Rukomet

Zagrebaši u Brestu protiv Meškova kreću u novu borbu za vrijedne europske bodove

Zvonka Keliš • subota, 15.11.2014.
Zagrebaši u Brestu protiv Meškova kreću u novu borbu za vrijedne europske bodove

Momčad PPD Zagreba ove će se subote vratiti i na europske rukometne terene, a u svom će petom susretu Lige prvaka ove sezone snage odmjeriti kod uvijek neugodnog bjeloruskog Meškov Bresta koji će, pak, na svom terenu, nakon dva minimalna poraza, željeti konačno uzeti nove europske bodove.

Liga prvaka stigla je i do svog petog kola koje je otvoreno ovoga četvrtka s nova tri zanimljiva susreta, a subota je označila kako je vrijeme da u daljnju borbu za drugu fazu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja krene i hrvatski rukometni prvak. Ove će subote momčad PPD Zagreba tako gostovati kod svog poznatog suparnika iz SEHA GSS lige, ekipe bjeloruskog Meškov Bresta, kod koje je ove sezone uspjela po prvi puta ostvariti gostujuću regionalnu pobjedu.

U dosadašnja četiri europska kola rukometaši Zagreba osigurali su iznenađenje protiv Kiela na domaćem terenu, poraženi su potom u gostima kod PSG-a, sigurni su na kraju bili protiv Metalurga kod kuće da bi potom kod La Rioje ispustili bodove stoga sada u Brestu žele osigurati povratak na pobjedničke staze kako bi na najbolji mogući način utabali put k toliko željenoj drugoj fazi natjecanja.

"Sigurno da nas očekuje jako teška utakmica. Meškov je u dosadašnjim susretima Lige prvaka pokazao da se radi o ozbiljnom protivniku, posebice protiv Kiela i Pariza od kojih je izgubio samo jedan razlike i to nam govori kako u utakmicu moramo ući ozbiljno i koncentrirano. Svi smo zdravi i ovo nam je po meni najvažnija utakmica ove polusezone. Šteta još za bodove koje smo ispustili u Logronu protiv La Rioje, no trebamo to u subotu ispraviti i pokušati pobijediti. Došli smo, dakle, po pobjedu koja će nam u drugom dijelu sezone olakšati daljnji nastavak u Ligi prvaka", rekao je uoči susreta s Meškov Brestom Zagrebov vratar Filip Ivić.

Ove sezone Zagrebaši su uspjeli napraviti vrlo dobar uspjeh te su po prvi puta u gostima kod Meškov Bresta, u sklopu SEHA lige, točnije njenog trećeg kola, uspjeli minimalno svladati domaćina stoga se novim bodovima s gostovanja nadaju i ove subote. Na tome putu pomoći bi mu trebali i dalje odlični vratari, oporavljeni kapetan Zlatko Horvat koji se već u povratku protiv Nexea pokazao raspoloženim, a ukoliko im se pridruži i sve čvršći Ilija Brozović na crti, kao i sve bolja obrana uz razigranu vanjsku liniju i dobar šuterski dan, novi bodovi mogli bi ponovno put Zagreba.

Dan uoči susreta s Meškov Brestom trener PPD Zagreba Veselin Vujović kazao je: "Zagreb je i bez mene pobijedio u Brestu, iako je Meškov igrao u izmijenjenom sastavu te je imao nekoliko povrijeđenih igrača. Poslije toga podigao je formu i posljednji rezultat u SEHA ligi, pobjeda nad Vardarom s osam pogodaka razlike, pokazuje da se radi o jako dobroj i čvrstoj ekipi. Ima velik broj igrača s mnogo iskustva koji su prošli mnogo kvalitetnih liga i klubova. Samim time nosi ulogu favorita u susretu. Za Meškov je ovo utakmica godine jer ukoliko bi izgubio od nas veoma bi smanjio šanse za prolaz dalje u drugi krug natjecanja, dok mi još imamo kredit koji smo dobili pobjedom nad Kielom. No, ne kalkuliramo time."

Nadodao je potom Zagrebov strateg: "Probat ćemo odigrati maksimalno kako bismo pobijedili te već u subotu napravili ogroman korak k plasmanu u drugi krug, a možda i visokom plasmanu u našoj skupini. Idemo bez kalkulacija, maksimalno jako te se nadamo dobrom rezultatu. Nakon dosta vremena, momčad je na okupu i u dobroj formi."

Bjeloruski Meškov Brest po osiguravanju naslova bjeloruskog prvaka te odličnom uspjehu plasmana u grupnu fazu natjecanja Lige prvaka, pokazao je kako može namučiti i one najteže suparnike iz samog europskog vrha. Naime, iako je u svoju europsku sezonu krenuo uvjerljivim porazom od Naturhouse La Rioje (31:39), u narednom je kolu svladao Metalurg 28:24 da bi potom upisao dva tijesna poraza. Od Kiela je Meškov na svom terenu poražen 24:25, a druga velika borba kod kuće, s ekipom PSG-a, donijela je poraz 28:29. Upravo stoga svoje i najmanje nade za mogući prolaz dalje Meškov želi održati slavljem pred svojim navijačima u dvorani Victoria upravo protiv Zagreba.

Ivić: "Detalji će odlučivati"

Prokomentirao je potom Ivić i samog Zagrebova suparnika ove subote: "Meškov Brest je jako dobra ekipa na čelu s trenerom Babićem koji je igrače jako dobro posložio ove sezone. Neće biti lagano, ali idemo po pobjedu", kazao je Zagrebov vratar te je nadodao riječ, dvije o borbi vratara koja će se odvijati u Brestu: "Sigurno da je Pešić ove godine u dobrom kontinuitetu te dobro brani u Ligi prvaka. Čarapenka ga zamijeni kada mu ne ide. No, Stevanović i ja smo ove godine također u dobroj formi te smo uz našu obranu na čelu s Tončijem Valčićem podigli na razinu više agresivnost i borbenost tako da će u subotu detalji odlučivati utakmicu."

Na tom putu Meškovu hrvatskog trenera Željka Babića pomoći bi trebali raspoloženi vratari Ivan Pešić i Vitalij Čarapenka koji bi trebali znati dobro odgovoriti onim zagrebačkim na suprotnoj strani, a tu su svakako i bivši Zagrebaši David Špiler te oporavljenik nakon ozljede kapetan Ljubo Vukić. Zagrebašima će sasvim sigurno probleme stvarati i pojačanja Nikola Manojlović i Janko Božović, ali i odličan Rastko Stojković, a nikako se tu ne smiju zaboraviti ni Dmitrij Kamišik, Dzianis Rutenka, kao i Sjarhej Šilović, dok će u susretu Bjelorusima, posebice u obrani, nedostajati ozlijeđeni Ivan Karačić koji je Zagrebu znao stvarati probleme.

Trener Meškov Bresta za Sportnet je uoči samog susreta izjavio: "Ovo je važna utakmica za obje momčadi. Imali smo šest dana za pripremiti se za susret, proanalizirali smo sve o Zagrebu, uključujući i njegovu posljednju utakmicu protiv Nexea. Zagreb nas ne može iznenaditi, spremni smo na njegovu 6-0 i 5-1 obranu, znamo sva kretanja i kako momčad igra. Kod kuće igramo jako dobro i s razlogom, posebice nakon slavlja nad Vardarom, očekujem odličnu utakmicu i punu dvoranu s odličnim navijanjem."

Nastavio je potom trener Babić: "Utakmica će biti drugačija od one u SEHA ligi. Tada smo mi igrali bez naših glavnih igrača. Ovo je, međutim, Liga prvaka stoga se ova utakmica ne može uspoređivati s prošlom. Brest je spreman."

Polovičan je uspjeh momčadi PPD Zagreba u dosadašnjih šest odigranih susreta s ekipom Meškov Bresta. Tri je puta, naime, slavio hrvatski predstavnik, a tri su pobjede otišle Bjelorusima. U svom prvom međusobnom europskom susretu Zagrebaši će stoga krenuti po četvrtu pobjedu nad Meškov Brestom te će htjeti nastaviti s dobrim učinkom u Ligi prvaka, dok će bjeloruska momčad pred svojom publikom htjeti nastaviti s dobrim izdanjima, posebice nakon uvjerljivog regionalnog slavlja nad Vardarom proteklog vikenda, te će htjeti upisati svoju drugu pobjedu u Ligi prvaka za nastavak europskog sna.

Susret petoga kola Lige prvaka između Meškov Bresta i PPD Zagreba počinje u 16 sati.

Foto: Facebook - SEHA liga

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Meškov Brest26:22RK Zagreb
La Rioja31:27Metalurg Skoplje
Paris Saint-Germain25:27Kiel
1Kiel 10322:259+6318
2Paris Saint-Germain 10297:266+3112
3RK Zagreb 10241:248-712
4La Rioja 10305:30509
5Meškov Brest 10267:293-266
6Metalurg Skoplje 10233:294-613

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!