Rukomet

Kopljar i Čupić vodili Hrvatsku do uvjerljivog slavlja nad Turskom

Danijela Lemaić • nedjelja, 02.11.2014.
Kopljar i Čupić vodili Hrvatsku do uvjerljivog slavlja nad Turskom
Foto: FaH

Hrvatska muška seniorska reprezentacija nastavila je pobjednički niz u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. koje će se održati u Poljskoj. Naime, nakon uvjerljive pobjede nad Nizozemskom u Koprivnici, momci Slavka Goluže u Ankari su stigli do novog uvjerljivog slavlja.

Turska – Hrvatska 22:32 (9:16)

2. kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. u Poljskoj
ANKARA - THF Spor Complex
Suci: Kurtagić/Wetterwik (Švedska)

Turska: Göktepe, Özmusul; Celik, Pektas 1, Caliskan, Öz, Boyar 1, Erceylan, Özbahar 2, Zaman, Catkin 7, Eröz 2, Örnek 1, Döne 8, Serdaroglu, Göcmen
Izbornik: Adnan Öztürk

Hrvatska: Alilović (10 obrana), Pešić (2 obrane); Stepančić 3, Kopljar 6, Vori 1, Gojun 1, Raković 2, Karačić 3, Bičanić, Štrlek 3, Čupić 6, Musa 2, Ninčević, Slišković 3, Cindrić 2
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Turska: 4/6; Hrvatska: 4/5
Isključenja: Turska: 6 min.; Hrvatska: 4 min.

Hrvatski reprezentativci u Ankari su ove nedjelje nastavili svoj rukometni put k Europskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj, a u THF Spor Complex Areni snage su odmjerili s reprezentacijom Turske. Hrvatima je trebalo 11 minuta da se u potpunosti uigraju, a kada su napokon posložili svoje redove Turci nisu imali snage pratiti tempo gostiju stoga je Hrvatska stigla do drugog slavlja u kvalifikacijama za Euro.

Uz ozlijeđene Domagoja Duvnjaka, Zlatka Horvata, Josipa Valčića i Sandra Obranovića u Tursku nije doputovao ni vratar Filip Ivić koji je na utakmici protiv Nizozemske uganuo gležanj. Stoga je izbornik Slavko Goluža u prvu obranu poslao Marka Kopljara, Igora Karačića, Manuela Štrleka, Ivana Čupića i Željka Musu, dok se među vratnicama smjestio Mirko Alilović.

Prvi napad na utakmici ne iskorištava Turska, ali ni Čupić u kontri ne pronalazi put do mreže. Razbranio se tada Alilović i zaustavio dva uzastopna napada Turaka, ali iz trećeg pokušaja pogađa Ramazan Döne za 1:0. Poravnao je to Karačić na 1:1 u trećoj minuti susreta te se u izjednačenom tonu igralo sve do 11. minute kada Kopljar i Čupić odvode Hrvatsku na +2 (6:4). Dodatno su tada pojačali izabranici Goluže koji su lako stizali do zgoditaka, a zahvaljujući odličnoj obrani na čelu s Alilovićem ostavili su Turke pet minuta bez gola.

Post od pogodaka kod Turaka prekida Döne u 18. minuti koji biva siguran za 7:10. Hrvatska obrana uspješno je čitala svaku tursku namjeru te je u posljednjih deset minuta prvog poluvremena sve više povećala prednost. Tako je u 23. minuti Ivan Slišković pogodio za +6 (13:7), a da se Hrvati dodatno ne odvoje potrudio se čuvar turske mreže Yunus Örnek koji zaustavlja dva hrvatska napada. No, u posljednoj minuti prvog dijela Čupić biva siguran s linije sedam metara i odvodi Hrvatsku na odmor sa sedam zgoditaka prednosti (16:9).

Prvih sedam minuta nastavka igralo se pogodak za pogodak, ali tada se počeo osjećati umor kod Turaka što dobro iskorištavaju hrvatski reprezentativci koji stvaraju seriju 5-0 nakon koje Turska ostaje na minus 12 (13:25). Ponovno su domaćini bili bez gola punih osam minuta, a nadu Turskoj vraća Tolga Özbahar koji pogađa za 14:25. Nisu popustili Hrvati koji su nastavili s dobrom igrom i držali stečenu prednost sve do 54. minute kada Turska smanjuje zaostatak na 19:29. Deset pogodaka razlike zadržalo se po isteka 60. minute, naime, Özbahar u zadnjoj minuti dvoboja pogađa za 22:32.

U redovima Hrvatske najbolji su bili Ivan Čupić i Marko Kopljar svaki s po šest pogodaka, Mirko Alilović zaustavio je deset lopti, a Ivan Pešić sakupio je dvije obrane. Kod Turske najefikasniji je bio Ramazan Döne s osam zgoditaka, a jedan manje zabio je Tügberk Catkin sa sedam golova. Vratarski tandem Göktepe-Özmusul sakupio je sedam obrana.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016., skupina 1:
Turska – Hrvatska 22:32 (9:16)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.11.2014. u 20:48
    šteta što je šego prekobrojan....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2014. u 18:08
    lik protiv turske ima 10 obrana i vi kažete da je odličan. 10-12/13 obrana je norma za bilo kojeg golmana protiv bilo kojeg protivnika. ne uspije li to promašio je zvanje.
    Obrisan korisnik