Košarka

Efes ostavio Žalgiris na dva poena u četvrtini: Draper prvi strijelac, Šarić samo četiri koša

Davor Kovačević • petak, 05.12.2014.
Efes ostavio Žalgiris na dva poena u četvrtini: Draper prvi strijelac, Šarić samo četiri koša
Foto: EPA

Za vijest večeri pobrinuli su se košarkaši litavskog Žalgirisa koji su za deset minuta igre ostali na jednom ubačaju iz igre i tako izjednačili neslavan rekord Bennetona iz sezone 2004./2005. Real Madrid provukao se u Novgorodu, Fenerbahče je bio uvjerljiv protiv Panathinaikosa, dok je Limoges priredo veliki preokret protiv Unicaje i zakomplicirao situaciju u skupini u kojoj se nalazi i hrvatski predstavnik Cedevita.

Žalgiris se upisao u neslavne knjige rekorda

Žalgiris – Anadolu Efes 57:66

Gdje su bili košarkaši Žalgirisa prvih deset minuta utakmice s Anadolu Efesom vjerojatno su se pitali svi koji su gledali utakmicu litavskog i turskog predstavnika. Ono što je pošlo za rukom Žalgirisu teško će netko nadmašiti u bližoj budućnosti.

Osigurala si je litavska ekipa upis u euroligaške knjige rekorda, ali one neslavne. Naime, čak sedam minuta i 53 sekunde domaći gledatelji nisu vidjeli koš svojih ljubimaca, a onda je nakon 13-14 neuspjelih pokušaja veliku sramotu spriječio Jankunas. Na tome je Žalgiris i ostao u prvoj četvrtini i tako izjednačio učinak Bennetona koji je 2005. godine u četvrtini ostao na dva poena, a zanimljivo, protivnik mu je također bio Efes.

Velike zasluge za to ima i Efes koji je odigrao odličnu obranu u tim trenucima i vodio sa 16:2, a ako ništa drugo Litavcima za utjehu može biti podatak da nisu srušili i Sieninih devet koševa za poluvrijeme 2011. godine protiv Olympiakosa što nakon prve četvrtine počelo kopati po arhivama. Do poluvremena su ih skupili 20, ali primili 32.

Efes je održavao dvoznamenkastu prednost, no prvi put i malo posustao. Dogodilo se to pet minuta prije kraja kada je Žalgiris zaprijetio došavši na svega -6 (46:52), no Turci ipak nisu dopustili da prokockaju sve dobro što su radili tijekom utakmice.

Dario Šarić odigrao je najlošiju utakmicu u dresu Efesa u posljednje vrijeme i ostao na četiri poena (2/10 za dva, 0/3 za tri), no sve je nadoknadio borbenošću u obrani skupivši osam skokova i podijelviši pet blokada, a barem ih je toliko i primio. Dobar je zato bio Dontaye Draper koji je s 14 poena predvodio Efes, dok je to isto s druge strane radio Anderson s 18 poena.

Maccabi u završnici izvukao pobjedu nad Albom

Maccabi – Alba 95:89

Maccabi je u svojoj Nokia areni dugo vremena lomio otpor Albe. Njemačka momčad je do samog kraja prijetila trećim domaćim porazom Maccabija, no nije izdržala pod velikim pritiskom publike, ali i domaćih igrača. Jeremyja Parga nije bilo nigdje cijelu utakmicu, a onda je s dvije trice odlučio pobjednika.

Početkom druge četvrtine Maccabi je poveo s 32:22, no do poluvremena je bio u zaostatku od 42:46. Alba se izvadila iz neugodnog rezultata pred kraj treće dionice (61:68) i onda šest minuta prije kraja sa 76:72 dobro zabrinula domaću publiku. Nije Maccabi dopustio novi hladan tuš svojim navijačima, a za to je jedan od najzaslužnijih bio Pargo koji je pogodio tricu za 84:78, pa onda odgovorio na Albinu za 87:81 minutu i 40 sekundi prije kraja, nadovezao se Tyus za +8 i priči je bio kraj.

Najefikasniji su u domaćim redovima bili Smith s 26 poena i Randle s 21. McClean je kod Albe bio prvo me sa 16 poena, a dobre role odradili su i Hrvati. Marko Banić je isporučio 12 poena za 15 minuta, a Leon Radošević deset poena za 20 minuta na parketu.

Furioznom trećom četvrtinom Fenerbahče slomio Panathinaikos

Fenerbahče – Panathinaikos 84:62

Derbi dana u Istanbulu su odigrali Fenerbahče i Panathinaikos, a turska je momčad zahvaljujući fantastičnoj trećoj četvrtini uzvratila grčkoj ekipi za nedavan uvjerljiv poraz i tako se približila osiguranju drugog mjesta u skupini C.

Fenerbahče je bio bolja ekipa od starta utakmice, u 16. minuti je poveo i s 31:22, a onda se prijelomni trenutak dogodio u nastavku. Dvije serije, od kojih je jedna bila ubojita, bile su Turcima dovoljne da slome Panathinaios. Najprije je kod 36:35 odmaćin serijom 12-2 otišao na 48:37, Grci su povezali četiri poena, a onda je Fener s 19-4 odurio na 67:45 i time prelomio utakmicu.

S 18 poena domaćine je predvodio Goudelock, Erden je postigao 14, dok je Luka Žorić za 11 i pol minuta ostvario učinak od šest poena i tri skoka. Samo jedan raspoložen igrač Panathinaikosa nije bio dovoljan za izbjeći uvjerljiv poraz. Slaughter je s 20 poena bio jedini dvoznamenkast u svojoj ekipi.

Limoges izvukao -20

Limoges – Unicaja 67:64

Rezultat koji ne ide u prilog Cedeviti stigao je iz Limogesa. Tamo se domaćin izvadio iz ogromnih neprilika, točnije iz zaostatka od -20, i u konačnici priredio iznenađenje protiv Unicaje kojim je zakomplicirao ishod skupine C u kojoj su jedini sigurni za prolazak u Top 16 CSKA i Maccabi.

Uhvatio je Limoges tako velikim preokretom posljednji vlak nadanja za drugi krug, no za to će potreban biti još jedan skalp, dok je Unicaja imala veliku priliku riješiti sve dvojbe oko prolaska, no za to će još malo pričekati.

Spomenutih 20 razlike dogodilo se u 15. minuti utakmice. Unicaja je igrala odlično i vodila s 32:12, a onda je u sljedećih 12 minuta Limoges poptuno uhvatio priključak (41:41). Drama se odvijala do posljednjih trenutaka, Smith je pogodio tricu za 63:61 domaćina, Unicaja je promašila dva napada za izjednačenje ili vodstvo, pa je Moerman odveo domaćine na +4 (65:61), a onda je Toolson deset sekundi prije kraja smanjo na -1. Potom je Boungou-Colo bio miran na slobodnim bacanjima, što nije uspjelo Toolsonu, dokopala se Unicaja napadačkog skoka, Suarez je imao tricu za produžetak, ali nije pogodio.

Najučinkovitiji igrač Limogesa bio je Smith s 18 poena, 14 je dodao Batista, dok je kod Unicaje 15 prikupio Toolson, a samo je još Marković bio dvocifren s 11 poena.

Real se provukao u Novgorodu

Nižnji Novgorod – Real Madrid 98:101

Izrazito efikasna utakmica odigrala se u Novgorodu gdje je domaći Nižnji bio nadomak iznenađenju protiv favoriziranog Reala iz Madrida. Španjolska momčad odigrala je još jednu neuvjerljivu gostujuću euroligašku utakmicu, no na kraju se piše samo pobjeda. Madriđani su imali olakotnu okolnost kada je najbolji igrač domaćina, Taylor Rochestie, pet minuta prije kraja napustio igru zbog ozljede.

Tijekom utakmice prednost ni na jednoj strani nije bila veća od osam koševa. Nižnji je imao početnih 10:2, pa je Real tijekom druge četvrtine poveo s 34:28, da bi u nastavku ruska momčad ponovo zaprijetila odvojivši se na 60:53. Real se vratio u igru u posljednjoj četvrtini, vodio sa 76:72, no fantastični Rochestie je prije ozljede dovukao Nižnji do 83:80.

Tada se dogodio možda i ključni trenutak utakmice, igrač Nižnjija, Thompkins, napravio je nesportsku pogrešku što je Realu omogućilo četiri vezana poena za odvajanje na 86:83, kasnije i na +5, Novgorod se nije dao, konstantno je bio Realu za vratom, no Llull je bio neumoljiv s linije slobodnih bacanja.

Sam pogled na statistiku utakmice Realovu pobjedu bi doveo u pitanje, imao je domaćin čak 14 trica naspram šest Realovih, malu prevlast u skoku i asistencijama, no zato je imao puno više izgubljenih lopti (17-8), a realovci su čak 41 put šutirali slobodna bacanja.

Najbolji igrač domaćina, Rochestie, je do ozljede bio na 22 koša, Kinsey se zaustavio na 20, a Antonov je skupio 16. Kod Reala je 19 poena ubacio Rodriguez, a Nocioni je dodao 15.

Uniks umalo prokockao veliku prednost

Dinamo Sassari – Uniks 68:72

Važne pobjede za očuvanje izgleda za drugi krug dokopao se Uniks na gostovanju na Sardiniji kod Dinama. Uniks je u samo sedam minuta uspio prokockati vodstvo od 19 razlike, no na kraju su izvojevali pobjedu.

U 28. minuti Uniks je zahvaljujući puno boljoj igri poveo s 56:37, a onda su već 35. obje ekipe bile na početku. Velikom serijom Dinamo je izjednačio na 60:60, no potom su konačno nešto počeli ubacivati i gosti, ponajprije Fischer i Antipov, što se pokazalo dovoljnim.

U pobjedu Uniksa 23 poena i 15 skokova je ugradio fantastični Fischer, a pratio ga je White s 14 poena. Kod domaćina 17 poena je ubacio Logan, dok je Sanders dodao 12.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Nižnji Novgorod98:101Real Madrid
Banco di Sardegna Sassari68:72Uniks Kazan
Žalgiris57:66Anadolu Efes
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.12.2014. u 17:14
    '....podjelivsi pet blokada' ne zam odakle vam to.U utakmici koju sam je gledao Saric nije blokirao nikoga.Borio se jeste ali jednostavno ga nije islo u napadu. Samo naprid SiSi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.12.2014. u 15:37
    Sve je bilo ocekivano osim Unikahe. Pricao sam sa prijteljima da ce Efes da ih dobije i bice utakmica na mali broj poena. Isto tako znao sam da ce Fener da dobije preko 10... Veceras ce Cedevita izgubiti ali ne preko 15 razlike, Zvezda ce namuciti Valensiju, Olimpijakos ispod 15 dobija Neptunas... [više na forumu]
    Obrisan korisnik