minute bez poena na obje strane, nakon kojeg su bolje reagirali Australci, ne dozvolivši protivnicima da im se ozbiljnije približe.

Australiju je do pobjede prevodio Aron Baynes upisavši 21 poen (6/15) uz pet skokova, a u redovima Meksikanaca najbolji je bio Gustavo Ayon s 11 poena (4/10) i devet skokova.

Australija će u idućoj utakmici igrati protiv Angole, a Meksiko će drugu pobjedu tražiti protiv Koreje.

Svjetski kup, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Filipini73:77Portoriko
Senegal46:81Argentina
Grčka76:65Hrvatska
1Grčka 50+65
2Argentina 32+49
3Hrvatska 32+16
4Senegal 23-51
5Filipini 14-21
6Portoriko 14-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!