Rukomet

Brazil nakon velike borbe izborio ogled s Hrvatskom, Katar bolji od Bjelorusije

Jelena Bagarić, Davor Kovačević • petak, 23.01.2015.
Brazil nakon velike borbe izborio ogled s Hrvatskom, Katar bolji od Bjelorusije
Foto: EPA

U skupini A Svjetskog rukometnog prvenstva otklonjene su i posljednje nedoumice oko svih pozicija u skupini. S prvog mjesta u osminu finala će Španjolska koja je u izravnom derbiju za prvo mjesto svladala Sloveniju koja će, pak, s treće pozicije u nokaut fazu. Brazil je dugo visio protiv Čilea i u konačnici potvrdio četvrto mjesto i dvoboj s Hrvatskom. Katar je pak u posljednjoj utakmici skupine nakon lošeg starta bio bolji od Bjelorusije koja zajedno s Čileom nastavlja u President cupu.

Španjolska – Slovenija 30:26 (14:10)

Bitka za prvo mjesto vodila se između Španjolske i Slovenije. Svjetskim prvacima igrao je i poraz od dva razlike pod uvjetom da Katar kasnije svlada Bjelorusiju, dok je Slovencima igrala samo pobjeda i to ona s tri gola razlike. S obzirom na prikazano u dosadašnjem dijelu Prvenstva, Slovenci su morali pružiti najbolju svoju partiju za otkinuti bodove Španjolcima, a do toga su na koncu ostali kratki za četiri pogotka.

Vratari su se pobrinuli da njihova imena obilježe početak utakmice. Posebno je prste u tome imao španjolski Perez de Vargas koji je obranio svih prvih pet slovenskih pokušaja u nepune četiri minute, a prvi put je po loptu u mrežu morao u šestoj minuti i to nakon što je napad ranije Španjolska konačno “otvorila špinu“.

Slovenski napadački problemi bili su izraženi u prvih 15-ak minuta. Bez izrazitog šutera koji bi prepucao španjolsku obranu, svjetski prvaci su im lako krotili pokušaje, a onda je uz bok Perezu de Vargasu ubrzo došao Slovenac Prošt serijom obrana koje su Slovence nakon 4:7 približile na 7:8. Španjolski čuvar mreže ipak je bio za nijansu bolji od Prošta i tu se krila razlika u rezultatu. Branio je čudesno u prvom dijelu, imao 12 obrana (55 %), od čega dva vezana sedmerca i Španjolci su se katapultirali na najvećih 14:9 u posljednjoj minuti poluvremena.

I kada se ukazala prilika Slovencima da uhvate priključak, nisu je iskoristili. Gajič i Dolenec približili su ih na 16:19, pa je Žvižej imao kontru za -2, no spetljao se, ispala mu lopta i umjesto 17:19, Entrerrios je za čas ponovno odveo Španjolce na +5. Mala nada Slovencima se ukazala u 57. minuti kada su konačno spustili ispod tri razlike (25:27), no s tri gola Španjolska je tu nadu ekspresno i ugasila.

Rivera je i ovog puta bio prvi strijelac svjetskih prvaka sa stopostotnom realizacijom iz šest pokušaja, a pratio ga je Dujšebajev s pogotkom manje. Kod Slovenaca su četiri igrača postigla po četiri gola, a to su bili Gajič, Bezjak, Natek i Dolenec.

Brazil – Čile 30:22 (12:13)

Svi mediji već su reprezentaciju Brazila predstavili kao hrvatskog protivnika u osmini finala Svjetskog prvenstva, a južnoamerički predstavnik morao je orati i kopati 55 minuta protiv autsajderske, ali žilave reprezentacije Čilea kako bi potvrdio ono što se velikim dijelom znalo unaprijed. Čile je namučio Sloveniju prvo poluvrijeme, a sada Brazilce gotovo cijelu utakmicu.

Nepovezano i s puno tehničkih grešaka krenuli su i jedni i drugi. I s manje izgubljenih lopti (3-4) i pet obrana svog vratara Barrientosa naspram jedne Almeide, Brazil je u 12. minuti uspio zaostajati čak tri pogotka (3:6). Problemi za Čile počeli su se nazirati u posljednjih deset minuta prvog dijela kada je strijelac dva pogotka Frelijj dobio izravan crveni karton, a taman se s druge strane probudio Riberio (pet golova u prvom dijelu) i Brazilci su četiri minute do poluvremena ulovili Čileance (11:11).

Tek u trećoj minuti nastavka Brazil je došao do prvog vodstva na utakmici (15:14). U Ribeirovu ulogu ušli su Silva i Candido, svaki po tri pogotka, i 15 minuta prije kraja Brazilci su prvi put otišli i na dva gola prednosti (22:20). A onda nakon ogromnog mučenja u svega četiri minute Brazilci su riješili pitanje pobjednika. Od 23:22 s četiri vezana pogotka pobjegli su na 27:22 u 55. minuti i konačno se u njihovom taboru moglo lakše disati.

Pacheco se prometnuo u prvo brazilsko ime sa sedam golova, a po pet puta mreže su tresli Ribeiro i Silva. Kod Čileanaca nitko nije prešao brojku od tri gola, a taj su broj dosegli Oneto, Esteban i Rodrigo Salinas, Araya i Diaz.

Katar – Bjelorusija 26:22 (7:12)

Iako nisu dobro ušli u utakmicu, rukometaši domaćina Katara došli su do nove pobjede i potvrde drugog mjesta u skupini. Bolji su bili od Bjelorusije koja je pružila odličan otpor. Već na samom početku utakmice Bjelorusija se rezultatski nametnula i do kraja poluvremena povećala svoju prednost na pet pogodaka. Katar nikako nije uspijevao pronaći pravu igru ne bi li slomio borbene Bjeloruse.

No, u nastavku Katar podiže razinu svoje igre i malo po malo počinje sustizati rezultat. Do prvog izjednačenja stigli su u 41. poravnavši na 14:14. Ubrzo nakon toga prešli su i u vodstvo koje je u 47. minuti naraslo na četiri pogotka. Bjelorusi se od serije pogodaka Katara više nisu uspjeli oporaviti pa je pobjeda otišla a stranu Katara. Najbolji kod Katara bio je Žarko Marković s devet pogodaka, dok je Bjelorusiju predvodio Dzanis Rutenka sa sedam pogodaka.

SP 2015, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Brazil30:22Čile
Španjolska30:26Slovenija
Katar26:22Bjelorusija
1Španjolska 5162:127+3510
2Katar 5137:122+158
3Slovenija 5160:145+156
4Brazil 5146:143+34
5Bjelorusija 5147:155-82
6Čile 5104:164-600

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • serieA24.01.2015. u 14:41
    španjolci do sada sve dobili rutinski...ne volim ih ali su svakako veća prijetnja nego ovogodišnja danska
    serieA