Rukomet

Rukometna smotra najboljih u Europi i najveća šansa Hrvatske za medalju

Piše:Jelena Bagarić • nedjelja, 07.12.2014.
Rukometna smotra najboljih u Europi i najveća šansa Hrvatske za medalju

Još od 2003. i Svjetskog prvenstva u rukometu za žene, Hrvatska nije ugostila niti jedno veliko natjecanje u ženskom rukometu. No, ovaj prosinac dočekat će, zajedno u domaćinstvu s Mađarskom, najbolje europske rukometašice. Ovo je ujedno i šansa za Hrvatsku reprezentaciju da konačno napravi rezultat koji se od nje očekuje već nekoliko godina.

Hrvatska i Mađarska će kroz šest gradova ugostiti 11. Europsko prvenstvo rukometašica. Varaždin, Osijek i Zagreb u Hrvatskoj te Debrecen, Györ i Budimpešta u Mađarskoj biti će poprište najboljeg ženskog europskog rukometa. Uz neke nove reprezentacije koje u posljednjih nekoliko godina nismo gledali na prvenstvima, ali i dva domaćina koja pretendiraju na medalje, sigurno je da će ovo Europsko ponuditi pregršt zanimljivih susreta.

Braniteljice naslova iz 2012. godine su Crnogorke koje su u dramatičnom finalu nakon produžetaka pobijedile Norvešku, koja je, pak, jedna od najtrofejnijih reprezentacija u ženskom rukometu. Kroz šest gradova prodefilirati će 16 najboljih reprezentacija Europe.

Hrvatska na Euru

Već dugo se čeka reprezentaciju Hrvatske u ženskom rukometu da zabljesne i napravi zapažen rezultat. Međutim, on nekako stalno izostaje. Sudomaćinstvo svakako je velika šansa za Hrvatsku kojoj je primarni cilj doći do polufinala, a želja je medalja. Na prethodnom Euru ispale su u skupini nakon što su se desetkovane uputile na Prvenstvo. Olimpijske igre i klupski rukomet ostavio je traga na važnim igračicama koje su morale ostati u Hrvatskoj.

Nije važno gdje se igra, važno je polufinale

"Žao mi je što se polufinale ne igra kod nas jer je dvojno prvenstvo. Ne razmišljamo još o tome, važno je da se prođe grupa i da se ide u Zagreb. Opet će biti poseban doživljaj igrati u Zagrebu, a poslije što bude. Budimpešta ili Zagreb za polufinale tako je svejedno samo da dođemo do njega. Nadam se da nećemo imati osjećaj kao da ne igramo doma i očekujem puno navijača i u Budimpešti ako do tamo dođemo", rekla je Penezić.

Na Svjetsko prvenstvo nisu se plasirale jer su u doigravanju ispale od Francuske. Ova generacija već je dugo zajedno uz poneko novo ime. Penezić, Tatari, Jelčić, Horvat, Zebić i ostale konačno zaslužuju dobar rezultat, a očito je da su ove godine spremne za to.

Hrvatska igra u skupini C zajedno sa Švedskom, Njemačkom i Nizozemskom u Varaždinu. U drugom krugu u Zagrebu potencijalne protivnice dolaze iz skupine D u Osijeku gdje igraju Crna Gora, Srbija, Francuska i Slovačka. Sve su to od reda jake reprezentacije, aktualni europski prvak i svjetski viceprvak, ali Hrvatice su već najavile da se nikoga ne boje, idu stepenicu po stepenicu do svog cilja, a to je polufinale.

"Mislim da nam je ovo zadnja prilika za medalju. Po prvi puta osjećam da smo se ujedinile i da smo odlučne doći u to polufinale", rekla je Penezić na posljednjem druženju s novinarima prije početka Prvenstva. Slično misli i izbornik Vladimir Canjuga koji smatra da pobjeda na početku može pokrenuti lavinu dobrih utakmica: "Nadam se da ćemo ući nabrijani u tu prvu utakmicu i da ćemo pobjedom protiv Švedske zakoračiti u utakmice koje se igraju ovdje u Varaždinu pa zatim u Zagrebu i na kraju do tog željenog polufinala", izjavio je Canjuga.

Hrvaticama svakako neće biti lako, no ovo je jedno od rijetkih Prvenstava u zadnjih nekoliko godina u koje Hrvatska ulazi potpuno zdrava, spremna i sa svojim najjačim snagama. Domaćinstvo je odlična prilika koja se mora iskoristiti i medaljom okruniti ovu generaciju hrvatskih rukometašica.

Favoriti

Teško je uopće na Europskom prvenstvu govoriti o favoritima budući da je svih 16 reprezentacija prikazalo odličan rukomet s kojim može zaprijetiti. Naslov brane Crnogorke koje su u 2012. osvojile praktički sve. Međutim, na SP-u prošle godine ispale su u četvrtfinalu.

U skupini A igraju Mađarska, Rusija, Španjolska i Poljska što tu skupinu čini izuzetno jakom i nepredvidivom. Uzevši u obzir rezultate iz prijašnjih godina dalje bi trebale proći Mađarska, Španjolska i Poljska, no Rusiju je ponovo preuzeo legendarni Evgenij Trefilov koji će pokušati Rusiju vratiti na stare pobjedničke staze. Mađarska je pak uzdrmana trudnoćom kapetanice Anite Görbicz, ali kao domaćini i treća reprezentacija iz 2012. za očekivati je njihov prolazak.

Skandinavska skupina B ugostiti će Norvešku, Dansku, Rumunjsku i Ukrajinu. Ovdje je potpuni autsajder Ukrajina koje već dugo nije bilo na europskoj rukometnoj sceni. Favoriti su dakako Norveška, Danska i Rumunjska te je realno očekivati da Ukrajina ne može zaprijetiti ovim trima ekipama, no iznenađenja su uvijek moguća.

Raspored utakmica Hrvatske

Ponedjeljak, 8.12.: Švedska - Hrvatska 20.15 sati
Srijeda, 10.12.: Hrvatska - Njemačka 20.15 sati
Petak, 12.12.: Hrvatska - Nizozemska 20.15 sati

Varaždinska skupina C čeka Hrvatsku, Švedsku, Njemačku i Nizozemsku. Rukometni stručnjaci kažu da je to možda i najizjednačenija skupina, no ono što nas ovdje najviše zanima jest Hrvatska i tko će uz nju proći dalje u Zagreb. Prema očekivanjima to bi trebale biti Švedska i Njemačka, no Njemice kao i Nizozemke imaju problema s ozljedama pa ćemo tek nakon prvih utakmica dobiti uvid u stanje tih dviju ekipa.

Osijek čeka Srbiju, Crnu Goru, Francusku i Slovačku. Skupina D tako ima branitelja naslova i viceprvaka svijeta iz posljednje dvije godine. Srbija je potresena velikim brojem ozljeda i još je upitno u kojem će sastavu nastupiti. Crna Gora i Francuska favoriti su skupine, dok bi se za treće mjesto trebale boriti Srbija i Slovačka, koja je nepoznanica skupine.

Očekivanja su da će iz drugog kruga koji se igra u Debrecenu u polufinale proći Norveška i Danska koje imaju odlične reprezentacije. Poljska se, pak, pokazala izuzetno kvalitetnom zauzevši četvrto mjesto na SP-u. Opet tu je i Mađarska koja će kao domaćin sigurno imati "vjetar u leđa". Zagreb bi u Budimpeštu trebao odaslati Hrvatsku te Crnu Goru ili Francusku. Ovisit će mnogo koliko će koja reprezentacija prenijeti bodova u drugi krug iz skupine.

Favorit za zlato svakako je Crna Gora kao branitelj, ali Danska u zadnje vrijeme pokazuje izuzetan rukomet. Treća je sa SP-a i željna je medalje zlatnog ili srebrnog sjaja. Norveška uvijek prijeti, ali tu su i Hrvatska i Mađarska koje su domaćini i žele pred svojim gledateljima doći do medalje.

Prvenstvo počinje u nedjelju utakmicama skupina A i B koje se igraju u Györu i Debrecenu, dok hrvatski dio prvenstva počinje u ponedjeljak. Hrvatska svoju prvu utakmicu igra u 20.15 sati u Varaždinu protiv reprezentacije Švedske.

Foto: Jozo Čabraja

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sportoz07.12.2014. u 15:41
    Domaći teren su uspješno koristile i znatno slabije reprezentacije od Hrvatske, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Dovoljno je pogledati preko granice... Istina je da nas i u vlastitoj kući obožavaju pokrasti, ali svejedno očekujem barem polufinale. Ako to na domaćem terenu nismo... [više na forumu]
    sportoz
  • Kvrga07.12.2014. u 12:37
    "Žao mi je što se polufinale ne igra kod nas" - s obzirom na prošlost kad su se uvijek zasrale u odlučujućoj utakmici, mislim da bi ipak trebale biti skromnije u najavi
    Kvrga