Košarka

Maccabi uništio Cedevitine ambicije, Izraelci u posljednjoj četvrtini odjurili do pobjede

Davor Kovačević • četvrtak, 11.12.2014.
Maccabi uništio Cedevitine ambicije, Izraelci u posljednjoj četvrtini odjurili do pobjede
Foto: FaH

Uspjela se Cedevita izvaditi iz minusa od 12 koševa, izjednačiti na samom kraju treće četvrtine, no Maccabijeva kvaliteta je došla do izražaja u posljednjih deset minuta i tako ostavila Cedevitu bez šansi za Top 16 Eurolige.

Cedevita nije uspjela ponoviti izraelsku senzaciju. Primaran cilj koji je bio stavljen pred zagrebačku momčad za produžetak nadanja prolaska u drugi krug nije ostvaren. Bio je ovo neki drugi Maccabi nego onaj s početka studenog i kao takav predobar i prekvalitetan za Cedevitu koja se uspjela izvaditi iz nedaća, ali u posljednjoj četvrtini ostala bez goriva.

Ostala je tako zagrebačka momčad bez šansi za drugi krug, ali koje objektivino i nisu bile na realnim osnovama. Dobiti prvaka Europe nakon neugodnog i iznenađujućeg poraza od Zadra činio se kao (pre)težak zadatak za Repešine košarkaše, a potom u Berlinu slaviti s +14 ipak je bilo plod preoptimističnih očekivanja, nego realno stanje stvari.

Repeša je prednost dao Gordiću ispred Ukića, ali i krenuo s obrambenim specijalcem Ramljakom. Razlog je bio jasan, uvijek opasnom Pargu se u startu nije smjelo dopustiti da se razmaše. S uvodnih 7:0 prisilila Cedevita je prisilila Maccabijevog trenera na time-out već nakon dvije minute. Randle i Ohayon su bili jedini strijelci Izraelaca u sedam minuta, Ramljak je uštopao Parga i Cedevita je povela s 15:5, no brzih 5-0 izraelaca prisililo je i Repešu na prvi time-out.

Bilan i Pilepić obavili su manji dio posla koji se kasnije čak pokazao i dobrim za Maccabi. Posjeli su Schortanitisa na klupu, pa je predah mogao dobiti i Bilan, ali ne zadugo. Nakon svega dvije minute Repeša je Bilana vratio u igru, ali Cedevita je upala u malu krizu u igri, napad više nije bio tečan, Gordić je zagubio dvije lopte i otišao na hlađenje i Maccabi je za to vrijeme podebljao svoju seriju na 12-0.

Cedevitin post od četiri minute bez koša prekinuo je Babić za 17:17, ali klupa Maccabija odrađivala je posao umjesto glavnih vedeta. Landesberg, Linhart i Tyus odveli su goste do 28:19, za ukupnih 23-4 u samo šest minuta, i velikih briga za Repešu.

Obrana zagrebačke momčadi je u tim trenucima bila porozna da to europski prvak ne bi kaznio. Izraelci su prelako stizali do koševa, ali srećom proradio je najbolji Cedevitin šuter. Pilepić je stavio tri trice u razmaku od 70-ak sekundi i spriječio da utakmica već do poluvremena ne ode u nepovrat (32:36), no Maccabi je do poluvremena ponovno pobjegao Cedeviti (43:34).

Izraelci su imali čak 14 izgubljenih lopti, naspram deset Cedevite, ali svejedno su stigli do +11 (47:36). Napad Cedevite nije se popravio ni u drugom poluvremenu, ali barem se malo digao intenzitet u obrani. Sa šest primljenih poena u pet minuta moglo se vratiti u susret, ali napad (još) nije pratio, ruke su bile teške što u kombinaciji s prevelikim respektom prema Maccabijevim zvijezdama nije bila karta za povratak u susret.

Ipak, dočekala je Cedevita i novih svojih pet minuta. Pilepić je petom tricom smanjio na -7, pa onda i kontranapad Gordića za -5 i zvono za uzbunu na Maccabijevoj klupi. Nije smirio Goodes svoje košarkaše, počeli su griješiti Izraelci, a srećom po Cedevitu probudio se Zubčić, povezao dvije trice za 53:53, nešto što je samo prije nekoliko minuta izgledalo prilično daleko. Šteta samo još što je Žganecu zadrhtala ruka na slobodnim bacanjima na samom kraju treće četvrtine za potpuni preokret.

Detektirao je Goodes problem i ponovo je smanjio petorku (i masu), upravo ono što je bilo ključ Maccabijeve serije od 23-4 i Izraelce je to odvelo na 59:53. Vratio je i Repeša svoje visoke ljude, ali Pargo se probudio, stavio tricu za +10, počeo razigravati suigrače i kada je Ohayon pogodio za 71:59 Cedevitine nade su se počele gasiti, a ugasile su se kada je Smith pogodio za +14 četiri minute prije kraja.

Cedevita je “bojkotirala“ slobodna bacanja, ubacila samo tri od deset, ali dosegla i brojku od 13 trica, jednu manje od ubačaja za dva . Pilepić je ponovno bio najbolji s 22 poena (6/7 trica). Bilan je na poluvremenu bio na devet, ali u nastavku ubacio samo jedan poen, dok je Zubčić stigao do 13 poena. Smith je s 14 poena predvodio Maccabi, a Tyus i Ohayon su dodali po 13.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Unicaja Málaga75:76 *CSKA Moskva
Cedevita71:82Maccabi Tel Aviv
Limoges65:71Alba Berlin
1CSKA Moskva 100+162
2Maccabi Tel Aviv 73+14
3Unicaja Málaga 46+6
4Alba Berlin 46-29
5Cedevita 37-49
6Limoges 28-104

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Unicaja Málaga75:76 *CSKA Moskva
Cedevita71:82Maccabi Tel Aviv
Limoges65:71Alba Berlin
1CSKA Moskva 100+162
2Maccabi Tel Aviv 73+14
3Unicaja Málaga 46+6
4Alba Berlin 46-29
5Cedevita 37-49
6Limoges 28-104

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.12.2014. u 08:21
    Ova ekipa zahtjeva strpljenje. Igraju bez stranaca i trenutno im je Euroliga prejako natjecanje. Usprkos tome nisu se osramotili niti u jednoj utakmici. Maccabi je Europski prvak sa 6-7 odličnih Amera. Poslije ovog poraza smjenjivati trenera je bezveze. Nisam fan košarke koju igraju Repešine ekipe... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2014. u 00:12
    Tabak
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.12.2014. u 23:32
    Najbolje bi bilo odmah, ali poznata je praksa u Hrvata da se čekaju kiksevi u ABA ligi, Euroliga i slavlje nad Maccabijem u Izraelu još drži Repešu, nadam se ne dugo. Što se tiče trenera, zašto mora biti domaći trener? Naši očito nisu dovoljno kvalitetni pa ne bi bilo loše posegnuti u inozemstvo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.12.2014. u 23:20
    Nisam Repešin fan, ali vas koji smjenjujete Repešu molim konkretan odgovor - tko umjesto njega?
    Obrisan korisnik
  • stari_plac11.12.2014. u 23:09
    Potpisujem. Jedino sto bih tome dodao je; zasto cekati do 2015 te? Mislim da je krajnje vrijeme i za "rotaciju" na kormilu, sto prije to bolje. Upravo zbog razloga koje je cijenjeni sugovornik "el_pistolero" gore vec naveo, ovoj momcadi treba svjeza krv pod hitno. Nacin na koji su izgubljene... [više na forumu]
    stari_plac