Rukomet

Poljaci i Nijemci izvukli tijesne pobjede u susretima drugog kola, Danci očekivano uvjerljivi

Branimir Korać, Željka Jurkas • nedjelja, 18.01.2015.
Poljaci i Nijemci izvukli tijesne pobjede u susretima drugog kola, Danci očekivano uvjerljivi
Foto: EPA

Drugi dan natjecanja skupine D na Svjetskom rukometnom prvenstvu započeli su susreti Argenitine i Poljske u Duhail Handball Sports Hallu te Njemačke i Rusije u Lusail Hall-u. Pobjede su odnijele Poljska (23:24) i Njemačka (27:26), a kao zadnji susret dana igrala se utakmica između Saudijske Arabije i Danske u kojoj su Danci upisali prvu pobjedu (38:18)...

Njemačka – Rusija 27:26 (9:13)

Nakon teškog susreta s Poljacima koji su riješili tek u zadnjim minutama utakmice, Nijemci su odigrali jednako težak, ako ne i teži susret s Rusima u kojemu su se vraćali s velikog zaostatka da bi u drami u zadnjoj minuti utakmice sačuvali dva boda. U odnosu na prve odigrane susrete jedina promjena u momčadima je bila na mjestu vratara kod Rusa u čijim redovima je Vadim Bogdanov (36% obrana u prvoj utakmici) ozlijedio leđa na treningu te ga je zamijenio Oleg Grams. Grams će ući u zadnjih dvadeset minuta i skupiti dvije obrane na deset udaraca.

Susret je počeo u izjednačenom tonu, s prvim prilikama za gol na obje strane iz kaznenog udarca. Nijemci, točnije kapetan Uwe Gensheimer; koji će do kraja susreta realizirati još tri kaznena udarca i njih šest iz igre za stopostotni učinak i biti prvi njemački strijelac; svoj pokušaj je iskoristio, dok su Rusi propustili povesti u prvoj minuti iz udarca Mihajla Čipurina. Propuštena prilika ubrzo im se vratila te udarcem Konstantina Igropula Rusija postiže prvi pogodak utakmice. Gol za gol, u kraći odlazak na dva razlike, kreće se do sredine prvog poluvremena, uz pauzu od pet minuta u kojoj je bilo puno mijenjanja smjera igre, no niti jedan pogodak.

Rusi zarađuju svoje prvo isključenje u šestoj minuti, a od toga trenutka pa do sredine drugog poluvremena isključenja će ih konstantno pratiti i u konačnici omogućiti Nijemcima veliki povratak i preokret.

Rusi prvi puta uzimaju veću prednost oko 22. minute trećim pogotkom utakmice Timura Dibirova, no isključenje ubrzo nakon toga daje Patricku Groetzkiju priliku i on vraća rezultat na dva gola manjka. Groetzki će do kraja susreta upisati šest pogodaka i biti drugi najbolji strijelac Njemačke. Rusi ulaze u niz na samome kraju prvog poluvremena uz tri gola, od kojih je posljednji uključivao oba krila i završetak Pavela Atmana za njegov prvi gol susreta i odlazak na pauzu sa četiri gola prednosti.

Nijemci unutar prve dvije minute drugog poluvremena prepolavljaju razliku, a Rusi zarađuju još jedno isključenje. Četiri i pol minute nakon starta drugog dijela susreta i velike obrane Carstena Lichtleina na udarac Igropula, Nijemci preko Groetzkija izjednačuju susret na 14 golova na svakoj strani. Rusija ponovno dolazi u minimalno vodstvo, a konačno dvije greške, točnije dva prekršaja unutar devet sekundi koštaju ju dva isključenja i gubitka vodstva koje Nijemci preuzimaju u 41. minuti utakmice. Stefan Kneer zabio je taj 18. pogodak uz 17 ruskih.

Drama posljednjih 15 minuta ostavila je Ruse u stalnom lovu na momčad Dagura Sigurdssona u čiji uspjeh se upisuje i Lichtlein (ukupno 36% obrana) s nekoliko velikih obrana u zadnjim minutama. Desetak minuta prije kraja Nijemci odlaze na svoju najveću razliku na utakmici (25:22), ali ih velikim pritiskom Rusi do zadnje minute gotovo sustižu.

Veliki broj pogrešaka napravljenih u brzini, kao i izlazak s terena kapetana Dmitrija Kovaleva koji je u sudaru izgleda zadobio blagi potres mozga, dodatno su Rusima otežavali situaciju, no ništa od svega neće moći objasniti izborniku Olegu Kulešovu kako je njihov zadnji napad u zadnjoj minuti utakmice u kojem su morali stići gol razlike uspio završiti prejakim ispucavanjem lopte prema krilu. U zadnju minutu susreta momčadi su ušle s, što će kasnije biti konačnim rezultatom (27:26), a suci su poništili zadnji pogodak Rusa zbog procjene pucanja iz prostora.

Argentina - Poljska 23:24 (12:11)

Nakon što je izvukla remi u susretu protiv Danske, Argentina nije uspjela kreirati još jedno iznenađenje. Renomiraniji Poljaci uspješno su priveli meč kraju i slavili s 24:23 i iako rezultat sugerira drugačije, Argentina nije na kraju imala priliku za pobjedu.

Europljani su stekli dovoljnu prednost prije same završnice susreta i sve što je Argentina uspjela bilo je smanjenje zaostatka na konačnih minus jedan.

Za nešto više u ovom susretu Argentini je trebala koja obrana više vratara Nantesa Matiasa Schulza u posljednjih deset minuta kada je imao samo jednu obranu (od ukupno devet), a bilo je to razdoblje kada se lomio rezultat i Poljska stvarala razliku.

Poljaci su si u određenoj mjeri sami krivi za kompliciranje utakmice. Krenuli su vrlo dobro, poveli 7:4, a onda su počeli nizati tehničke pogreške, izgubili su u manje od 15 minuta čak sedam lopti i Argentina je to kaznila te preokrenula rezultat na 11:10.

Na poluvrijeme se otišlo s minimalnim vodstvom Argentine 12:11 i Gauchosi su održavali tijesnu prednost sve do polovice drugog dijela kada Jurecki, Lijewski i Syprzak rade seriju za preokret i Poljska polako preuzima kontrolu nad susretom.

Nakratko se Argentina vratila poravnavši na 19:19, ali u zadnjih deset minuta uz dva gola Bartosza i jedan Michala Jureckog te jedan pogodak Przemyslawa Krajewskog Poljska je stvorila dovoljnu zalihu za mirnu završnicu.

U posljednjoj minuti Sebastian Simonet i Federico Pizarro samo su postavili konačnih 24:23.

Po pet golova kod Poljske postigli su Lijewski, Krajowski i Bartosz Jurecki, Slawomir Szmal dodao je 11 obrana, a peterostruki strijelci kod Argentine bili su Pizarro te Sebastian i Diego Simonet.

Saudijska Arabija – Danska 18:38 (6:20)

Nakon neugodnog iznenađenja zahvaljujući „lako ćemo“ mentalitetu koji se u zadnjim minutama prvog susreta turnira nije u potpunosti uspio prebaciti u ozbiljnu radnu atmosferu i ostavio Dance sa svega bodom iz susreta s Argentincima, branitelji srebra susreli su s najlakšim protivnikom u skupini, Saudijskom Arabijom. Ovoga puta uvjerljiva pobjeda nije izostala.

Jednosmjerna ulica, kako je bilo i očekivano, u susretu momčadi Gudmundura Gudmundssona i Gorana Džokića dala je potonjoj puno prilika za učenje, a Dancima mogućnost da u natjecateljskom susretu u kojem rezultat ne dolazi u pitanje pokažu sve što mogu s loptom. Mnoštvo lijepih akcija, individualnih poteza i brzih golova na obje strane obilježili su susret u kojem su s uvjerljivom razlikom slavili Danci (38:18), zahvaljujući i Jannicku Krejbergu Greenu koji je dobivenu priliku na vratima iskoristio za 20 obrana (53%).

Prvi gol utakmice pripao je Suadijcima, točnije Abdullahu Alhammadu, a deset sekundi kasnije uzvratio je Mikkel Hansen. Kakav-takav priključak mlada saudijska momčad drži do sedme minute (3:7) nakon čega 16 minuta ne uspijeva upisati pogodak, a Danci se odvajaju na više nego komotnih 15:3. U drugom poluvremenu nastavlja se u istom tonu do konačne razlike od dvadeset pogodaka.

Prvi strijelci Saudijske Arabije bili su Hassan Aljanabi i Mojtaba Alsalem sa po četiri gola, dok je u momčadi Danaca Henrik Toft uvjerljivo predvodio s osam pogodaka. Svi osim Bo Spellerberga i Rene Tofta upisali su pogotke, a Toft, Casper U. Mortensen i Mikkel Hansen bili su na 100% učinkovitosti. Saudijski vratar Mohammad Alnassfan završio je susret na 24% obrana.

Skupina D nastavlja susrete u utorak, 20. siječnja. Poljska čeka Rusiju, a Argentina Saudijsku Arabiju u 17 sati po našem vremenu, a zadnju utakmicu dana odigrat će Danska i Njemačka.

SP 2015, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Argentina23:24Poljska
Njemačka27:26Rusija
Saudijska Arabija18:38Danska
1Njemačka 5150:124+269
2Danska 5154:127+278
3Poljska 5135:121+146
4Argentina 5132:123+95
5Rusija 5133:131+22
6Saudijska Arabija 587:165-780

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10818.01.2015. u 22:45
    i Egipćani i Tunižani su tu negdje (pazi ti: u Tunisu je promocija rukometa dio državne politike, i to ne od jućer ..., da li smijem sanjati??)
    narada108
  • Obrisan korisnik18.01.2015. u 20:52
    Argentinci su stvarno postali ozbiljna reprezentacija, moraš igrati 100% da bi ih dobio. Izvrsna činjenica za razvoj rukometa u Svijetu.
    Obrisan korisnik