Košarka

Šariću 11 poena u porazu Efesa, Perasović i Valencia bez drugog kruga Eurolige

Davor Kovačević • subota, 13.12.2014.
Šariću 11 poena u porazu Efesa, Perasović i Valencia bez drugog kruga Eurolige
Foto: EPA

Nakon završetka pretposljednjeg kola Eurolige ostale su samo još dvije dvojbe oko sudionika Topa 16. Poslije jučerašnje skupine C, sve je riješeno i u skupini B gdje se Alba pobjedom u Limogesu priključila Maccabiju, CSKA-u i Unicaji. Otvoreno je ostalo u skupinama A i D, a euroligaška priča okončana je za košarkaše Valencije.

Laboral Kutxa – Valencia 93:89

Utakmica istine za Valenciju i Velimira Perasovića bila je ova večerašnja u Vitoriji, ali Perasovićevi košarkaši nisu položili ispit. Bila je ovo repriza nedjeljnog ligaškog okršaja u španjolskom prvenstvu gdje je Valencia bila bolja na svom parketu, no Laboral Kutxa je priredila osvetu i tako osigurala plasman u drugi krug.

Posljednjih pet međusobnih utakmica otišle su na stranu Valencije, ali ona najvažnija za Perasovićevu momčad otišla je na suprotnu stranu i to potpuno zasluženo. Laboral Kutxa je kontrolirala cijelu utakmicu, gosti su samo jednom vodili na utakmici i to u devetoj minuti s 24:23. Domaćin je u drugoj četvrtini prešao i u dvoznamenkastu prednost, imala istu i u posljednjoj četvrtini (81:67) kada je Valencia činila sve da preokrene, ali domaći košarkaši bili su koncentrirani na slobodnim bacanjima u završnim trenucima.

Najzaslužniji za pobjedu Kutxe bio je Causer s 21 poenom, Šengelia je ubacio 15, a San Emeterio 13. Valenciju su vukli Nedović (17), Dubljević (16), Ribas (14) i Vives (13), dok je Krešo Lončar ostao na jednom pogođenom slobodnom bacanju za 13 minuta.

“Prije svega želim čestitati Laboralu na pobjedu i ulasku u Top 16. Mi nismo pronašli obrambeni ritam, borili smo se da spriječimo situacije jedan na jedan i da zaštitimo srce obrane što je ključ. Iako smo igrali zonu, oni su zabijali iz odbijanaca, a kada protiv ekipe koja puno zabija, a koja je ujedno imala dobar postotak šuta i previše puta dolazila u lagane situacije za polaganje to ne možete spriječiti onda vam šanse za pobjedu nisu velike. Nismo ni zaslužili proći dalje“, iskren je bio Perasović nakon poraza.

Anadolu Efes – Nižnji Novgorod 61:65

Do važne pobjede za očuvanje izgleda za prolaskom u drugi krug stigao je Nižnji. Poraz u Istanbulu u kombinaciji s pobjedom Uniksa izbacio bi ih iz svih kombinacija, ali Rusi su i bez svog (po)najboljeg igrača Taylora Rochestija priredili malo iznenađenje protiv već sigurnog Efesa i svoju će kartu za dalje tražiti u posljednjem kolu na domaćem parketu protiv Uniksa.

Ni jednu ni drugu momčad nije krasila osobita preciznost u šutu, a dok je Efes bio nepromašiv stigao je i do uvodne prednosti od 12:2 koja se istopila u jako kratkom periodu serijom Nižnjija za njegovo vodstvo 14:12. Pred sam kraj poluvremena Efes je imao 31:26, no na predah su gosti novom manjom serijom odnijeli +3 (35:32).

Nakon 30 minuta igre Nižnji je stigao i do svoje najveće prednosti na utakmici (50:45), koju su na startu posljednje četvrtine podebljali na +7, no dvije minute prije kraja Efes je preokrenuo stvari i Šarićevim ubačajima došao do 60:59, ali i do kraja ostao na samo jednom ubačenom slobodnom bacanju. McGrath je imao otvoreni šut pola minute prije kraja za +2 Efesa, ali nije pogodio i s druge strane pobjedu Nižnjija tricom je zapečatio Hvostov.

Dario Šarić ponovno nije bio u najboljem šuterskom izdanju, no svejedno je stigao do brojke od 11 poena (4/7 za dva, 0/5 za tri, 3/6 za jedan), sedam skokova i četiri asistencije. Lasme je bio prvo ime Efesa s 15, Draper je ostao na pet poena, dok je kod Nižnjija najbolji bio Hvostov s 14 poena, a jedan manje je ubacio Baburin.

Limoges – Alba Berlin 65:71

Nakon poraza od Maccabija, Cedevitu je u igri mogao držati još samo Limoges i njegova pobjeda nad Albom, ali Nijemci se s tim nisu složili i oni su gostujućim slavljem u Francuskoj prebrinuli sve brige što se tiče Topa 16 Eurolige kolo prije kraja.

Alba do poluvremena nije ispuštala vodstvo kojese u 17. minuti popelo i do 31:18, no Limoges je uzvratio velikom serijom za 37:35 u trećoj četvrtini koja je ipak s +5 završila na strani gostiju. Tih +5 Alba je dvije minute prije kraja povećala na +12 (70:58) i pobjednik je bio odlučen.

Pobjedničku momčad prevodili su McLean s 18 poena i Stojanovski s 13, dok su dva Hrvata u redovima Albe, Leon Radošević i Marko Banić, zabila osam, odnosno šest poena. Kod Limogesa je najbolji bio Smith s 15 poena, a Moerman je dodao deset.

Olympiakos – Crvena Zvezda 64:59

U susretu dva prijateljska kluba bez velikog rezultatskog značaja dominirale su obrane, a u takvoj bitci bolje se u samoj završnici snašao Olympiakos kojemu je za osiguranje prvog mjesta bio dovoljan poraz i od četiri razlike.

Zvezda je u vodstvu, koje je najviše iznosilo 16:8 s početka utakmice, provela više od 35 minuta koje je u tek nekoliko navrata samo nakratko Olympiakos prekidao sve do posljednjih 90 sekundi kada je najprije tricu stavio Spanoulis za 60:57, a onda 17 sekundi prije kraja isto učinio i Petway s istekom napada preko ruke za nedostižnih +6.

Gotovo ni jedna momčad ove sezone nije našla formulu kako zaustaviti Bobana Marjanovića. Bobi je dominirao i protiv Olympiakosa što je s kombinacijom od 17 poena i 13 skokova donijelo njegov šesti double-double u devet utakmica u kojima nije zabijao manje od 11 poena. Marjanovića su pratili Mitrović s 11 i Kalinić s deset poena, dok je prvo ime Olympiakosa bio Spanoulis sa 17 poena, a Laffayete je bio prvi do njega s 11 poena.

Dinamo Sassari – Real Madrid 58:83

Sam pogled na rezultat i visokih +25 reći će da je ovo bila jednosmjerna utakmica na Sardiniji i uvjerljiva predstava Reala nakon šoka koji im je domaćem prvenstvu priredio Estudiantes, ali dobrih 30 minuta Real se ponovno mučio sve do posljednje uraganske četvrtine.

Brojne oscilacije s obje strane obilježile su utakmicu, s tim da je ona najveća i najbolnija bila u redovima Sassarija koji je u susret krenuo s 0:12. Llull i Maciulis su stavili po dvije trice, a Sassari je svoj prvi koš dočekao u sedmoj minuti susreta i do kraja prve četvrtine ih postigao čak 18 za seriju domaćina od 18-2.

Obrana Reala koja je prošle sezone bila ključ njihove pobjedničke serije nije na razini i ove godine, no u drugoj četvrtini je malo stisla Sassarijeve šutere i Real je od -2 (23:25) stigao do 51:35 u 25. minuti. Ponovila se slična priča iz prve četvrtine i Realova obrana je ponovno bila na godišnjem i preostale četiri i pol minute inkasirala 16 poena za potpuni priključak Sassarija (51:54).

U posljednjih deset minuta još jedan obrat. Realovci su dobili jezikovu juhu od svog trenera što ih je očito motiviralo i svoje su frustracije iskalili na parketu serijom od 21-1 za 75:52 i završetak priče na Sardiniji.

U Realovim redovima prednjačio je onaj najiskusniji, Felipe Reyes s 14 poena, a pratili su Llull s 12 i Carroll s 11 poena. Kod Sassarija samo jedan igrač nije mogao dobiti utakmicu. Sosa je bio najraspoloženiji i jedini dvocifen s 18 poena.

Uniks Kazanj – Žalgiris 73:60

Samo prije mjesec dana Top 16 Eurolige za Uniks se činio kao nemoguća misija. S omjerom 1-4 krenuo je u drugi dio prvog kruga, zaredao četiri pobjede i kolo prije kraja ruska momčad je siguran sudionik novih 14 utakmica u Euroligi. Žalgiris je prije susreta bio u dobroj situaciji, budući da je i s porazom, koji mu se i dogodio, mogao dalje, no Efes nije odradio svoj dio posla protiv Nižnjija i litavska momčad će svoju vizu vaditi protiv otpisanog Sassarija u posljednjem kolu.

Još polovicom treće četvrtine Žalgiris je bio u vodstvu 42:40, no velika crna rupa u nastavku utakmice koštala ih je poraza. Uniks je u desetak minuta odjurio 64:48 u posljednjoj četvrtini i prednost bez problema zadržao do kraja.

Langford i Fischer su bili najefikasniji pojedinci Uniksa i obojica su postigla po 16 poena, Kaimakoglu je dodao 11, dok je u gostujućim redovima sve ovlasti imao Anderson koji je za 12 poena potrošio 16 lopti (3/8 za dva, 2/8 za tri), a još je deset poena ubacio Lekavičius.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Uniks Kazan73:60Žalgiris
Anadolu Efes61:65Nižnji Novgorod
Banco di Sardegna Sassari58:83Real Madrid
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!