Tenis

Senzacija u Baselu: Briljantni Borna Ćorić izbacio trećeg igrača svijeta Rafaela Nadala!

Davor Kovačević • petak, 24.10.2014.
Senzacija u Baselu: Briljantni Borna Ćorić izbacio trećeg igrača svijeta Rafaela Nadala!
Foto: EPA

Ne, nije greška. 17-godišnja hrvatska senzacija, Borna Ćorić, s turnira u Baselu ispratila je jednog od najvećeg tenisača svih vremena Rafaela Nadala sa 6:2, 7:6(4) i tako došao u priliku boriti se za veliko finale i to protiv Belgijca Goffina.

Pobjeda protiv Gulbisa bio mu je najveći skalp u karijeri, pobjeda protiv Golubjeva bio mu je najveći doseg na ATP turnirima iz serije 500, a onda je za nagradu stigao veliki Rafael Nadal. Borna Ćorić nije se zadovoljio tim ostvarenjima, već je u četvrtfinalu u Baselu šokirao teniski svijet i postao autor jedne od najvećih teniskih senzacija.

Prije nešto manje od godine dana 17-godišnji hrvatski tinejdžer je sa svojim idolom dobio priliku trenirati u Nadalovu dvorištu, skupljao dragocjeno iskustvo, gledao kako to rade oni “s drugog planeta“, a onda se isti taj Ćorić protiv Nadala lansirao u tenisku orbitu gdje ga nakon ove pobjede zasigurno čeka blistava budućnost.

Nadal nije briljirao, odigrao je sigurno jedan od lošijih mečeva u svojoj karijeri, ali to nikako neće i ne smije umanjiti nestvaran podvig mladog Hrvata jer jedan 17-godišnjak treba biti u stanju izaći na teren protiv igrača kakav je Nadal i pritom ne “skinuti gaće“ i ne dopustiti da zadrhti ruka u najvažnijim trenucima života. Ćorić je Španjolca “ubio“ njegovim oružjem, kontoliranim i dubokim loptama nije dao Nadalu da preuzme kontrolu u poenu, forsirao, koliko je god bilo moguće, Nadalovu najslabiju točku - backhand i smanjio svoje neprisiljene pogreške na minimum.

Početak meča nije dao nagovijestiti tko u svojoj karijeri ima 64 naslova, od čega 14 Grand Slamova, a tko tek jedan i to nedavni s Challengera u Izmiru, a kako se kretao rezultat u prvom setu, možebitni teniski laici koji su se našli u St. Jakobshalleu vjerojatno bi mladom Hrvatu dali u ruke Španjolčeve titule u karijeri.

Borna Express poveo je s nevjerojatnih 5:0, a to je sve Ćorić ostvario praktički bez prvog servisa (25 % u tom trenutku), što samo dokazuje kakav je tenis igrao Borna i što taj rezultat čini još nevjerojatnijim, a Nadal se kasnije vraćanjem jednog breaka zaostatka pobrinuo da ne doživi popularni bagel što je mu se posljednji puta dogodilo u dvoboju s Federerom 2011. u Londonu. A vjerovali ili ne, 14-erostruki Grand Slam pobjednik je Ćoriću u prvom setu zabio tek jedan (!) winner.

I kada bi neki očekivali da bi nezreli klinac mogao pasti sa svojim početnim entuzijazom i tako vratiti indisponiranog Nadala u život, to se nije dogodilo. Istina, stigao je Nadal u drugom setu prvi do break prilike, no Ćorić je to neutralizirao, potom i on dobio priliku, ali tada je Nadal bio na razini. Otišlo se u tie-break, igru živaca, a tada su sve Ćorićeve vrline izašle na površinu, čelični živci, nevjerojatna zrelost i fanatična borbenost. Nadal se nije uspio uhvatiti za posljednju slamku spasa i Ćorić, koji nije zadrhtao u tim trenucima čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo stariji i iskusniji tenisači, je ispisao jedne od najvećih stranica hrvatskog tenisa. A to mogu samo najbolji. Bravo Borna!

ATP 500, Basel, četvrtfinale:
Borna Ćorić (Hrvatska) – Rafael Nadal (Španjolska, 2) 6:2, 7:6 (4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.10.2014. u 02:32
    Samo jako!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2014. u 01:31
    Cilic i Coric...ovaj nas dvojca vodi do trona na Davis Cupu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2014. u 00:56
    cestitke na pravoj botbiii poz zelja fra
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2014. u 23:57
    Svaka čast majstore! Jako veliki uspjeh, samo tako nastavi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2014. u 23:54
    Svaka čast Borna!!!
    Obrisan korisnik