Košarka

Janning sa sirenom osigurao pobjedu Efesu nad Real Madridom, Tomić sjajan u pobjedi protiv PAO-a

Branimir Korać • subota, 15.11.2014.
Janning sa sirenom osigurao pobjedu Efesu nad Real Madridom, Tomić sjajan u pobjedi protiv PAO-a
Foto: EPA

Okončano je i peto euroligaško kolo uz dva vrlo zanimljiva susreta. U Istanbulu je odluka pala u zadnjoj sekundi, a Barcelona je u zvučnom dvoboju potvrdila da je bolja od Panathinaikosa uz sjajan nastup Ante Tomića...

Matt Janning u zadnjoj sekundi srušio Real Madrid

Dramatičan dvoboj u Istanbulu završen je slavljem domaćeg Anadolu Efesa koji je bio bolji od madridskog Reala sa 75:73. U potpuno ravnopravnom i izjednačenom susretu, pobjedu domaćinu donio je Matt Janning koji je priskočio nakon promašaja Bjelice i Osmana te provukao loptu kroz obruč u posljednjoj sekundi susreta.

Obje momčadi imale su bolja i lošija razdoblja igre, bilo je puno serija na obje strane, no u završnicu se ušlo posve poravnato nakon što je sjajni mladi Cedi Osman ubacio važnu tricu za 71:71. Nocionijev ubačaj za 73:73 dao je nadu Real Madridu da može odvesti meč u produžetak, međutim Janning je bio brži od sata i osigurao je veliku pobjedu svojoj momčadi.

"Prije svega, ovo je bila uistinu fantastična utakmica. Nemam riječi, jako sam sretan zbog ove pobjede. Pokazali smo da smo jako dobra momčad i jedan od kandidata za Final Four", govorio je nakon susreta presretni Osman koji je ubacio 16 poena (5/6, trica 4/4) i uhvatio sedam skokova. Dario Šarić za 24 minute dodao je 13 poena (3/6 za dva, 1/3 za tri), uhvatio pet skokova i podijelio dvije asistencije dok je Dontaye Draper igru napustio zbog ozljede, a u 26 minuta upisao je četiri poena (2/5 za dva, 0/2 za tri) uz šest asistencija i tri skoka.

Kod Madriđana Sergio Llull ubacio je 20 poena (7/15, trica 5/10), a Ioannis Bourousis 17 poena (7/9) uz šest skokova.

Prva pobjeda za Dinamo Sassari

Dinamo Sassari stigao je do povijesne euroligaške pobjede svladavši na svom parketu momčad Žalgirisa s 92:80. Obje momčadi veću pozornost pridaju napadu nego obrani, a na kraju je bolju večer imao Dinamo koji je odnio pobjedu zahvaljujući sjajnoj posljednjoj četvrtini.

U posljednjih deset minuta potpuno su nadigrali goste iz Kaunasa, dobili to razdoblje igre s 32:16 i osigurali pobjedu. Gosti su na kraju izgubili čak 31 loptu i na taj način omogućili Dinamu puno laganih poena u tranziciji.

"Naporno smo radili za ovu pobjedu. U nekim trenucima igrali smo jako loše, ali mislim da smo ipak imali više dobrih razdoblja i to nam je donijelo pobjedu. Ovo je prvi put ove sezone da smo odigrali tri dobre četvrtine i imamo još dosta prostora za napredak. Samopouzdanje nam se vratilo, idemo od utakmice do utakmice nu svakoj po pobjedu. Želimo u Top 16 i znamo da do tog cilja možemo", rekao je Shane Lawal.

Lawal je ubacio 25 poena (10/12) i uhvatio devet skokova, a David Logan dodao je 20 poena (8/19) i pet ukradenih lopti. Kod Žalgirisa James Anderson ubacio je 15 poena (6/9), Arturas Milaknis 14 poena (4/7), a Paulius Jankunas deset poena (4/6) uz sedam skokova.

Limoges se raspao u zadnjoj četvrtini

Nakon treće četvrtine u Francuskoj, mirisalo je na iznenađenje. Limoges je vodio protiv CSKA sa 71:59, ali u zadnjih deset minuta francuska momčad se raspala. To je nešto što karakterizira veliki broj francuskih momčadi, crne serije kada dođu, onda traju predugo i francusko prvenstvo je jedno od onih u kojem su najčešći čudesni preokreti.

Ovdje su Moskovljani u ključnim trenucima značajno podignuli igru, posebno u obrani, dobili zadnju četvrtinu s 27:5 i otišli do pobjede 86:76 koju će itekako znati cijeniti.

"U zadnjoj četvrtini pogodili su puno teških šuteva, mi smo prestali igrati agresivno i upisali poraz. Međutim sa svakom utakmicom sve više učimo kako se igra u Euroligi", rekao je Jamar Smith.

Upravo on bio je najefikasniji kod domaćina s 19 poena (7/13, trica 5/9) dok je Adrien Moerman dodao 17 poena (7/10) i deset skokova. Kod CSKA Sonny Weems ubacio je 18 poena (7/14) uz po pet skokova i asistencija, a Miloš Teodosić dodao je 16 poena (6/12) i 12 asistencija.

Sjajan nastup Tomića protiv Panathinaikosa

Veliku utakmicu u pobjedi Panathinaikosa protiv Barcelone odigrao je Ante Tomić. Hrvatski centar bio je prvo ime susreta sa 16 poena (8/8 za dva) i deset skokova te je odrađivao veliki posao na obje strane parketa. Mario Hezonja nije ulazio u igru.

Barcelona je tijekom cijelog susreta bila bolji protivnik i očekivano je slavila, a nakon što se u završnici prvog dijela uspjela odvojiti, imala je olakšan posao. Sredinom posljednje četvrtine nakon druge tehničke i isključenja Abrinesa, Panathinaikos se vratio serijom slobodnih bacanja na minus pet, međutim nakon toga domaćin se ponovno odvaja i nije bilo neizvjesne završnice.

"Nismo igrali dovoljno dobro da možemo pobijediti momčad poput Barcelone na njezinom parketu. Naš osnovni problem bio je vrlo slab vanjski šut (2/20 trica), a i Barcelona je odigrala jako dobru obranu", smatra Esteban Batista koji je s 14 poena (6/9) i osam skokova predvodio goste.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Uniks Kazan73:79Nižnji Novgorod
Anadolu Efes75:73Real Madrid
Banco di Sardegna Sassari92:80Žalgiris
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.11.2014. u 11:14
    Teodosic je najbolji plejmejker u Evropi trenutno. A mislim da je Duda zapusio usi svim dezurnim pljuvacima koji kosarku prate kroz rezultat na semaforu i 5 na 5.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2014. u 11:04
    teodosić ima 8,5 asistencija po utakmici, bolesno dobro tip igra ove sezone. ako ovako nastavi, vjerojatno će biti mvp sezone a cska će imati realne izglede za naslov.
    Obrisan korisnik