Rukomet

Sigurdsson kapetanski povukao Island prema osmini finala, francusko 'hvala' Omeyeru i Joliju za prvu poziciju

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • subota, 24.01.2015.
Sigurdsson kapetanski povukao Island prema osmini finala, francusko 'hvala' Omeyeru i Joliju za prvu poziciju
Foto: EPA

Peto kolo skupine C Svjetskog prvenstva donijelo je u ranijem terminu utakmicu između sigurnog Egipta i Islanda koji je prolazak dalje tek morao osigurati. Predvođeni raspoloženim kapetanom Sigurdssonom Islanđani su slavili s 28:25. U derbiju skupine s 27:25 slavila je Francuska preokretom u samoj završnici nakon što je čitav susret ganjala zaostatak i od četiri zgoditka...

Egipat - Island 25:28 (10:15)

Za razliku od izabranika Arona Kristjanssona egipatska vrsta u dvoboj petog kola ušla je neopterećena strahovanjem za prolazak u osminu finala. Marwan Ragab odlučio je tako odmoriti svoje glavne snage, među njima i sjajnog vratara Karima Handawyja dok je islandski izbornik uoči ovog susreta napravio izmjenu te Arona Palmarssona koji je susret protiv Češke odradio s učinkom 1/7 zamijenio Jonssonom.

Osim Palmarssona u utakmicu četvrtog kola koju je češki sastav lako dobio ispromašivao se i Atlason (0:5) koji je kolekciji nepreciznih šuteva novi dodao odmah na startu današnjeg dvoboja. Te uvodne minute pripale su afričkoj vrsti, na isključenje Svavarssona odgovorili su s dva uzastopna pogotka, u 10. minuti pogodio je i Hashem za odlazak u 4:1 vodstvo. Problemi su počeli s njihovim prvim isključenjem, onim Abdelrahmana koji je susret sa Švedskom završio prijevremeno s crvenim kartonom.

13 pogodaka Sigurdssona, 14 obrana Gustavssona

Raspucani kapetan Islanda Gudjon Valur Sigurdsson postigao je 13 pogodaka uz tek jedan promašaj dok je Hallgrimsson koji je također pomogao režirati odvajanje u prvom dijelu stao na pet pogodaka iz sedam pokušaja. Svoj doprinos s 14 obrana dao je i Gustavsson. Na drugoj strani Bakir, kojem je mjesto među vratnicama pripalo u prvom dijelu skupio je tek jednu obranu, odmah na otvaranju dok je Handawy upisao njih sedam. U napadu Egipta najbolji su bili Radwan i Issa obojica autori pet pogodaka.

Zahvaljujući kapetanu Sigurdssonu Islanđani su igrača više iskoristili za dolazak na pogodak razlike, a isti se igrač nakon još jednog protivničkog isključenja pobrinuo za izjednačujućih 6:6. Uz pomoć Hallgrimssona kapetan Islanda je svoju momčad svega nekoliko minuta kasnije doveo i u prednost, i to od tri zgoditka nakon čega je egipatska klupa morala reagirati i pozvati minutu odmora. No ni ona nije zaustavila seriju Islanda; kraj joj je, nakon 5:0, stigao u 24. minuti kada je El Masry pogotkom sa svoje polovice kaznio protivničko igranje s markiranim igračem.

Taj pogodak ujedno je bio prvi pogodak Egipta nakon devet minuta realizatorskog posta. Kumovale su tome pogreške, obrane Gustavssona, ali i prekršaji u napadu dok je Sigurdssonu ulazilo, mimo jedne Bakirove obrane kod 1:1, sve što je pokušao, bilo s linije sedam metara, iz kontranapada ili pak iz razrađeno napada. Takvom igrom Island je do kraja prvog dijela stigao na ugodnih pet razlike.

Nepovoljna situacija na poluvremenu diktirala je ulazak Handawyja u nastavku, koji je odmah pokazao zašto je jedan od najboljih vratara na ovom Prvenstvu no njegovi suigrači nisu odmah iskoristili sve njegove pravovremene reakcije pa je u idućih 13-ak minuta razlika između ova dva sastava bila uglavnom pet, odnosno šest pogodaka. Issinim trećim pogotkom za 19:22 prepolovljen je zaostatak, ali i dalje nije bilo rješenja za Sigurdssona koji na ulasku u posljednjih 15 minuta postiže svoj 11. zgoditak.

Nekoliko ludih minuta s brojnim pogreškama, ali i mnogo trke s obje strane prethodilo je egipatskom dolasku na svega gol zaostatka, ali onda je Gustavsson fenomenalnom obranom Elahmaru kupio nešto mira uoči završnih pet minuta. Korak do poravnanja egipatska reprezentacija bila je posljednji puta u 57. minuti, a nakon zgoditka Atlasona za konačnih 28:25 Islanđanima je prepustila treću poziciju uoči nastavka natjecanja.

Francuska - Švedska 27:25 (11:12)

Ždrijeb je htio da se u petom, posljednjem kolu sastanu dvije momčadi kojoj će pobjeda značiti i odlazak na posljednjeplasiranu momčad skupine D u osmini finala. Svoj, ali i francuski najjači ispit uoči eliminacijske faze Švedska je otvorila na najbolji mogući način. Dok su Nyokas i Narcisse gađali u, odnosno izvan okvira, a niti prema Sorhaindou na crtu nisu upućivane precizne lopte, na švedskoj strani točni su bili Ostlund, Kallman dva puta te Petersen za 4:0 i brzi Onestin time-out.

Po nastavku igre Mattias Andersson brani pokušaj Guigoua s linije sedam metara i kada se očekuju novi problemi za Francuze stiže isključenje Perssona i prvi pogoci francuske vrste na susretu. Prvo je Joli, nakon osam minuta igre, pogodio iz sedmerca, zatim Guigou istrčava i poentira iz kontre, a isti igrač donosi poravnanje nakon što se u strijelce upisao i Nyokas. Nova serija francuskih promašaja i Anderssonovih obrana isprovocirana odlično postavljenom švedskom obranom vratila je +4 na stranu izabranika Staffana Olssona i Ole Lindgrena negdje na polovici prvog dijela.

Omeyer MVP, Joli bez pogreške

13 obrana skupio je Thierry Omeyer u ovom dvoboju i kroz njegov veći dio držao svoju momčad na pristojnom zaostatku. Večerašnja predstava donijela mu je i naslov najkorisnijeg igrača na parketu, no veliko 'hvala' francuski reprezentativci moraju poslati i na adresu Guillaumea Jolija koji je završio stopostotan s 9/9 s linije sedam metara. Najviše pogodaka kod Šveđana postigao je Kallman, osam, no za to mu je trebalo 13 pokušaja. Mattias Andersson zaustavio je dva manje šuta od kolege u francuskom dresu.

Držanje na zaostatku od dva pogotka na isteku 20 minuta igre Francuska je mogla zahvaliti Guigouu, a potom i Omeyeru koji se priključio trima novim obrana, no i dalje je malo toga funkcioniralo u napadu europskih prvaka. Uslijedile su minute u kojima su oba sastava ishitrenim reakcijama olakšale vratarima da pojačaju svoj učinak, a minutu odmora švedski izbornički dvojac zove pri svojih 9:8, ali i sedam minuta igre bez vlastitog pogotka.

Četiri minute prije kraja francuski vratar gura svoju momčad u priliku da još jednom poravna, sudački par na klupu šalje Petersena, a Joli s 4/4 sa sedam metara vraća susret na rezultatski početak. Po isteku prvih pola sata semafor u Ali Bin Hamad Al-Attiyah Areni pokazivao je 11:12, a Francuskoj će u sjećanju ostati Karabatićev promašaj koji je nakon dugo vremena mogao donijeti njeno vodstvo nakon niti približno pamtljive igre, posebno što se tiče kombinatorike u napadu. S druge strane, švedski problem bio je "tek" raspoloženi Omeyer.

I na startu nastavka ista priča - nepromišljene poteze i slabašne udarce s vanjske linije svoje momčadi ispravljao je fantastični Omeyer. Kod 13:13 Nikola Karabatić zarađuje svoje drugo isključenje, no novog odvajanja nema sve do 41. minute i osme pa odmah potom i devete obrane Anderssona, odnosno petog pogotka Kallmana. Direktan crveni karton, kao točku na i svih ostalih francuskih problema stavio je Luka Karabatić na sredini drugog dijela.

Nešto lakše u odnosu na prethodni period Šveđani su pronalazili put do mreže, dok su na drugoj strani pri potpunoj nemoći vanjske linije proigrala krila Mahe i Porte. Nakon 12. obrane Omeyera Joli šestim pogotkom pogađa za 21:22 točno u 50. minuti dvoboja. Jolijevih 8/8 Francuskoj donosi poravnanje čime su iskorištene dvije minute igre s igračem više i čime je u zadnjih šest minuta startano u potpunoj neizvjesnosti.

Veliki posao u 56. minuti odradio je Barachet, ukradenu loptu pretvorio je u minimalno vodstvo, odmah potom pogodio je i Accambray, a kada je Omeyer skinuto kontru Ekberga pri 26:24, a uoči posljednjih 60 sekundi očaj na licima Šveđana sve je rekao: na putu prema četvrtini finala stoji im Poljska dok će Francuska na Argentinu.

Alžir - Češka 20:36 (10:21)

Nakon što je Island upisao pobjedu protiv Egipta, sve je bilo jasno po pitanju prolaza u skupini C. Česi su i teoretski ostali bez ikakve šanse za mjesto u osmini finala, no bez obzira na to odigrali su puno bolje od Alžira i vrlo visoko slavili.

Alžir je jedno od najvećih razočaranja ovog SP-a, igra mu je bila daleko ispod očekivanja, a nikako mu ne ide na čast niti ovaj potpuni raspad protiv Čeha nakon što je i prije posljednjeg kola ostao bez šanse za prolaz.

I onaj tko nije gledao utakmicu iz samog statističkog prikaza vrlo lako je mogao shvatiti gdje je bila glavna razlika. Čovjek koji je donio prevagu bio je Petr Štochl, sjajni češki vratar koji je upisao čak 23 obrane, a njegovi kolege na drugoj strani zajedničkim snagama uhvatili su ih tek četiri.

Iz brojnih obrana Štochla, izrodili su se isto tako brojni kontranapadi koje su Česi realizirali sa savršenih 13/13, a Alžirci su imali u cijelom susretu samo tri kontre.

Susret su obilježile i serije Čeha koji su se furioznim minutama odvajali pa su tako bježali na 5:1, ključni bijeg bio je onaj serijom 7:0 na 16:7 te su u još tri navrata stvarali po 4:0.

Alžir je sa svakom minutom sve više tonuo, nije imao nikakvog rješenja za protivnika, a kako je Alžir pristupio susretu, dovoljno pokazuje i samo jedno isključenje inače agresivnih Alžiraca.

Uz Štochla su se istaknuli i Filip Jicha sa sedam golova te s pet Petr Linhart. Kod poraženih po pet pogodaka postigli su Hichem Daoud i Ayatallah Hamoud.

SP 2015, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Egipat25:28Island
Alžir20:36Češka
Francuska27:25Švedska
1Francuska 5143:128+159
2Švedska 5137:109+287
3Island 5127:135-85
4Egipat 5135:125+105
5Češka 5145:138+74
6Alžir 5109:161-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • serieA25.01.2015. u 12:09
    nevjerovatno je da francuska pobijedi utakmicu koju je odigrala katastrofalno protiv odlične reprezentacije kao što je švedska...u prvom poluvremenu su trebali gubiti 3-4 razlike ali kada imaš omeyera....
    serieA
  • sportoz25.01.2015. u 00:43
    I tako na putu do finala nema ni Francuske, ni Danske, ni Španjolske. Nakon takvog raspleta samo je finale uspjeh. Vjerujem da ćemo tamo i igrati.
    sportoz
  • crodevils24.01.2015. u 22:53
    ne znam jer griješim,al mi se čini da šveđani opadaju u igri što se prvenstvo primiče kraju..
    crodevils
  • Obrisan korisnik24.01.2015. u 22:16
    Big-Boss, ko su Žabari?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2015. u 22:14
    Ajde, puno bolje protiv Svedjana nego Zabara. Nadam se da cemo konacno pokazati kaj mozemu, usprkos Goluzi.
    Obrisan korisnik