Košarka

Cedevita u Berlinu svladala Albu za častan oproštaj od Eurolige

Davor Kovačević • petak, 19.12.2014.
Cedevita u Berlinu svladala Albu za častan oproštaj od Eurolige
Foto: FaH

Dva različita lica pružila je Cedevita u Berlinu na svom oproštaju od Eurolige. Ono pravo iz drugog poluvremena bilo je dovoljno da se uzvrati Albi za onaj zagrebački poraz i da se postavi novi klupski rekord u Euroligi.

Alba za treće mjesto, Cedevita za častan oproštaj od Eurolige. Nijemci su porazom Unicaje dobili veliku priliku doći na treće mjesto skupine, ali Cedevita u Berlin nije stigla tek odraditi utakmicu, iako dobrih 20 minuta i nije bilo daleko od toga.

Najlošije napadačko prvo poluvrijeme Cedevite u ovoj sezoni Eurolige Alba nije znala ili nije htjela kazniti do kraja. Utakmica čije će tri četvrtine teško netko ponovno pogledati dobila je na neizvjesnosti u posljednjoj četvrtini.Bila je zagrebačka momčad i u minusu od 13 koševa, ali puno boljih drugih 20 minuta (23 koša u prvom, 47 u drugom poluvremenu) donijeli su Cedeviti treću pobjedu u Euroligi, drugu gostujuću, i novi klupski rekord usprkos čak osam asistencija manje i osam ukradenih lopti manje od protivnika.

Po prvi put ove sezoneRepeša je u utakmicu krenuo s dva tinejdžera. Lovri Mazalinu, koji je je četiri puta u Euroligi ubilježio start, pridružio se Marko Arapović i ako je Repeša igrao na kartu nekog iznenađenja, Obradovićeva momčad se nije doimala iznenađenom, dapače.

Da će ovo biti napadačko mučenje Cedevite, barem za prvi dio, moglo se pretpostaviti već na startu. Ukić je u u nepunoj minuti uspio izgubiti dvije lopte. McClean je u samom startu stvarao probleme, slične onima iz prve utakmice u Zagrebu. Od 16 koševa svoje ekipe zabio je polovicu, Cedevita svega pet više za četvrtinu.

Repeša je rotirao, tražio petorku koja će nešto odigrati i u napadu, ali u prvom poluvremenu nije izvukao dobitnu kartu. Cedevita je teško zabijala koševe, ali nije puno efikasnija bila ni Alba, no taman dovoljno za pristojnu prednost. Gotovo nestvarno zvuči podatak da je u drugoj četvrtini Cedevita od skromnih deset koševa zabila tek jedan koš iz igre. Tek je Zubčić postigao tricu, a ostalih sedam poena došlo je s linije slobodnih bacanja. Pet ubačaja za dva, dva za tri za 20 najlošijih napadačkih minuta Cedevite u Euroligi. Poluvrijeme za brzi zaborav.

Nastavila je Cedevita u i u drugom poluvremenu gađati samo iz slobodnih bacanja, a kada nisu oni najiskusniji mogli ništa pogoditi iz igre, napravio je to Mazalin i prekinuo desetominutni post Cedevite bez ubačaja iz igre. To kao da je malo povuklo ostale pa se Cedevita iz najvećeg zaostatka od 23:36 u 25. minuti približila na 34:39, ali bilo je kratkog vijeka. Alba je odgovorila serijom 10-2 za novih +13.

Sve one napadačke muke iz prvog poluvremena ostale su negdje po strani. Cedevita je od 38:51 napravila novu seriju, najveću do sada, najprije za prvo izjednačenje uopće na utakmici, a onda i za prvo vodstvo Babićevom tricom za 56:53 šest minuta prije kraja. Serija 18-2 neporaženoj momčadi Bundeslige u Berlinu.

Serije koševa očito su bile “in“, pa je tako Alba napravila novu za 62:58, pa je na to i Cedevita još jednom imala odgovarajući lijek. Ušla je zagrebačka momčad u posljednje dvije minute sa 65:62, Zubčić je bio miran za najvećih +4, pa je Renfroe nakon napadačkog skoka zabio tricu za -1 osam sekundi prije kraja. Napravili su Nijemci brzi prekršaj na Pilepiću koji je stavio oba, ali ne i domaćini i s druge strane.

Bilan i Babić uspjeli su doći do dvoznamenkastih brojeva, pa je tako Bilan ubacio 12, a Babić deset poena. Kod domaćina McClean je došao do 16 poena, a Renfroe je završio s 13.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

CSKA Moskva88:56Limoges
Maccabi Tel Aviv81:73Unicaja Málaga
Alba Berlin67:70Cedevita
1CSKA Moskva 100+162
2Maccabi Tel Aviv 73+14
3Unicaja Málaga 46+6
4Alba Berlin 46-29
5Cedevita 37-49
6Limoges 28-104

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.12.2014. u 10:43
    Bravo za Cedu, sada po običaju očekujem mučenje sa madjarima jer Ceda igra dobra kada nemora dobiti i kada nema opterećenja
    Obrisan korisnik
  • narada10819.12.2014. u 23:31
    Puno se ovih dana priča o našim trenerima, jer ima jedno slobodno radno mjesto da se popuni. Kritike na Repeši su jasne, glasne i često opravdane. Na drugoj strani, kad je jedna naša momčad zadnji put imala tri pobjede u Euroligi? A ne igra mu nijedan Amerikanac (jao Cvitkoviću: po njemu igraju bez... [više na forumu]
    narada108
  • narada10819.12.2014. u 22:51
    bravo, Vitamini! Preokret u drugom djelu koji nije bio za očekivati nakon prvih 20 min. Kao da je igrala druga obrana u drugom djelu. Zrela, muška, taktičko disciplinovana košarka koja vraća samopouzdanje za dalje evropske poduhvate, i to nakon teškog gostovanja u Podgorici, i to uz saradnju... [više na forumu]
    narada108