Rukomet

Goluža: "Umjesto da dokrajčimo protivnika, mi smo utakmicu učinili neizvjesnom"

Iz Dohe:Jelena Bagarić • petak, 16.01.2015.
Goluža: "Umjesto da dokrajčimo protivnika, mi smo utakmicu učinili neizvjesnom"
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija otvorila je Svjetsko prvenstvo u Kataru pobjedom 32:30 (16:13). Međutim, nije sve dobro izgledalo za izbornika Slavka Golužu i njegove izabranike. Puno tehničkih grešaka i bezidejnost u napadu omogućila je Austrijancima lake pogotke kojima su prijetili hrvatskom vodstvu. Austrijanci su imali čak šansu i uzeti bod zbog čega iznimno žale, dok Hrvatska u idućim utakmicama traži bolju igru u obrani i napadu.

Iako je na početku izgledalo dobro, nije sve išlo tako glatko u utakmici Hrvatske protiv Austrije. Izbornik Slavko Goluža zadovoljan je pobjedom, no ne i utakmicom u cjelini. “Čestitke protivniku na dobroj utakmici i mojim igračima na pobjedi. Očekivao sam Austriju u ovako dobrom izdanju i cijelo vrijeme sam ih respektirao. Ušli smo jako dobro u utakmicu i dobro smo otvorili. Sredinom prvog poluvremena mislim da smo trebali otići na četiri, pet pogodaka ali promašili smo dvije, tri izgledne prilike“, rekao je Goluža koji je u prvom poluvremenu dao svim igračima priliku.

Problemi su se pak javili u drugom poluvremenu koje je bilo obilježeno mnoštvom tehničkih grešaka: “U drugom poluvremenu smo napravili dvije, tri stvari koje nismo trebali. Razbio nam se ritam i protivnik nam je stalno bio 'za vratom'. Odvojili smo se u pravom trenutku na tri pogotka, i umjesto da dokrajčimo protivnika mi smo utakmicu učinili neizvjesnom“ pojasnio je izbornik i nastavio: “Imali smo kontrolu svih 60 min utakmice i mislim da smo zasluženo pobijedili, dobro se uvijek dobrim vraća“.

Problem prve utakmice

“Apsolutno sam respektirao Austriju. Moram dati sve komplimente austrijskoj reprezentaciji. Oni dugi niz godina igraju jedan jako dobar rukomet. Uvijek na početku igramo malo u grču i svaki turnir je nama problem prva utakmica“, rekao je Slavko Goluža.

Obje reprezentacije imale su dosta isključenja pa je Goluža naglasio kako se moraju priviknuti na kriterij: “Moramo se pri na kriterij sudaca. Posebno na neke situacije u obrani i napadu. Moramo se što prije prilagoditi novim napucima suđenja i do nas je da se što prije prilagodimo takvom suđenju“.

Uz Ivana Čupića, najbolji igrač Hrvatske bio je Domagoj Duvnjak koji je posebno istaknuo tehničke pogreške kao problem: “ Čestitam Austriji na odličnoj utakmici i svojim suigračima na pobjedi. Imali smo dosta tehničkih grešaka, dosta visoko u napadu smo gubili lopte i presjekli su nam tri, četiri lopte. Mislim da smo prije svega imali u drugom poluvremenu previše tehničkih grešaka. Trebali smo se prije odlijepiti i zato je na kraju bilo tako gusto“.

“U idućim utakmicama sigurno moramo smanjiti broj tih tehničkih grešaka, ne smijemo tako lako prodavati lopte. I u obrani ne smijemo primati toliko golova, istina da je danas bilo puno napada i da se igrao brz rukomet, ali mi sigurno možemo bolje u obrani i u napadu također“, naglasio je Duvnjak.

Austrijska strana bila je puno zadovoljnija utakmicom iako su bili poraženi. “Nismo dobro počeli utakmicu, imali smo problema u napadu, ali nakon 10-15 minuta je bilo bolje. Igrali smo dobro, ali ipak ne odnosimo nikakve bodove. Ponosan sam na svoju momčad i za nas je sutra važan dan i razmišljam samo o sutrašnjoj utakmici. Moji igrači se trude dati sve od sebe, nekad ide, nekad ne. Biti će puno teža utakmica sutra protiv Bosne i Hercegovine i morat ćemo igrati jednako dobro kao i danas. Pripremit ćemo se dobro za sutrašnju utakmicu i nadamo se najboljem“, izjavio je izbornik austrijske reprezentacije Partekur Johannesson.

Sličnog mišljenja bio je i vratar Thomas Bauer, no on žali i za bodovima koje su možda ispustili: “ Hrvatska je imala kontrolu nad utakmicom i zasluženo su pobijedili. Napravili smo nekoliko grešaka koje su oni kaznili. Razočaran sam jer Hrvatska nije igrala svoj najbolji rukomet i mislim da smo propustili osvojiti barem bod. No, siguran sam da će Hrvatska kako turnir bude išao dalje igrati sve bolje i bolje.“.

SP 2015, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Bosna i Hercegovina30:25Iran
Sjeverna Makedonija33:25Tunis
Hrvatska32:30Austrija
1Hrvatska 5158:124+3410
2Sjeverna Makedonija 5153:138+158
3Austrija 5147:140+75
4Tunis 5132:133-15
5Bosna i Hercegovina 5118:128-102
6Iran 5127:172-450

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir17.01.2015. u 11:29
    "caffe und kolač"
    Mithrandir
  • raz_bojnik17.01.2015. u 00:00
    Goluža je sam rekao da igraju na kontru, neke kompliciranije postavke nisu za njegov intelektualni kapacitet, stranačku iskaznicu ima, to je najvažnije.
    raz_bojnik
  • sportoz16.01.2015. u 23:28
    Slavkec, nije li možda trener koji je krenuo raditi izmjene u trenucima kad smo ih trebali dokrajčiti najviše kriv za neizvjesnu završnicu?
    sportoz
  • Obrisan korisnik16.01.2015. u 22:52
    Serdarušuć u Francuskoj, Obrvan isto uz to je i izbornik Makedonije, N. Kljajić u S. Arabiji, Lino u Makedoniji jedan od najzaslužnijih za procvat njihovog rukometa. Sve kaj valja poterali smo van iz države i onda Slafko 3 godine za redom bude izabran za najboljeg trenera. Nadam se samo da je forma... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • PosedarskiVitez16.01.2015. u 22:27
    Sto bi Balic i ekipa ode radili jojj.Spoj mladih i iskusnih.Goluza klosaru odi ca
    PosedarskiVitez