Košarka

Video: Dobre partije Šarića i Lončara, Galatasaray dohvatio drugi krug

Davor Kovačević • petak, 19.12.2014.
Video: Dobre partije Šarića i Lončara, Galatasaray dohvatio drugi krug
Foto: EPA

Prvog dana posljednjeg kola Eurolige postojala je samo jedna dvojba oko putnika za Top 16 Eurolige. Pred praznim tribinama Galatasaray je bio bolji od Olympiakosa i dočekao poraz Neptunasa u Valenciji što mu je trasiralo put za drugi krug. U dvoboju za prvo mjesto skupine A Real Madrid je u samo nekoliko minuta napravio nedostižnu razliku i upisao uvjerljivu pobjedu.

Real Madrid – Anadolu Efes 90:70

Cijele prošle sezone u regularnom dijelu španjolskog prvenstva Real Madrid upisao je dva poraza. Nakon 11 kola ove sezone Real je već na dva poraza, s tim da su oba došla u posljednja dva nastupa. Teško da se uopće Madriđani sjećaju kada im se takvo što posljednji puta dogodilo, no neuvjerljiva igra od početka sezone stigla je na naplatu i uzdrmala dosad sigurnu stolicu Pabla Lasa.

Jasno, Efesu je uzdrmani Real bio dobra prilika za novi nokaut, ali ranjeni lav je najopasniji, a osjetili su to i Turci. U direktnom obračunu za prvo mjesto skupine Real je uzvratio Efesu za nesretni poraz u Turskoj, a samo nekoliko minuta inspiracije mu je bilo potrebno da odvede utakmicu u svom smjeru.

Utakmica je bila sasvim ravnopravna punih 28 minuta, a tada je proradio Realov ekspres. Na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu domaćini su u svega četiri minute od 60:60 otišli na 77:61 i tako riješili sve dvojbe oko pobjednika.

Dario Šarić bio je najbolji pojedinac Efesa. Za 29 minuta je ubacio 11 poena uz osam asistencija, a jednak broj poena imao je i Peperoglou. Po deset su za Turke dodali Janning i Klicli, dok je Draper za 20 minuta ostao bez ubačaja, ali uz četiri asistencije. Za Real, kod kojeg je i ovu utakmicu propustio Sergio Rodriguez, najbolji pojedinac bio je Bourousis s 19 poena, a Fernandez je pratio sa 17.

Galatasaray – Olympiakos 79:74

Igranje pred praznim tirbinama, igranje bez Jawaija, Aradorija, Aldemira, Vouigoukasa koji su napustili klub i u zadnjem trenutku otpalog Ercega. Ništa od navedenog nije spriječilo košarkaše Galatasaraya da u utakmici sezone dođu do velike pobjede koja im je u pozitivnom smjeru usmjerila ostatak sezone.

Samo pobjeda i poraz Neptunasa su vodili tursku momčad do najboljih 16 momčadi Eurolige, a uz njih svoj je posao odradila i Valencia. Na ruku Galatasarayu išlo je i to što je Olympiakos ranije osigurao prvo mjesto i mogao je u nižoj brzini odigrati ovaj dvoboj.

A u najvišoj mogućoj brzini Galatasaray je krenuo u utakmicu. S 11:0 koje je do kraja prvih deset minuta Olympiakos gotovo neutralizirao (20:18), a onda poptuno i okrenuo sredinom treće četvrtine (31:27). Sve do posljednjih minuta treće četvrtine utakmica je bila u rezultatskom egalu, a onda su domaćini do kraja 30. minute otišli na 57:50 što su na startu posljednje dionice povisili i na 63:52. Olympiakos je tri puta bio na samo -1, ali velika pobjeda ostala je u Istanbulu.

Sa samo sedam igrača u rotaciji Galatasaray je uspio srušiti vodeću momčad skupine, a najviše se istaknuo Arroyo s 25 poena, dok su po 13 ubacili Young (13 skokova) i Micov. Napade Olympiakosa ovog je puta predvodio Lojeski s 22 poena, a Laffayete je ostao na četiri poena za 25 minuta.

Visoke pobjede CSKA-a i Valencije, dobra partija Lončara

CSKA – Limoges 88:56

Jedina stopostotna momčad nakon deset kola Eurolige ostao je moskovski CSKA. Otpisani Limoges mogao se samo boriti za peto mjesto, no to će mjesto u skupini pripasti Cedeviti koja je sada i sigurno saznala svoje protivnike u Eurokupu, a to će biti Virtus, Zaragoza i Oktobar.

Utakmica u Moskvi je bila lišena svake neizvjesnosti već na samom početku. CSKA je nakon prvih deset minuta imao 29:17, na poluvremenu 45:27, a najviša prednost bila je +35. U uvjerljivu pobjedu Rusa, koji su pogodili 14 trica, ali imali i 20 asistencija više (29-9), 19 poena je ugradio Fridzon, dok je kod Francuza 12 ubacio Smith.

Valencia – Neptunas 103:65

Kolo prije kraja košarkaši Valencije ostali su bez šanse za prolazak u drugi krug, dok je Neptunas tražio svoju kartu za Top 16, no Velimir Perasović očito je itekako znao motivirati svoje igrače koji su zaledili Litavce na -38.

Među monoštvom raspoloženih igrača Valencije najviše se istakao Haragondy s 19 poena, Dubljević je dodao 19, a Krešo Lončar je odigrao kvalitetnu utakmicu i završio na 15 poena i po četiri asistencije i skoka. Najefikasniji kod Neptunasa bio je Gailius s 15 poena.

Unicaja pala na četvrto mjesto, Armani slavio u Poljskoj

Maccabi – Unicaja 81:73

Španjolska Unicaja je u euroligašku sezonu krenula s tri pobjede, a onda u sljedećih sedam nastupa upisala tek jednu pobjedu što ju je gurnulo na četvrtu poziciju skupine i što će ih u drugom krugu gurnuti u tešku, gotovo i neprolaznu skupinu.

Maccabiju ova utakmica i nije bila od velike važnosti, budući da je svoju drugu poziciju osigurao davno, no svejedno je u utakmicu krenuo s 14:0. Unicaja je sve okrenula u drugoj četvrtini (32:30), pa u vodstvu boravila još i u trećoj četvrtini (45:43), no Maccabi je kvalitetnije odigrao završnicu i zasluženo pobijedio.

Smith je bio prvo ime izraelske momčadi s 22 poena, a Pargo je postigao 16 poena. Kod Španjolaca se nitko nije previše izdigao iznad prosjeka ekipe, pa je tako najviše postigao Granger, 11 poena, a samo je još Green bio dvoznamenkast s deset poena.

Turow – Armani Milano 96:101

Utakmica bez ikakvog rezultatskog značaja igrala igrala se u Poljskoj, a Turow i Armani odigrali su utakmicu za gledatelje. U dvoboju velikog broja koševa Armani je početkom drugog poluvremena imao i +13 (55:42), Turow je to sve brzo prebrisao, no u posljednjih deset minuta Talijani su konstantno bili u vodstvu i odnijeli svoju petu pobjedu u Euroligi.

Briljantnu šutersku večer imao je Jonas Kleiza koji je utrpao osam trica iz 13 pokušaja za ukupno 29 poena. Kod Turowa je, pak, jednako raspoložen bio Kulig s 23 poena.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Real Madrid90:70Anadolu Efes
Nižnji Novgorod78:74Uniks Kazan
Žalgiris80:79Banco di Sardegna Sassari
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!