Košarka

Perasović i Valencia bez uspjeha i u Litvi, Crvena zvezda razbila Laboral Kutxu

Davor Kovačević • petak, 14.11.2014.
Perasović i Valencia bez uspjeha i u Litvi, Crvena zvezda razbila Laboral Kutxu
Foto: EPA

Četvrtak je donio prve dvoboje petog kola košarkaške Eurolige, a nakon novog poraza u neugodnoj su se situaciji našli košarkaši Valencije koji su poraženi napustili i gostovanje u Litvi. Crvena zvezda se prošetala Vitorijom, jednako kao i Olympiakos u svojoj dvorani Mira i prijateljstva protiv Galatasaraya.

Valenciji četvrti poraz, Zvezda i Olymipakos bez problema

Neptunas – Valencia 94:87

Nisu dugo košarkaši Valencije uživali u prvoj euroligaškoj pobjedi ove sezone ostvarenoj prošli tjedan protiv Laboral Kutxe. Iako je Velimir Perasović najavljivao kako u Litvu dolaze po nastavak pozitivnog niza, košarkaši Neptunasa su se pokazali kao previsoka prepreka za Valenciju koja je novim, četvrtim porazom ostala na začelju skupine D, a novo pojačanje koje su potpisali u vidu Nemanje Nedovića sigurno će dobro doći Perasoviću u daljnjem nastavku natjecanja u kojem se zasad sa svojom ekipom nije proslavio.

Porazno za Španjolce zvuči podatak da protiv litavskih debitanata ni jednom nisu uspjeli značajnije zaprijetiti. Od prvog ubačaja Neptunas je imao vodstvo u svojim rukama koje je na poluvremenu iznosilo 53:42, a Valencia se nije uspjela približiti na više od pet koševa zaostatka.

Domaćini su bili šuterski raspoloženi, a s 19 poena predvodio ih je Gailius, 15 je dodao Zavackas, a 14 Butkevičius. 22 poena Ribasa bila je najveća brojka u redovima Valencije, a pratio je Dubljević s 18. Krešo Lončar je za deset minuta ubacio četiri poena.

“Čestitam Neptunasu na pobjedi. Večeras je igrao bolje, vodio cijelu utakmicu i na kraju pobijedio. Mi smo počeli loše u obrani, a upravo zato što nismo igrali obranu Neptunas nam je ubacio 94 koša“, kritičan je bio Perasović prema igri svoje momčadi.

Laboral Kutxa – Crvena zvezda 66:86

Laboral Kutxa nastavila je s blijedim izdanjima u novoj sezoni. Trener Kutxe, Mario Caspi, govorio je kako je ovo utakmica koju njegovi košarkaši moraju dobiti, no očito su pukli pod prevelikim pritiskom, te im je Crvena zvezda nanijela težak i bolan poraz.

Početak susreta nije sugerirao da će se ovaj susret pretvoriti u kalvariju domaćih košarkaša koji su na isteku prvih deset minuta vodili s 22:21, no od tog trenutka prednost srpske momčadi se samo povećavala, na poluvremenu +7, na kraju treće četvrtine +16, da bi se sredinom posljednje dionice prednost popela i na +25 (77:52).

Jedan raspoloženi igrač u domaćim redovima nije bio dovoljan i za što više od teškog poraza. Tek je Šengelia s 20 pena bio jedini dvocifren kod Laboral Kutxe, dok je za Crvenu zvezdu 17 poena ubacio Mitrović, Zirbes 15 te Williams 14.

Olympiakos – Galatasaray 93:66

Peto kolo skupine D zaključili su Olympiakos i Galatasaray, a grčka je momčad ostala jedina neporažena ekipa u svojoj grupi. Galatasaray nije uspio pružiti nikakav otpor razigranim Grcima koji su stigli do uvjerljive pobjede.

Od samog starta bilo je jasno u kojem će smjeru ići ovaj susret. Olympiakos je nakon prve četvrtine imao 26:13, držao slično odstojanje sve do posljednjih deset minute u kojem je kod 75:65 napravio završnu seriju od 18-0.

U lijepoj pirejskoj večeri iskazao se Hunter sa 17 poena i deset skokova, Spanoulis je dodao 16 poena, a Mantzaris 15. Kod gostiju su samo dvojica igrača bila dvocifrena i to Arroyo s 14 i Arslan s deset koševa.

Armani u posljednjoj četvrtini osigurao pobjedu, fantastični Goudelock neuhvatljiv za Bayern

Armani – Turow 90:71

Talijanski Armani iz Milana dugo je lomio otpor poljskog debitanta u Euroligi, poljskog Turowa. S tri vezana poraza pred Armanijem je bio imperativ pobjede koju je osigurao uraganski odigranom posljednjom četvrtinom.

Nakon prvog dvominutnog predaha talijanska je momčad imala deset koševa viška (26:16), no Poljaci su brzo uhvatili zaostatak i poveli s 33:31. Sredinom treće četvrtine Armani se ponovno odlijepio na veću prednost (57:44), no do kraja te dionice uspio je kompromitirati vodstvo da bi novu i završnu seriju koju Turow više nije mogao sustići napravio u završnim minutama i tako osigurao vrijednu pobjedu.

Prvo ime talijanske ekipe bio je Ragland s 20 poena, Gentile je postigao jedan manje, a Samuels 15. Kod Poljaka Taylor se zaustavio na 15, Jaramaz na 14, a Kulig i Wright na 12.

Bayern – Fenerbahče 86:93

Nakon što su u prva dva kola upisali dvije pobjede, košarkaši Fenerbahčea su ubilježili posljednja dva poraza i u Bavarskoj su tražili povratak na pobjedničke staze. Oslabljeni Bayern nije izdržao nalete gostujuće ekipe koja je predvođena odličnim Goudelockom imala tricašku večer s ukupno 17 trica, a sa samo jednom pobjedom u pet kola Bayern nije u dobroj situaciji pred nastavak natjecanja.

U odličnoj atmosferi Audi doma Bayern je držao prednost do početka druge četvrtine (29:28), no kada su Turci preuzeli vodstvo nisu ga ispuštali do kraja utakmice. Imao je Fenerbahče u 32. minuti najvećih 77:63, a minutu i pol prije kraja stigao je Bayern na 84:88, no nije do kraja uspio zakomplicirati susret.

Veliku večer imao je Goudelock koji je protivnički koš zasuo s čak deset trica (rekord Eurolige) i 34 poena, Bogdanović je ubacio 18, a Luka Žorić se za 22 minute zaustavio na pet poena, četiri skoka i tri asistencije. Domaćine su predvodili Đedović i Micić s po 16 poena te Schaffartzik i Bryant s po 15 poena.

Maccabi isprao gorak okus u Malagi, Nižnji po drugi puta ovog tjedna bolji od Uniksa

Unicaja – Maccabi 66:70

Senzacionalan poraz kojeg su u svojoj Nokia areni doživjeli proteklog tjedna od Cedevite, ipak nije ostavio značajnini trag na igračima Maccabija koji su se osladili pobjedom na neugodnom terenu u Malagi. Europski prvak posljednje je tri natjecateljske utakmice kombinirano izgubio s čak 60 razlike, a u Španjolsku su se zaputili i bez kapetana Pninija, no sve te probleme Unicaja nije uspjela iskoristiti.

Maccabi je gotovo cijelu utakmicu držao vodstvo, imao i dvoznamenkastu prednost (45:32), a početkom posljednje četvrtine po prvi puta na utakmici povela je Unicaja, no to je bilo kratkog vijeka i Maccabi je do kraja susreta uspio održati svoje novostečeno vodstvo.

Smith je bio najefikasniji u redovima Maccabija s 24 poena, a s 12 ga je pratio Randle. Za Unicaju su po 16 poena postigli Toolson i Thomas.

Uniks – Nižnji Novgorod 73:79

U ponedjeljak je u sklopu VTB lige Nižnji Novgorod u Kazanju prekinuo Uniksov tamošnji niz nepobjedivosti, a u euroligaškom dvoboju tri dana kasnije na istom mjestu ponovno su kao pobjednici izašli košarkaši Nižnjija i tako zadali Uniksu nove probleme.

Tijek događanja razvijao se slično kao i u utakmici Unicaje i Maccabija. Nižnji je vodio većim dijelom utakmice, u pojedinim trenucima prednost je bila i dvocifrena da bi u posljednjoj četvrtini domaćin po prvi puta i poveo, no Nižnji je ponovno ubacio u višu brzinu i osigurao sebi drugu pobjedu u Euroligi.

Najvećih 24 poena za Nižnji je ubacio Rochestie, a 19 je dodao Parakhouski. Zisis je s 15 bio prvo ime Uniksa, Langford je postigao 13, a Kaimaikoglu 12.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Uniks Kazan73:79Nižnji Novgorod
Anadolu Efes75:73Real Madrid
Banco di Sardegna Sassari92:80Žalgiris
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!