Košarka

Efes bez Šarića kod kuće poražen od Žalgirisa, blijeda partija Perasovićeve Valencije u Beogradu

Davor Kovačević • četvrtak, 30.10.2014.
Efes bez Šarića kod kuće poražen od Žalgirisa, blijeda partija Perasovićeve Valencije u Beogradu
Foto: EPA

U prvom dijelu trećeg kola Eurolige do premijerne je pobjede stigao ruski Uniks koji je u posljednjoj četvrtini razoružao talijanski Sassari, a bez oružja su u Beogradu ostali i košarkaši Valencije koji su nakon novog poraza na omjeru zabrinjavajućem omjeru 0-3. Turski Efes je ubilježio prvi poraz u natjecanju, a bolji od njega bio je Žalgiris.

Anadolu Efes – Žalgiris 62:65

Poslije dvije startne pobjede, košarkaši Anadolu Efesa ubilježili su prvi poraz i to na svom parketu. Žalgiris je uspješno iskoristio probleme s ozljedama kod domaće momčadi koji su nastupili sa svega devet igrača u rotaciji, a zbog ozljede gležnja nije igrao ni Dario Šarić.

Posljednji puta Efes je vodio na početku druge četvrtine (22:21), a kada je Žalgiris preuzeo vodstvo više ga nije ispuštao. Do poluvremena su napravili +8 (34:26) i tu prednost pred početak posljednjih deset minuta podigli na najviših 50:38. Očekivao se povratak Efesa u utakmicu, Draper je tricom, doveo domaćina na -2 (51:53), ali gosti su redovito imali spreman odgovor. Minutu i pol prije kraja pobjegli su na 62:55, a Osman je pobudio nadu Efesa 45 sekundi prije kraja kada je smanjio na 60:62. Imala je turska momčad kasnije i napad, ali izgubili su loptu, bili su prisiljeni raditi brzi faul i Litavci im više nisu dali novu priliku.

Nije Turcima pomogla ni sjajna partija Krstića koji je bio i jedini raspoložen kod Efesa, a utakmicu je okončao s 22 poena, dok je Draper uz skroman šut iz igre ubilježio osam poena, tri skoka i četiri asistencije. Ulanovas je za Žalgiris s 19 poena bio prvo ime, pratili su ga Milaknis s 12 i Javtokas s 14.

Crvena zvezda – Valencia 76:63

Crvena zvezda je u svojoj Kombank areni nošena fanatičnin navijačima odigrala novu odličnu domaću utakmicu. Nisu se proslavili protiv Neptunasa u Litvi, ali u Beogradu su svladali još jedno zvučno europsko ime koje je nakon novog poraza značajno umanjilo svoje izglede za prolazak u Top 16.

Velimir Perasović je valjda prvi puta ove sezone na okupu imao kompletnu momčadi, ali mu to nije previše pomoglo. Zvezda je već od samog starta pokazala jasne ambicije u ovoj utakmici i stvorila osjetniju prednost od 21:12. Imala je španjolska momčad priliku u nekoliko navrata smanjiti taj zaostatak, ali loše reakcije u napadu, a kasnije i u obrani dale su Zvezdi mogućnost da se do poluvremena odlijepi na 39:26.

U nastavku su domaćini ubili svaku nadu Valenciji. S obzirom da su još u 31. minuti gubili s najvećih 42:67, krajnji rezultat još izgleda i dobro za Perasovićeve košarkaše među kojima su prolazne ocjene zaslužili Buycks, koji je ubacio 14 poena, Ribas s 13 i Van Rossom s 12 poena. Krešimir Lončar se uklopio u sivilo svoje momčadi te je za šest minuta ostao bez ubačaja.

Zvezda je, pak, nastavila na Marjanovićev pogon koji je ovog puta isporučio 16 poena i devet skokova, Williams je dodao 14 i osam asistencija, Blažič je dobro iskoristio svojih 18 minuta na parketu za kojih je ubilježio 13 poena, a 12 je postigao Kalinić.

Uniks – Dinamo Sassari 85:62

U dvoboju dvaju momčadi koje su u uvodna dva kola ostale bez pobjede, Uniks je svladao talijanski Dinamo Sassari i tako stigao do prvog slavlja u Euroligi. Talijani su nastavili u svom run & gun stilu, ispalili su čak 32 trice, zabili 11, naspram 12/34 za dva.

Utakmica je protekla u izjednačenoj borbi sve do sredine treće četvrtine kada je Uniks od zaostatka 43:46 otišao na 55:46 i tako bitno usmjerio utakmicu na svoj mlin. Sassari se držao još do 59:66, a onda uraganska zaršnica domaćina i serija od 19-0 rezultirara je prilično bolnim porazom za goste.

Uniks je imao puno veću bazu raspoloženih igrača, a među njima su se izdvojili Fisher s 14 poena i devet skokova te Zisis s 13 poena. Za Sassari se s 18 poena iskazao Sanders.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Uniks Kazan85:62Banco di Sardegna Sassari
Anadolu Efes62:65Žalgiris
Real Madrid112:83Nižnji Novgorod
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.10.2014. u 09:31
    Nikad ništa od turaka....mogu imati buđet i 100 milijuna eura. Kupuju vrhunske igrače, vrhunske trenere ali ništa ne pomaže. Bolje neka se ostave tog sporta:) P.s. Čini mi se da obradović radi u feneru preko k..a, a duda je jednostavno izgubio 'čaroliju', kao i šjor božo. Košarka napreduje, a njih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • iadera31.10.2014. u 07:55
    Samo što se Zvezda ove sezone ne mora bojati za pad forme, s obziron koliko jak roster imaju. Barem što se ABA lige tiče. Partizan je pa na razinu Cibone i Zadra.
    iadera
  • Obrisan korisnik31.10.2014. u 03:53
    Ovo je tipican start Zvezde koji traje vec godinama i obicno traje tamo do Kupa. E posle toga sledi veliki pad forme i obicno do finala domace lige se nevide protiv Partizana. A Partizan igra suprotno - los pocetak sezone i vremenom dizu tempo i budu u najboljoj formi kad je najbitnije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2014. u 00:39
    neznam jeli itko primjetio ali Zvezdin Williams je imao nekoliko cudesnih no-look proigravanja,odavno onakve poteze nisam vidio u Euroligi i cini se da su odlicno pogodili s njime... Efes se jos trazi,uvijek ulazu u pojacanja a nikad nista od njih,dobio ih je nikad manje zvucan Zalgiris..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.10.2014. u 23:03
    Zvezda se ne sali ove godine. Samo su u jednoj utakmici ove godine primili 80 poena sve ostalo je bilo 60 i nesto. Odlicnu odbranu igraju i u EL bice svima tesko protiv njih a u ABA ligi pretesko. Zanimljivo je da su uz Mega Vizuru najmladja ekipa a obe ekipe igraju odlicnu kosarku.
    Obrisan korisnik