Rukomet

Hrvatski rukometaši u najtežem dvoboju do sada dočekuju motiviranu Makedoniju

Iz Dohe:Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • srijeda, 21.01.2015.
Hrvatski rukometaši u najtežem dvoboju do sada dočekuju motiviranu Makedoniju
Foto: EPA

Hrvatski rukometnu reprezentaciju u srijedi očekuje do sada najteži dvoboj na Svjetskom prvenstvu, naime, u dvoranu Duhail stiže također stopostotna reprezentacija Makedonije s kojom će se Hrvati tako dobrano boriti za sam vrh skupine B.

Hrvatski rukometaši iza sebe su sada ostavili tri susreta na Svjetskom prvenstvu koje se ovih dana održava u Kataru te je pred njima sada nov zanimljiv, ali i možda i najteži dvoboj do sada, onaj s reprezentacijom Makedonije. Tako četvrto kolo skupine B svjetske smotre Hrvatima na suprotnu stranu parketa dvorane Duhail dovodi izabranike Ivice Obrvana koji će upravo protiv Hrvatske imati motiv više za dokazivanje nakon također tri upisana slavlja.

Hrvati su Svjetsko prvenstvo otvorili slavljem nad Austrijom (32:30) da bi potom bili bolji i od Tunisa (28:25), a nakon toga uvjerljivo su svladali i Iran (41:22) u sklopu trećega kola. Priliku su tada na terenu dobili i mlađi igrači, a neki su upisali i sve prve seniorske minute u hrvatskoj reprezentaciji na velikim natjecanjima. Vrlo dobrima su se pokazali upravo mlađi igrači među kojima je vratar Filip Ivić pokazao kako se na njega itekako može računati stoga Hrvatska uz Mirka Alilovića te samog Ivića ne bi trebala imati bojazni među vratnicama, posebice u jakim susretima koji dolaze.

"Mislim da Makedonija posljednja dva, tri turnira igra odličan rukomet i nije slučajno što je prikazala do sad. Ima već mnogo iskustva i natjecanja iza sebe. Po meni nije iznenađenje, vidi se rad u klubovima jer ima dvije jake ekipe koje imaju mnogo jakih utakmica. Ima i Kirila Lazarova koji je glava ekipe, no ne pobjeđuje pojedinac nego ekipa. Znamo tko je makedonski izbornik, ali Makedonija je skup jakih igrača. Najvažnije je da smo koncentrirani samo na nas i nadamo se da ćemo slaviti u susretu", izjavio je kapetan hrvatske reprezentacije Igor Vori.

Potreban odmor nakon uvodna dva naporna i borbena susreta dobile su i one jake snage i glavne karike hrvatske reprezentacije koje tako svježe mogu dočekati itekako važan susret s Makedonijom za vrh skupine B, a iskazali su se uz standardno dobra, brza i razigrana krila i mlađi momci koji uz one iskusnije mogu još mnogo toga naučiti. Čvrsta obrana svakako je ono što će Hrvatima biti potrebno protiv Makedonaca, kao i razigrana vanjska linija s manje tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti te, naravno, više ideja i rješenja u samome napadu.

Velike borbe će tako na terenu svakako biti ove srijede, a sam izbornik Slavko Goluža o sljedećem hrvatskom suparniku kazao je: "Ne treba puno trošiti riječi na Makedoniju. To je skup igrača koji je tijekom cijele godine na okupu. Dolaze iz Vardara i Metalurga, a znamo dobro da tijekom godine dobro treniraju za razliku od svih nas, to im je velika prednost jer su na okupu skoro stalno. Imali su sportsku disciplinu, tehničku i taktičku što nije ni čudo s obzirom tko ih trenira u Metalurgu. Pogotovo protiv Tunisa, to im je možda najbolja utakmica do sada u zadnje dvije, tri godine."

"Imamo veliki respekt prema njima. Znamo da će ući u utakmicu dosta nabrijani na nas. To je ipak jedan derbi nas s Balkana. Poštujemo ih i respektiramo, ali ih se ne bojimo. Ulazimo opušteni i mislim da su šanse podjednake, moramo biti iskreni. Očekujem tešku utakmicu svih 60 minuta, malo nervoznu i pravu borbu. Sigurno je da će s jedne i s druge strane ekipe dati sve od sebe da tu utakmicu pobijede. Svi se jako dobro poznajemo i nema tu puno skrivanja. Nijanse će odlučivati, možda raspoložen igrač ili vratar", zaključio je Goluža.

Reprezentacija Makedonije predvođena izbornikom Ivicom Obrvanom dobro je otvorila nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru. S tri pobjede nalazi se na drugom mjestu na tablici iza Hrvatske sa šest bodova, a u ključnom dvoboju vrijednom prve pozicije u skupini neće imati lak posao. Svjetsku smotru Makedonci su otvorili odlično, naime, protiv nimalo lakog Tunisa stigli su do slavlja s osam pogodaka razlike (33:25).

Obrvan: "Pružiti dobar otpor i izvući povoljan rezultat"

Izbornik makedonske reprezentacije Ivica Obrvan zna tko čeka njegova momke na terenu, ali da će dati sve od sebe da pripremi ekipu za sraz s Hrvatskom: "Jedino razmišljam o tome kako da odigramo dobru utakmicu protiv reprezentacije koja spada među tri ili četiri najozbiljnija kandidata za naslov svjetskog prvaka po svemu što posjeduje i rejtingu i igračima i logistici te samopouzdanjem kojim igra posljednjih 15 godina na velikim natjecanjima. Ponosan sam na ove igrače koji su iz vrlo problematične situacije došli do šest bodova. Došli smo u lijepu situaciju da igramo protiv Hrvatske za prvo mjesto u grupi. Meni je kao izborniku želja da pružimo dobru igru i koliko nam protivnik dopusti ubilježimo povoljan rezultat."

"Gledao sam prve dvije utakmice Hrvatske, dominirala je obranom iz koje je postizala veliki broj individualnih golova ili, pak, kolektivne polukontre iz brzog izvođenja centra. Brza je, ima brza krila i prirodan način igre koji su se nametnuli kao nešto dobro. To će nam stvarati poteškoće i moramo biti spremni s obzirom na našu neizbježnu izmjenu obrane i napada. Probat ćemo na zadnja dva treninga upravo to u našoj igri prilagoditi. Hrvatska je na uzlaznoj putanji. Vrlo dobro poznajem igrače i znam koliko mogu tako da ćemo morati biti na vrlo velikom igračkom nivou", za kraj je zaključio Obrvan.

Dan nakon borbe s Tunisom Makedonija je snage odmjerila s Bosnom i Hercegovinom koja se nije lako predala stoga su Obrvanovi momci do nova dva boda stigli s tri zgoditka prednosti (25:22). Kao posljednje uigravanje pred susret s Hrvatskom zaigrali su protiv Irana koji ih je dobrano namučio te je susret držao neizvjesnim gotovo sve do kraja utakmice kada je na semaforu stajalo 33:31 za Makedoniju.

Loše izdanje protiv Irana zasigurno nije prava slika Makedonije koja može mnogo više ponuditi. Uz dobro posloženu obranu te efikasni napad predvođen Kirilom Lazarovim, koji je i dalje najbolji strijelac reprezentacije, itekako može zaprijetiti Hrvatskoj koja si ne smije dopustiti veliki broj pogrešaka i opuštanje u susretu. Makedonija s prilikom za prvo mjesto u skupini ima dodatni motiv za igru protiv Hrvatske, a treba vidjeti hoće li se upravo u tom susretu pokazati u najboljem izdanju.

Uz Lazarova svakako treba pripaziti na raspoloženog Dejana Manaskova te Filipa Mirkulovskog koji se ističe i po broju asistencija nakon prva tri kruga. Hrvatskom napadu glavobolje će zadavati i vratar Borko Ristovski koji zna biti opasan kada uđe u seriju obrana.

Prvi strijelac makedonske ekipe Kiril Lazarov prokomentirao je dosadašnji uspjeh reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru: "Ukazala nam se prilika da se borimo za prvo mjesto u skupini, iako znamo da su Hrvati favoriti za velike stvari. Mi smo napravili tri pobjede u tri utakmice. Zadovoljni smo, ali ne i sretni jer smo postavili visoku ljestvicu te ćemo se u najmanju ruku boriti za kvalifikacije za Olimpijske igre, a za to nam treba osmina finala. Protivnika ne možemo birati, ali ako možemo biti prvi u skupini bit ćemo, ako ne borit ćemo se za drugo mjesto."

Nadodao je potom Lazarov riječ, dvije o Hrvatskoj nakon čega je istaknuo kako Makedonija mora igrati ako želi zaprijetiti Hrvatima i otkinuti im bod ili dva: "Sad imamo treninge, malo ćemo analizirati i pogledati video isječke, osobno otprilike znam kako Hrvatska igra i to se nije promijenilo posljednje dvije, tri godine. Ima jako brza krila i kontre, treba se protiv nje biti jako precizan i dobar u napadu da nas ne bi iskontrirala, ima visoku obranu i treba biti oprezan protiv nje.

"Nadam se da ako nam se ukaže prilika da ćemo iskoristiti šanse i napravit ćemo sve da to učinimo. Trebamo se koncentrirati samo na sebe i ako mi budemo na razini i nadograđujemo se iz utakmice u utakmicu imamo svoje prilike, ako, pak, igramo kao protiv Irana mislim da nemamo nikakve šanse. Jedinu šansu vidim ako odigramo kao protiv Tunisa u prvom kolu."

Susret Hrvatske i Makedonije bit će ona prava borba skupine B, odlična kako na terenu tako i za gledatelje, a kako se obje momčadi dobro poznaju borba za vrh ljestvice trebala bi biti itekako zanimljiva. Hrvatska svakako želi ostvariti svoj cilj i osigurati osminu finala s prve pozicije u skupini B, dok Makedonci predvođeni izbornikom Obrvanom želi nastaviti u dobrom ritmu protiv jačih ekipa i na ovom natjecanju te upravo s dodatnim motivom za pobjedu kreću u susret s Hrvatskom.

Susret četvrtog kola skupine B Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Makedonije počinje u 17 sati po hrvatskom vremenu.

SP 2015, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Iran26:38Austrija
Bosna i Hercegovina24:27Tunis
Sjeverna Makedonija26:29Hrvatska
1Hrvatska 5158:124+3410
2Sjeverna Makedonija 5153:138+158
3Austrija 5147:140+75
4Tunis 5132:133-15
5Bosna i Hercegovina 5118:128-102
6Iran 5127:172-450

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2015, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Iran26:38Austrija
Bosna i Hercegovina24:27Tunis
Sjeverna Makedonija26:29Hrvatska
1Hrvatska 5158:124+3410
2Sjeverna Makedonija 5153:138+158
3Austrija 5147:140+75
4Tunis 5132:133-15
5Bosna i Hercegovina 5118:128-102
6Iran 5127:172-450

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2015. u 19:24
    Eto kao što rekoh,80% i rutinska pobjeda.Da je bilo malo više ozbiljnosti u zadnjih 5-10 minuta bilo bi 6-7 razlike.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2015. u 16:56
    hrvatska ako odigra so 80% bice srcecna ako osvoji bod druze niste nista jaci pa da tako mislite pozz iz dohi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2015. u 16:55
    ah makedonce makedonce po koja logika nemame klupa?zar gi zaboravas bugrinec i pribak, nedanovski , markovski?na prvite dvajca cela hrvatska moze voda da im nosi hrvatska ne e nisto pojaka bas naprotiv klupata im e od zagreb ekipa koja e iskreno poslaba od metalurg i toa mnogu go dobi godinava so... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2015. u 13:55
    Nismo igrali protiv vas jos od 97-me ako se dobro sjecam. Dobili smo vas u Skopju, predvodili su vas Saracevic, Cavar, Metla i Dzomba. Uzvrat ste naravno vi dobili. Sto se tice danasnjeg sustreta, Kire vam je sve lijepo rekao. Ako budemo igrali tako brzo, kreativno i ucinkovito kao protiv Tunisa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2015. u 13:03
    Makedonija je vrlo dobra ali Hrvatska je vrhunska.Ako odigramo na barem 80% mogućnosti pobjeda ne bi smjela doći u pitanje.Sve ispod 5 razlike za Hrvatsku biti će senzacija.
    Obrisan korisnik