Košarka

Video: Uzbudljiva večer u Euroligi - produžeci u Barceloni i Malagi pripali Fenerbahčeu i CSKA-u

Davor Kovačević • petak, 12.12.2014.
Video: Uzbudljiva večer u Euroligi - produžeci u Barceloni i Malagi pripali Fenerbahčeu i CSKA-u
Foto: EPA

Četiri preostale utakmice Eurolige koje su na rasporedu bile u četvrtak odlučivale su se na jednu loptu. Produžeci su se igrali u Barceloni, gdje je domaćina srušio Fenerbahče, te u Malagi gdje je Unicaja ispustila ogromnu prednost i ostala kratka u dodatnih pet minuta. Preokret je napravio i Bayern protiv Turowa, a Top 16 osigurao je i Armani Milano.

Fenerbahče nanio prvi poraz Barceloni, Hezonji četiri trice

Barcelona – Fenerbahče 89:91

Iako su i Barcelona i Fenerbahče uoči pretposljednjeg kola osigurali svoje pozicije s koje će u Top 16 Eurolige, to ih nije spriječilo da odigraju ponajbolju ovosezonsku utakmicu u najjačem europskom košarkaškom natjecanju. Turska momčad je na kraju nanijela prvi poraz Barceloni ove sezone u Euroligi i to u dodatnih pet minuta kada je Željko Obradović pokazao dio svog trenerskog umijeća, a to može zahvaliti Nemanji Bjelici koji je najprije u regularnom dijelu spasio Fenerbahče, a potom u produžetku postao čovjek oduke.

Utakmica je bila dosta izjednačena, najveća prednost na strani Fenerbahčea bila je sedam koševa (42:35), dok je Barcelona najviše bilježila pet razlike (56:51) i to u trećoj četvrtini. Mario Hezonja je u tim trenucima postigao tri trice, od kojih je posebno spektakularna bila treća s osam metara. U posljednjoj dionici Pascual je i dalje vjerovao mladom Dubrovčaninu, Fenerbahče je u 38. minuti poveo sa 68:64, a Hezonja je u tim trenucima odigrao odličnu obranu na najopasnijem gostujućem igraču, Andrewu Goudelocku, iščeprkao mu dvije lopte, pa je Amerikanac morao na klupu i tu je pala sva invetivnost u napadu Fenerbahčea.

Mladi Hrvat je četvrtom tricom približio Barcelonu na -1 (67:68), a Barcu su vukli Thomas, posebno u prvom poluvremenu, i Marcelinho u drugom poluvremenu čijim je koševima Barcelona otišla na 75:71 manje od dvije minute prije kraja. Hezonja je u tim trenucima izgubio dvije važne lopte što je Fener iskoristio i smanjio na -1. 15 sekundi prije kraja Bjelica je izjednačio na 79:79 i nakon 40 minuta pobjednika nije bilo.

U produžetku je domaćin i dalje išao na Huertasov pogon, Hezonja je i dalje bio u igri nakon dvije loše reakcije i kod -2 (85:87) svoje momčadi izborio se za skok u napadu čime se okoristio Ante Tomić koji je nevjerojatno spretnim košem poravnao na 87:87, ali i propustio potvrditi 2+1 situaciju 25 sekundi prije kraja. Bogdanović je s druge strane pogodio oba slobodna bacanja, jednako tako i Huertas i četiri sekunde prije kraja nakon time-outa Fenerbahče je izigrao Barceloninu obranu i Bjelica je položio za veliku pobjedu.

Iskoristila je turska momčad što su Španjolci nastupili bez Navarra i Olesona, a još se i Abrines oziljedio u prvom poluvremenu te su Huertas s 25 i Thomas s 23 poena vukli Barcelonu na svojim leđima. Hezonja je ostao na četiri trice, a Tomić na, za njega, skromnih sedam poena. Bogdanović je s 23 poena predvodio goste, Vesely, koji je u odlučujućim trenucima iz odbojke postigao nevjerojatan koš, se zaustavio na 16 i deset skokova, Bjelica je skupio 13, a Luka Žorić je igrao vrlo malo te je za pet minuta ostao na četiri poena.

“Iako utakmica nije imala značaj za krajnji poredak, osjećao sam se dobro. Ne volim gubiti, posebno na način na koji smo izgubili danas. Imali smo utakmici u svojim rukama, ali nekoliko grešaka stajalo nas je poraza. Igrali smo vlro dobro tijekom cijele Eurolige i nije nam trebao ovaj poraz“, izjavio je Tomić.

Unicaja ispustila 20 koševa prednosti

Unicaja – CSKA 75:76

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u drugoj španjolskoj dvorani. U Malagu je CSKA stigao još neporažen u Euroligi, a nakon nevjerojatnog preokreta nakon devet kola ostao je jedina stopostotna ekipa u natjecanju. Unicaja je je 17 minuta prije kraja vodila s +20, 29 sekundi prije isteka produžetka i +4, ali sve se pokazalo nedovoljnim.

I bez svog ponajboljeg igrača ove sezone, Ryana Toolsona, Unicaja je igrala odlično i u 24. minuti povela s 51:31. Pet minuta bilo je dovoljno da se CSKa vrati u životi. Do kraja treće četvrtine smanjio je na 49:56, a onda sedam minuta prije kraja prvi i jedini put poveo u regularnom dijelu utakmice sa 60:58. Unicaja nije do kraja potonula, dvije minute prije kraja povela je sa 66:62, no 30 sekundi do kraja produžetak je osigurao Weems.

U dodatnih pet minuta Unicaja je ponovno bila puno bliže pobjedi, 29 sekundi do sirene imala je 75:71, no večeras fantistični Nando De Colo je najprije smanjio na -2, a potom i potpuno proekrenuo na 76:75 za goste. U šest preostalih šest sekundi domaćin nije uspio zabiti.

Iako nije postigao tricu iz četiri pokušaja, De Colo je za CSKA ubacio 22 poena, a Voroncevič i Weems su pratili s 12. Kod Unicaje su po 14 poena postigli Granger i Green.

“Ostvarili smo veliku pobjedu danas. Oni su krenuli jako fokusirani u utakmicu, a mi nismo mogli to zaustaviti. Iako su vodili s visokom razlikom, mi smo vjerovali u sebe postupno smanjujući njihovo vodstvo. Počeli smo igrati bolje u obrani nakon stanke, obje momčadi su mogle pobijediti, ali na kraju pobjedu smo odnijeli u Moskvu“, govorio je De Colo poslije utakmice.

Armani osigurao Top 16

Armani Milan – Panathinaikos 66:64

Utakmica na jednu loptu igrala se i u Milanu. Što se tiče prolaska u drugi krug, ali i trećeg mjesta Panathinaikos je uoči gostovanja u Milanu bio gotovo bezbrižan. Gotovo, jer je Armani trebao grčku momčad svladati s 28 koševa viška, a potom čekati njihov poraz i u posljednjem kolu, no teško da će se talijanska momčad brinuti oko toga. Njima je bila važna bilo kakva pobjeda, a izvukli su je na mišiće što im je u konačnici i donijelo Top 16 i bezbrižan put sljedećeg tjedna u Poljsku.

Domaćin je u drugoj četvrtini stigao do najveće prednosti na utakmici. Bilo je 30:21, ali Grci su stalno puhali za vratom, vodili su u nekoliko navrata, ali to je bilo sa simboličnih +1 ili najviše +2 (38:36). U posljednjih deset minuta Armani je od 55:56 otišao na 65:59 dvije i pol minute prije kraja, PAO je smanjio na 64:65, pa je Melli bio precizan samo jednom s linije slobodnih bacanja i gosti su imali puni napad za produžetak ili pobjedu. Cerella je odigrao odličnu obranu na Diamantidisu, gostima je ostala jedna i pol sekunda i lopta sa strane i uspjeli su izvući prekršaj i slobodna bacanja, ali Diamantidis je promašio prvi put, drugi je išao namjerno, ali sreće nije bilo.

Još je jednom prvo ime domaćina ove sezone u Euroligi bio Hackett s 21 poenom i samo je on bio dvoznamenkast u svojoj momčadi. Panathinaikos je predvodio Slaughter sa 17 poena, Blums je ubacio 13, dok je Diamantidis uz 12 poena podijelio i 11 asistencija.

Preokret Bayerna u posljednjoj četvrtini

Bayern – Turow 95:89

Iako je nakon osam kola ubilježio samo jednu pobjedu, poljski Turow je još matematika držala u igri za prolazak dalje, ali ne i Bayern kojeg je matematika napustila prošlotjednim porazom. Za kakvo-takvo očuvanje nada jasno je bilo da Poljaci najprije moraju i drugi puta u sezoni pobijediti Bayern, čekati poraz Armanija i onda Talijane u posljednjem kolu na svom parketu tući s 20 razlike, ali od tog svega neće biti ništa, iako je Turow više od 30 minuta bio u lijepoj prilici za pobjedu.

Bayern je za vikend doživio neugodnost na gostovanju u Trieru i bilo je jasno da ovu utakmicu Nijemci neće samo odraditi. Ipak, nisu najbolje djelovali na parketu, Turow je kontrolirao zbivanja, u drugoj četvrtini vodio s +10 (45:35), u trećoj +13 (56:43), a onda u 32. minuti i 76:64. Domaćini su u samo tri i pol minute stigli na 77:78, dvije minute prije kraja prvi puta i poveli s 84:83, a susret je prelomila Savanovićeva trica za 91:87 pola minute do isteka vremena.

Upravo je Savanović bio najzaslužniji za pobjedu Bavaraca u koju je ugradio 31 poen, a s 15 poena ga je pratio Schaffartzik, koji je u posljednjim trenucima zadržao preciznost na slobodnim bacanjima. Za Turow je 16 poena postigao Jaramaz, a Kulig dva manje.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Unicaja Málaga75:76 *CSKA Moskva
Cedevita71:82Maccabi Tel Aviv
Limoges65:71Alba Berlin
1CSKA Moskva 100+162
2Maccabi Tel Aviv 73+14
3Unicaja Málaga 46+6
4Alba Berlin 46-29
5Cedevita 37-49
6Limoges 28-104

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!