Rukomet

Sjajni Karim Handawy donio Egiptu drugo slavlje, Francuska i Island podijelili bodove, Šveđani uvjerljivi

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 20.01.2015.
Sjajni Karim Handawy donio Egiptu drugo slavlje, Francuska i Island podijelili bodove, Šveđani uvjerljivi
Foto: EPA

U prvom susretu trećeg natjecateljskog dana skupine C 24:27 pobjedom Egipat se vratio na pobjedničke staze dok je češka vrsta upisala i treći poraz. U kasnijem terminu Francuska i Island odigrali su 26:26 dok je Švedska pregazila i Alžir...

Češka - Egipat 24:27 (10:13)

Jan Filip i Daniel Kubeš, izbornički dvojac Češke, u prva dva susreta Svjetskog prvenstva nisu mogli računati na svoju najveću zvijezdu Filipa Jichu. Član Kiela po dolasku u Dohu zaradio je ozbiljnu crijevnu virozu praćenu visokom temperaturom no uoči susreta trećeg kola stigla je potvrda o njegovom povratku u konkurenciju. "Izgubio sam sedam kila, što je poprilično strašno, ali protiv Egipta sam ponovno na terenu", komentirao je sam Jicha večer prije današnjeg dvoboja.

Češkoj pogreške, Egiptu isključenja i bodovi

Vratar Egipta do kraja dvoboja skupio je 13 obrana, a napade pobjedničkog sastava predvodili su Elahmar s pet, odnosno Aly Mohamed, Hashem i Issa s četiri zgoditka. Pet je u češkom dresu postigao Hrstka, a povratnik Jicha u strijelce su upisao četiri puta iz sedam pokušaja. Iako su u današnjem susretu pokazali da mogu igrati modernije i od jedne europske momčadi, egipatski će reprezentativci za više u nastavku Prvenstva definitivno morati smanjiti broj isključenja. Danas su ih zaradili devet, pet više od kolega na drugoj strani.

I prije početka samog natjecanja Češka je u ovom društvu držala status autsajdera te se od nje, nakon dva uvodna poraza, a uz povratak Jiche, ovog popodneva očekivala bolja igra u odnosu na dosadašnje. Međutim, Jicha i društvo tek donekle mogu biti zadovoljni s nekoliko uvodnih minuta nakon čega je uslijedilo jedno veliko ništa s njihove strane. Čeških 3:1 ekspresno brzo pretvoreno je u izjednačenje, precizni su tada na brzinu bili Elderaa i Issa, a na to su se za ukupno 6:0 seriju nadovezali Abou Ebaid, Abdelrahman i još jednom Elderaa.

Egipćane je u takav brz povratak te prelazak u vodstvo češka vrsta gurnula svojim brojnim tehničkim pogreškama; do kraja poluvremena skupilo se tu preko nekoliko izgubljenih lopti, krivih dodavanja, ali i prekršaja u napadu pa afričkom predstavniku niti četiri minute igre s igračem manje nisu naštetile na putu do konačnih +3 na kraju prve polovice susreta. Treba spomenuti da je vratar Egipta Karim Handawy prvih pola sata odradio na visokoj razini, skinuvši nekoliko čistih zicera.

Početak nastavka obilježila je češka 3:0 serija za novo izjednačenje i time-out Egipta, a sve je krenulo obranom Galije koji je na vratima zamijenio Štochla. Jichin pogodak za 13:13 nakon ukradene lopte bio je jedna od rijetkih brzih, a uspješnih akcija Češke; u prvom dijelu većinu vremena Česi su bili potpuno nemoćni i bezidejni protiv visoko postavljene egipatske obrambene formacije, a to se nije promijenilo niti u nastavku.

Uz još jedno poravnanje stiglo je i novo isključenje Egipta no još jednom sastav Marwana Ragaba odlično reagira na vlastiti deficit na terenu pa tako nakon obrane sedmerca Handawyja prelazi u vodstvo. Na isti način odgovorio je nekoliko trenutaka kasnije Galia ovoga puta u trenucima kada je njegova momčad imala igrača manje. No vratar Češke nije uspio zaustaviti i Mohameda Amera koji u 39. vraća vodstvo na egipatsku stranu, nakon čega je uslijedio period jurnjave po čitavom terenu koji je pripao Egipćanima za povratak prednosti s kraja prvog dijela.

Važnu obranu MVP susreta Handawy upisao je šest minuta prije kraja pri 24:21 vodstvu svoje momčadi te tako svoje suigrače i sebe gurnuo u mriniju završnicu, ali i donio još ponešto samopouzdanja pred posljednja dva susreta. Češka pak na njih gleda u potpuno drugačijem raspoloženju.

Francuska - Island 26:26 (12:14)

Na uvjerljiv startni poraz od Švedske rukometaši Islanda ugradili su pobjedu protiv Alžira kao zagrijavanje za okršaj s favoritom skupine. I francuske dvije prethodne predstave zvale su na oprez, posebno uzme li se u obzir kako je Island tradicionalno neugodan protivnik za Onestine izabranike. Minimalnu pobjedu Islanđani su protiv Francuske upisali u grupnoj fazi Olimpijskih igara, a iste godine ove su dvije momčadi režirale remi na Europskom prvenstvu.

Za razliku od utakmica prvog i drugog kola u ovu je Thierry Omeyer ušao s nekoliko ranih obrana, u tim uvodnim minutama Palmarsson je broju svojih promašaja na ovoj smotri dodao još dva i Francuska je nakon nešto više od pet minuta igre stigla do 3:1 vodstva. Odličan potez povukao je izbornik Islanda Aron Kristjansson uvevši markiranog igrača nakon isključenja svog igrača, spriječivši tako Francusku da preko kontranapada još ponešto poveća razliku.

18 obrana Omeyera, Palmarssonovih 5 od 11

Osim prije vremena zbog trećeg isključenja Nikola Karabatić susret je završio sa stopostotnih 6/6, pet pogodaka iz šest pokušaja postigao je Sorhaindo, dok je Barachet jedini ostao bez pogotka za što su mu trebala tri šuta. Omeyer je do kraja zaustavio 18 obrana za 41 posto uspješnosti. Islandski vratar Gustavsson koji skupio je 10 obrana. Još je jednom u vrhu liste strijelaca bio Aron Palmarsson, no baš kao i protiv Švedske puno toga je i promašio. Večerašnji dvoboj arhivirao je s 5/11 učinkom, Petersson s 4/11, a pet se puta u strijelce upisao i Hallgrimsson.

Umjesto toga, za vrijeme prvog isključenja Island je s -2 stigao u priliku za izjednačenje, obranama se u uključio i Gustavsson i ono što njegovoj momčadi za rukom nije pošlo tada stiglo je u 14. minuti dvoboja kada Gudjonsson s dva brza pogotka postavlja 6:6. Odmah trenutak kasnije iza Omeyera poentira i Palmarsson te ubrzo francuska klupa reagira tražeći minutu odmora.

Francuska vrsta ni nakon nje nije uspjela vratiti mirnoću u svoju igru, imala je popriličnih problema s islandskom obranom i vratarom Gustavssonom, a pomogle nisu niti tehničke u napadu. Nakon takvog prvog dijela, koji je na islandsku stranu otišao rezultatom 14:12 očekivalo se jednako izjednačeno i otvoreno drugo poluvrijeme.

Minus na poluvremenu bio je ujedno i znak da je francuskoj vrsti potrebno rješenje više na vanjskoj liniji pa je tako prve minute na Prvenstvu upisao Daniel Narcisse. Ubrzo je stigao i njegov prvi zgoditak, a odmah potom i asistencija Sorhaindou na liniju nakon koje je izboren sedmerac za početak vraćanja Francuske do 16:16. U duhu ranijih dvoboja ovih protivnika velikih odvajanja nije bilo, niti su Islanđani bili spremni bez velike borbe prepustiti vodstvo koje su u prvom dijelu izgradili.

Do 14. obrane Omeyer je stigao u 47. minuti susreta, a na nju se pogotkom nadovezao Nikola Karabatić za 22:21 i više sretno nego spretno vraćanje vodstva na svoju stranu. Ulazak u zadnjih deset minuta obilježio je pak crveni karton starijem Karabatiću, a vrlo važne pogotke (tri u nizu) za držanje gola prednosti u idućim minutama postiže Accambray.

Što se skupine C tiče, bila je ovo prva prava neizvjesna završnica. 26:26 Island je u posljednjoj minuti napadao s igračem manje, no ne zadugo jer je uslijedilo i isključenje Portea i bilo je jasno da će o konačnom rezultatu odlučivati francuska obrana. Krajnjim rezultatom svakako je najzadovoljnija Švedska.

"Naš plan ostaje jednak dosadašnjem, svladati Alžir pa u velikom okršaju i Švedsku za prvo mjesto u skupini. Jasno je da bez Nikole imamo problema u napadu, u probijanju prve linije. U istom segmentu možemo se donekle osloniti i na Narcissea, ali ovo je bila njegova prva utakmica na Prvenstvu. Nije novost kada kažem da ovisimo o Nikoli, kao što Island ovisi o Palmarssonu, Švedska o Anderssonu, Hrvatska o Duvnjaku,...", komentirao je Onesta današnju podjelu bodova.

Švedska - Alžir 27:19 (15:6)

Sjaj na Švedska možda je i najviše pokazala u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva. Reprezentacije Staffana Olssona i Ole Lindgrena igra fantastično, ima tri vrlo uvjerljive pobjede i prometnula se u prvog favorita za prvo mjesto u skupini.

Od Alžira se dosad ipak malo više očekivalo, upisao je tri uvjerljiva poraza i to da u nijednom susretu nije bio u igri za pobjedu u završnici. Šveđani su sve riješili već u prvom poluvremenu i nije bilo nikakve dvojbe.

Jonas Källman postigao je prva četiri gola za Švedsku, u 11. minuti već je bilo 7:1 i dalo se već tada vidjeti u kojem smjeru će krenuti ova utakmica.

Do odlaska na poluvrijeme ta je prednost dodatno povećana, Källman je već za 20 minuta bio na šest golova i izbornički dvojac polako je mogao razmišljati o rotacijama i odmaranju igrača.

U drugo poluvrijeme ušlo se s 15:6 Šveđana, u 44. minuti nazirala se prava katastrofa Alžiraca koji su zaostajali čak 23:10, no ipak su Šveđani malo podignuli nogu s gasa i dopustili Alžiru da smanji zaostatak.

Završilo je s već podnošljivijih 27:19 i novom pobjedom Švedske koja još ima susrete protiv Francuske u borbi za prvo mjesto u skupini i protiv Egipta.

Najefikasniji kod Švedske uz Källmana bili su s po četiri gola Fredrik Petersen i Andreas Nilsson. Alžir je predvodio Hichem Daoud sa šest golova.

SP 2015, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Češka24:27Egipat
Francuska26:26Island
Švedska27:19Alžir
1Francuska 5143:128+159
2Švedska 5137:109+287
3Island 5127:135-85
4Egipat 5135:125+105
5Češka 5145:138+74
6Alžir 5109:161-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2015. u 09:46
    Island je bio u nekoliko navrata teško oštećen od strane sudaca. Trebali su dobiti +3, da je bilo normalno suđenje.Već je degutantno kako se njemačka, francuska, danska i španjolska (a ponekad i švedska) stalno guraju.U svakom slučaju, francuzi s ovom igrom nemaju previše šanse protiv šveda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • crodevils21.01.2015. u 07:55
    ovo suđenje je grozno.. pogotovo se to moglo primijetiti na utakmici Francuska-Island.. više ne možeš procijeniti hoću li ti sudit faul u napadu,prekršaj za isključenje il izravni crveni.. uništavaju draž rukometa..
    crodevils
  • Obrisan korisnik21.01.2015. u 01:27
    Baš se i ja gledam u čemu je štos sa izvještajima...imaju highlights i na službenoj stranici, može se to malo i opširnije!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2015. u 22:47
    zahuktava se prvenstvo a tek je trece kolo i par odlicnih tekmi je bilo !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2015. u 21:34
    postoji li razlog zasto su jedan dan ovakvi izvjestaji a drugi kao da su pisani za teletekst? I zasto nema ostalih izvjestaja d grupe? od francuske sve vec vidjeno ni prvi ni zadnji izgubljeni bod u grupi a na duze karabaticu ce ovih 1o min odmora dobro doci. svedani me ugodno iznenaduju ali i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik