Nogomet

Milito ponovno donio Racingu naslov prvaka Argentine nakon 13 godina čekanja

Niko Rukavina • ponedjeljak, 15.12.2014.
Milito ponovno donio Racingu naslov prvaka Argentine nakon 13 godina čekanja
Foto: EPA

Nogometaši Racinga sinoćnjom pobjedom nad Godoy Cruzom osvojili su prvenstvo Argentine nakon punih 13 godina. Junak ovogodišnjeg pohoda na titulu bio je junak iz 2001. – Diego Milito.

Racing Club iz Avellaneda, aglomeracije Buenos Airesa, jedan je od najvećih argentinskih klubova. Klub osnovan daleke 1903. osvojio je 17 naslova prvaka Argentine, jedan naslov prvaka Južne Amerike, a 1967. je osvojio i Interkontinentalni kup svladavši u finalu prvaka Europe, Celtic.

Legenda kaže kako su navijači ljutog Racingovog rivala Independientea, za vrijeme dok su „Racingovci“ slavili naslov svjetskog klupskog prvaka, provalili na Racingov stadion i tamo zakopali trupla sedam crnih mačaka kako bi urekli rivalski klub.

Legenda, dalje, nalaže, kako su iz Racinga naredili prekopati cijeli teren ne bi li naši sva trupla, međutim našli su ih samo šest. Tek su 2001., 34. godine nakon osvajanja zadnjeg trofeja, za vrijeme rekonstrukcije stadiona pronašli sedmo truplo i te su godine osvojili naslov prvaka.

Dakako, legende i razna prokletstva mogu se pronaći u biografijama gotovo svakog kluba s dugačkom tradicijom postojanja. Činjenica je da je 2001. na scenu isplivao tada dvadesetogodišnji Diego Milito (brat Gabrijel je tada igrao za velike rivale Independiente) koji je bio ključna figura u Racingovom osvajanju naslova. Prvom nakon 34 godine.

Međutim, nakon odlaska Milita u Genovu, Racing se našao u novom sušnom periodu. A ovaj puta im nitko nije zakopao mrtve mačke na stadionu.

Nakon dugačke europske karijere u Italiji i Španjolskoj, junak iz 2001., Diego Milito, vratio se u klub u kojem je napravio prve korake. Preuzeo je kapetansku traku i zabio 6 golova u 17 utakmica, uključujući i dva gola u 3:0 pobjedi kod Rosarija u pretposljednjem kolu.

Sinoć je u zadnjoj utakmici Aperture (prvog od dva prvenstva u Argentini) Racing svladao na domaćem terenu Godoy Cruz pogotkom Ricarda Centuriona u 49. minuti za veliko slavlje Akademičara.

Prvi pratitelj Racinga, River Plate, završio je na drugom mjestu s dva boda manje. Iako su veći dio sezone bili vodeći, u finišu prvenstva koštalo ih je igranje na dva fronta. Naime, River je u finalu Copa Sudamericane (južnoameričke inačice Europske lige) svladao kolumbijski Atletico Nacional ukupnim rezultatom 3:2 zbog čega je kiksao u nekoliko utakmica prvenstva.

Racing je s druge strane u posljednjih devet utakmica upisao osam pobjeda i remi, koji su mu bili dovoljni za prekid 13-godišnjeg posta bez naslova prvaka Argentine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.12.2014. u 21:47
    morao sam otvorit račun samo da iskomentiram ova dva debila dolje... općenito primjećujem u zadnje vrijeme sve veći stupanj retardacije u komentarima na sportnetu... uglavnom, prije nego počnete pljuvati članak, bilo bi fer da barem nešto znate o tematici... recimo, kaže majstor (koji je btw dobio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sehic15.12.2014. u 17:11
    baš to, sa samo 6 golova, i samo 17 utakmica?
    sehic
  • renimus15.12.2014. u 16:01
    ok, ako milito nije zabio gol u ovoj pobjedi, kako je on to tocno donio pobjedu i naslov prvaka!?
    renimus