Košarka

Video: Novgorod i Žalgiris u finišu osigurali Top 16, Barcelona slavila u Ateni uz jednosatni prekid

Branimir Korać • subota, 20.12.2014.
Video: Novgorod i Žalgiris u finišu osigurali Top 16, Barcelona slavila u Ateni uz jednosatni prekid
Foto: EPA

Odigrane su posljednje utakmice prve faze natjecanja u Euroligi ove sezone. Poznati su svi sudionici Top 16, a posljednji su do ulaznica došli Nižnji Novgorod i Žalgiris...

Novgorod i Žalgiris do posljednjih ulaznica

Nižnji Novgorod - Uniks Kazan 78:74 (Tarence Kinsey 23 poena, šest skokova / Keith Langford 24 poena, deset skokova)

TOP 16:

Skupina E

Real Madrid
Maccabi
Panathinaikos
Galatasaray
Barcelona
Crvena zvezda
Žalgiris
Alba

Skupina F

CSKA
Fenerbahče
Laboral Kutxa
Nižnji Novgorod
Olympiakos
Anadolu Efes
Unicaja
Emporio Armani

Izravni dvoboj koji je odlučivao o četvrtom mjestu i posljednjem putniku u Top 16 odigran je u Novgorodu gdje je domaćin svladao Uniks sa 78:74. Uniksu tako niti pet pobjeda nije bilo dovoljno za Top 16 i jedina je momčad ove sezone koja je s takvim učinkom ostala bez prolaza.

Novgorod također ima omjer 5-5, ali je u oba susreta svladao Uniks i na temelju toga izborio je prolaz. Ključni dvoboj odlučen je u samom finišu u kojem je Novgorod uspio izdržati i doći do pobjede.

Uniks je igrao odlično u prvom poluvremenu kada je i imao prednost na odmoru 42:35, no u drugom dijelu domaćin se polako približavao i s 2+1 Tarencea Kinseya uspio je povesti 61:60 i više nije ispuštao prednost. Trice Baburina i Hvostova za bijeg na 69:63 pokazale su se ključnima i domaćin je stigao do 69:63 i tu prednost nije ispustio.

"Rekao sam na poluvremenu da se moramo i dalje držati našeg plana igre, napraviti tek sitne promjene i da će sve biti u redu. Dopustili smo im previše otvorenih šuteva i to je ono što smo morali promijeniti. Ušli smo u Top 16, ispunili cilj, a sada želim prolaz u četvrtfinale. Ništa nije nemoguće", tvrdi Kinsey.

Uz njegovih 23 poena (8/14) i šest skokova, istaknuo se i Trey Thompkins sa 17 poena (5/13) i pet skokova. Kod gostiju daleko ispred svih bio je Keith Langford s 24 poena (10/18), deset skokova i pet asistencija, a James White dodao je 15 poena (5/8).

Žalgiris - Dinamo Sassari 80:79 (James Anderson 26 poena / Massimo Chessa 14 poena)

Pobjedu za prolazak skupine trebao je i Žalgiris protiv Dinamo Sassarija na svom parketu. Iako su Talijani već odavno otpisani, sekunde su ih dijelile od pobjede protiv domaćina koji se teško nosio s pritiskom.

Vrlo nervozna utakmica Žalgirisa koji je bolja momčad od Sassarija, međutim radio je dosta pogrešaka na obje strane parketa i da nije imao sjajnog Jamesa Andersona, ne bi vidio Top 16.

Sve je išlo prema planu do treće četvrtine u kojoj je domaćin poveo sa 60:46 Andersonovom tricom i onda potpuno pao. Neopterećeni gosti napravili su seriju čak 27:4, a tri minute prije kraja bilo je velikih 77:68 za Talijane. Međutim stvari u svoje ruke preuzeo je onda Anderson i preokrenuo susret.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Poene za pobjedu ubacio je 2.5 sekunde prije kraja kada je uz prekršaj iz vrlo teške situacije poravnao na 79:79 i zatim pogodio slobodno bacanje za pobjedu.

"Nisam zaslužan ja nego momčad. Znali smo da moramo dati baš sve od sebe da bi došli do pobjede.Imao sam dobru priliku i iskoristio sam je, srećom lopta je ušla. Trener je nacrtao akciju za mene, krenuo sam u prodor i pogodio", govorio je Anderson.

Susret je završio s 26 poena (9/20, trica 5/12), a Darius Songaila dodao je 15 poena (6/9). Kod Dinama 14 poena ubacio je Massimo Chessa (4/5) dok je David Logan dodao 11 poena (4/10).

Barcelona potvrdila prvo mjesto

Fenerbahče Ülker - Bayern 87:81 (Bogdan Bogdanović 16 poena / Nihad Đedović 19 poena)

Od ranije sigurni drugi Fenerbahče ugostio je i svladao od ranije otpisanog Bayerna. Domaćin bez Luke Žorića stigao je do pobjede 87:81 kojom je samo učvrstio tu drugu poziciju dok je Bayern ionako ostao ispred posljednjeplasiranog Turowa.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Ovaj dvoboj nije nosio toliko nekakve natjecateljske neizvjesnosti, ali je bilo dobrih poteza i na kraju zahvaljujući Bayernovoj trici čak i rezultatski ravnopravnog susreta.

Najbolji u sastavu Fenerbahčea bili su Bogdan Bogdanović sa 16 poena (7/10) i Nemanja Bjelica s 14 poena (5/7) i šest skokova. Kod gostiju Nihad Đedović Ubacio je 19 poena (8/14).

Panathinaikos - Barcelona 67:80 (Antonis Fotsis 14 poena, osam skokova / Marcelinho Huertas 17 poena, devet asistencija)

Susret između Panathinaikosa i Barcelone bit će zapamćen po "pametnjakoviću" koji je uputio lažnu dojavu kako je u dvorani skrivena bomba te je utakmica na sat vremena prekinuta, a više od 14 tisuća ljudi evakuirano.

Do prekida Barcelona je bila puno bolja, imala je visoku prednost, a ona je po povratku na parket trebalo vremena da dostigne radnu temperaturu. Domaćin je to iskoristio, uspio smanjiti zaostatak na samo minus šest, ali nije dugo bio u tim vodama.

Barcelona se ponovno odvojila, a bilo je i prostora za nove Hezonjine atraktivnosti, atraktivni alley-oop s Marcelinhom Huertasom i konačno visoko slavlje Barcelone.

Huertas je bio prvo ime susreta sa 17 poena (7/12) i devet asistencija, Hezonja je za 23 minuta ubacio devet poena (3/5 za dva, 1/4 za tri), a Ante Tomić za 20 minuta četiri poena (1/3 za dva) uz pet skokova. U grčkoj momčadi Antonis Fotsis ubacio je 14 poena (6/7) uz osam skokova.

Crvena zvezda uzela drugo mjesto

Crvena zvezda - Laboral Kutxa 90:82 (Marcus Williams 23 poena, osam asistencija / Davis Bertans 16 poena)

U borbi za drugo mjesto u skupini D Crvena zvezda je pred praznim tribinama svladala Laboral Kutxu 90:82. Konačan rezultat govori da su u prvom planu ipak bili napadi, a ne obrana, a u takvoj igri Zvezda je imala više aduta.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Momčad Dejana Radonjića na odličan način odradila je posao, a susret je prelomila u završnici treće dionice kada su Marjanović i Mitrović stvorili razliku od sedam poena.

Pravog povratka u utakmicu od strane gostiju više nije bilo, a kada je Williams odveo Beograđane do plus deset u završnici, bilo je sve jasno.

"Čestitke Zvezdi na zasluženoj pobjedi. Igrali smo bolje nego u Vitoriji, ali Marjanović je bio previsok, a Williams prebrz i domaćin je zaslužio pobjedu", rekao je nakon susreta Davis Bertans.

Williams je odigrao još jednu odličnu utakmicu s 23 poena (8/15), osam asistencija i pet skokova, a Marjanović je dodao 12 poena (4/9) i 12 skokova. Kod Laborala Bertans je ubacio 16 poena (5/8).

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Real Madrid90:70Anadolu Efes
Nižnji Novgorod78:74Uniks Kazan
Žalgiris80:79Banco di Sardegna Sassari
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.12.2014. u 03:23
    koji je to sistem u Top 16,nevjerojatno...opet 2 puta igraju Barca-PAO,pa Alba-Maccabi,Efes-Nizhny,e dosadit ce im vise... a zamislite,na jednom nasem portalu kojeg uopce netreba imenovat kazu da je Zvezda igrala u Pioniru pred PUNOM dvoranom protiv Laborala,koje dno dna novinarstva to je zalosno...
    Obrisan korisnik