Tenis

Repriza Shenzena: Murray spasio pet meč lopti Robreda i otišao do kraja u Valenciji

Davor Kovačević • nedjelja, 26.10.2014.
Repriza Shenzena: Murray spasio pet meč lopti Robreda i otišao do kraja u Valenciji
Foto: EPA

Tri sata i 23 minute bilo je potrebno da se okonča dramatično finale u Valenciji. U reprizi nedavnog finala u Shenzenu Tommy Robredo je još jednom propustio brojne meč lopte i na kraju morao čestitati Andyju Murrayju.

Bio je na koljenima u Shenzenu, bio je na koljenima u Beču i bio je na koljenima u Valenciji. No Andy Murray odbio je pasti do kraja i u velikom, dramatičnom i jednom od ponajboljih i najdužih finala ove godine bio je bolji od nesretnog Tommyja Robreda. I to na kakav način. Impresivan.

Robredu ove godine očito nije suđeno pobijediti Škota. Prije mjesec dana Murray je započeo svoj put prema Londonu, na prvoj stanici u Shenzenu stigao je do finala i Robreda koji je vodio set i 6:2 u tie- breaku drugog seta, imao kasnije još jednu meč loptu, no Škot se fanatičnim tenisom izvukao i otišao do kraja.

U Valenciji gotovo identična priča. Robredo je imao set, u tie-breaku drugog seta i dvije meč lopte. I ništa. U trećem setu nove tri meč lopte, no i to je bilo premalo Robredu kojemu ovaj puta nije pomogla ni prepuna dvorana španjolskih navijača u domaćoj Valenciji.

Murray je prvi zaprijetio. U sedmom gemu meča stigao do prvih prilika za obrat, ali Španjolac je izvukao. Kasnije je napravio dva breaka i uzeo prvi set.

U drugom setu Škot je prvi oduzeo servis protivniku, imao odličnu priliku stići i do dvostrukog breaka, no Robredo je vratio stvar i izborio 13. igru. Tamo je pri vodstvu 6:5 izborio prvu meč loptu koju nije iskoristio, došao do još jedne kod 7:6, ali Škot je po tko zna koji put pokazao svoje velike obrambene kvalitete i ogromno samopouzdanje.

Za razliku od Shenzena, Robredo nije “istankirao“ treći set. Prvi je napravio veliki korak ka pobjedi oduzimanjem Murrayjeva servisa kod 3:3, ali Škot je promptno uzvratio u sljedećem gemu. Španjolac je servirao za ostanak u meču, a pri gem lopti velika greška glavnog suca. Tijekom poena Robredu je ispala loptica iz džepa, a pri prvoj takvoj situaciji pravila jasno nalažu ponavljanje poena, no Carlos Bernandes dao je poen Murrayju koji je kasnije stigao i do prve meč lopte, ali sada Robredo nije popuštao.

Uslijedio je novi tie-break, ponovno je domaći tenisač stigao do prilike za naslov, domaći navijači već su počeli slaviti u ne vjerujući da Murray može izvući Robredove udarce, no nevjerojatne je stvari radio Škot. Na gornjoj granici fanatizma i vlastitih sposobnosti iz sebe je izvlačio ono najbolje, gotovo i nemoguće, padao na pod od nemoći pri petoj Španjolčevoj meč lopti, a onda u fantastičnom posljednjem poenu bekend paralelom zaključio trosatni triler u Valenciji i još jednom pao na pod, ali ovog puta od sreće.

Drugi je ovo naslov za Škota u nizu, ukupno treći ove sezone, a nestvarno zvuči podatak da je u natjecateljskom ritmu već peti tjedan u nizu, a bit će i sljedeći tjedan u Parizu. London je bio jasan cilj za Škota, a s novih 500 bodova Murray je gotovo sigurno unutra, ukoliko prerano ne napusti Pariz, što bi mogao biti veliki izazov uslijed pet napornih tjedana i novog maratonskog meča u Valenciji.

ATP 500, Valencia, finale:
Andy Murray (Velika Britanija, 3) – Tommy Robredo (Španjolska) 3:6, 7:6(7), 7:6(8)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.10.2014. u 10:22
    ovo je bio nakaradan mec. gledao sam zadnji set, svaki cas obojica izgledaju ko da ce na pod pasti, al izvlace nemoguce udarce. brutalno. zadnja mec lopta koju je robredo imao, na drugu servu opalio retern po dijagonali, nitko na terenu ne razumije kako je murray to stigao. kraj mi je fenomenalan... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • teniosac26.10.2014. u 20:50
    samo najveći odigravaju najbolje kad je najvažnije..on definitivno tu pripada..
    teniosac