Rukomet

Lokosice probijaju led kod aktualnih osvajačica Lige prvakinja

Jelena Bagarić • nedjelja, 19.10.2014.
Lokosice probijaju led kod aktualnih osvajačica Lige prvakinja
Foto: FaH

Prvi puta u povijesti samostalne Hrvatske u Ligi prvakinja nastupaju dva ženska kluba. Navikli smo da je najelitnije europsko klupsko natjecanje rezervirano samo za Podravku, no ove godine Lokomotiva je bila ta koja je izravno izborila grupnu fazu dok je Podravka morala u kvalifikacije. U nedjelju Lokosice otvaraju svoju premijernu sezonu protiv vjerojatno najtežeg mogućeg protivnika, aktualnih osvajačica Lige prvakinja, ekipe Györa.

Rukometašice zagrebačke Lokomotive po prvi su puta od osnutka EHF u Ligi prvakinja. Dva su puta igrale kvalifikacije, no nisu uspjele izboriti prolaz u grupnu fazu. Sada su među 16 najboljih europskim ekipa, a svoju skupinu C dijele s mađarskim Györom, danskim Viborgom i švedskim Sävehofom.

Ekipa Györa

Golmani: Jelena Grubišić, Orsolya Herr, Alexa Weninger
Lijeva krila: Ivett Szepesi
Desno krilo: Bernadett Bognar - Bodi, Dorina Korsos, Adrienn Orban
Lijevi vanjski: Eduarda Idalina Amorim, Agnes Boczko - Hornyak, Anna Sen
Desni vanjski: Susann Müller, Planeta Szimonetta
Srednji vanjski: Anita Görbicz, Aniko Kovacsics, Macarena Aguilar Diaz
Pivot: Heidi Loke, Vesna Milanović - Litre

Natjecanje u ovoj izuzetno teškoj skupini započinju kod Györa koji je dvostruki osvajač Lige prvakinja i jedna od najboljih ekipa u Europi. Ovu odličnu ekipu predvodi trener Ambros Martin koji je na klupi od 2012. godine. Prvo ime mađarske ekipe je svakako Anita Görbicz ponajbolja svjetska igračica. Tu su još iskusna Heidi Loke, najkorisnija igračica SP-a 2013 Eduarda Amorim i novo pridošla Susann Müller koja je bila najbolji strijelac SP-a 2013.

Veliki udarac Györ je doživio nakon što je njihova prva vratarka Katrine Lunde Haraldsen objavila da je u drugom stanju i da karijeru stavlja u mirovanje. Zamjenu su našli u hrvatskoj reprezentativki Jeleni Grubišić koja je stigla iz Krima. Mađarskim prvakinjama pridružila se i Vesna Milanović-Litre koja je napustila Podravku.

Rukometašice Györa prve su favoritkinje u ovoj skupini i očekuje se da svaku utakmicu završe pobjedom. Međutim, odlaskom Katarine Bulatović i Haraldsen dosta su oslabljene, ali i dalje nose ulogu favorita ne samo skupine već i cijelog natjecanja. Lokosicama neće biti lako, ali nemaju što izgubiti. Bez pritiska su otišle u Györ jer znaju da idu k braniteljicama naslova.

Ekipa Lokomotive

Golmani: Ivana Jelčić, Marina Razum
Lijeva krila: Tea Grubišić, Kristina Smiljanić
Desna krila:: Aneta Benko, Neli Irman, Nataša Janković
Lijevi vanjski:Marija Milić, Ivana Božović, Dina Havić, Iva Milanović – Litre Desni vanjski:Lidija Horvat, Michaela Hrbkova
Srednji vanjski: Sonja Bašić, Maja Kožnjak, Ivana Lovrić
Pivoti: Sanja Rajović, Katarina Ježić

„Györi je prvak Europe i mi to respektiramo, ali se ne bojimo. Naša glavna snaga je obrana i s dobrom obranom možemo svakoga pobijediti“, rekla je Sonja Bašić prije polaska na okršaj prvog kola. A tako nekako priča i kreće. Lokosice mogu izvući povoljan rezultat ukoliko obrana bude odlično funkcionirala, a vratarke Jelčić i Razum budu na visini zadatka. Trebaju biti opuštene i igrati bez pritiska jer i ako izgube nitko im neće moći prigovoriti.

“Lokomotiva je 'crna mačka' skupine“, rekao je Ambros Martin za EHF, svjestan koliko nove i nepoznate ekipe mogu iznenaditi one standardne. Lokosice imaju pravo vatreno krštenje, no kako je ženski rukomet izuzetno nepredvidiv nisu bez šanse. Iako, poznajući fantastičnu atmosferu u dvorani u Györu biti će im izuzetno teško doći do pozitivnog rezultata.

Utakmica se igra u nedjelju u 19 sati s izravnim prijenosom na HRT-u 2.

Liga prvakinja - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Viborg38:25Sävehof
Győri Audi ETO KC32:23Lokomotiva
1Győri Audi ETO KC 6183:127+5612
2Viborg 6162:144+187
3Sävehof 6146:188-423
4Lokomotiva 6132:164-322

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!