Rukomet

Njemačka očekivano do pobjede, Argentina u osmini finala

Branimir Korać, Željka Jurkas • subota, 24.01.2015.
Njemačka očekivano do pobjede, Argentina u osmini finala
Foto: EPA

Skupina D ostala je neizvjesna do samoga kraja. Na teren u Duhail Hall-u su prve izašle Njemačka i Saudijska Arabija čiji susret je potvrdio Njemačku (19:36) kao pobjednicu skupine, a istovremeno se u Lusailu igrala utakmica koja je odlučivala o posljednjem putniku u osminu finala i u kojoj je Argentina svladala Rusiju (27:30). U posljednjem susretu skupine Danska je slavila protiv Poljske (31:27)...

Rusija – Argentina 27:30 (16:17)

Ništa osim pobjede nije igralo Rusiji da vidi osminu finala, a Argentina si je za isti cilj mogla priuštiti i remi. Čvrstu borbu očekivali su svi, a u redovima Argentine ponovno je bilo presudno neodustajanje i prilagođavanje nastaloj situaciji. Većina momčadi doživjela bi barem zamjetno malu krizu kada crveni karton zaradi kapetan, no isto se njima nije dogodilo. Rusija je pak s druge strane, još jednom na ovom prvenstvu propustila pruženu priliku i dovela se u situaciju da mora hvatiti rezultatski minus.

Susret je počeo u brzom tonu Argentine koja je u trećoj minuti povela s dva gola razlike i do desete minute stalno koketirala s odlaskom na tri, ali su ih Rusi uvijek sustizali. U trenu kada su se vratili u utakmicu i usporili tempo Argentinaca, Rusija, točnije Jegor Jevdokimov i Konstantin Igropulo zarađuju isključenja u nizu, no gladiatori ne iskorištavaju ponuđeno. Par minuta kasnije, točnije u 16. minuti katarski suci dodjeljuju kapetanu gaučosa Sebastianu Simonetu direktan crveni karton zbog udarca laktom u glavu.

Izlazak kapetana s terena samo na tren uvodi nervozu u redove Južnoamerikanaca, brzo se zbrajaju i do 20. minute izjednačenjem (11:11) u potpunosti vraćaju u susret i preuzimaju vodstvo. Gol do dva razlike vrtio se do kraja prvog poluvremena koje završava 16:17.

Svjesni rezultata Rusi puno bolje kreću u drugoj poluvrijeme i pogotkom Timura Dibirova odmah izjednačavaju. Gol za gol igra se prvih 15 minuta, a Juan Pablo Fernandez svojim prvim golom na utakmici u 47. minuti vodi Argentince na dva gola razlike. Ruska klupa odmah reagira i Oleg Kulešov time outom pokušava momčad vratiti u igru, no pokazalo se da je to više koristilo argentinskoj momčadi jer nedugo nakon prekida povećavaju vodstvo na četiri razlike. Momčad Eduarda Gallarda veliku stečenu prednost više neće ispustiti, a u samoj završnici glavnu riječ su preuzeli vratari. Kako Matias Schulz koji je između ostalog obranio sedmerac Igropulu i pri rezultatu 26:28 obranio odličnu priliku Rusije kojom bi se vratili nadomak izjednačenja; tako i Igor Levšin koji je u zadnjim minutama držao Rusiju u nadi da natjecanje neće nastaviti u President's kupu.

Fernandez je kao svoj drugi pogodak utakmice (što je ujedno 50% golova koje je zabio na ovom prvenstvu) ponovno odveo Argentinu na tri razlike nakon velike obrane Schulza. Bio je to ključni trenutak nakon kojeg su se Rusi trudili uspostaviti igru, ali na terenu je postalo jasno da oni neće biti ti koji prolaze dalje. Najbolji strijelac susreta igrao je u argentinskim redovima - Federico Pizarro postigao je devet pogodaka, a slijede ga Diego Simonet (6) i Federico Fernandez (5). U ruskoj momčadi najviše se istaknuo Daniil Šiškarev sa sedam pogodaka, a dva manje postigli su Igropulo i Pavel Atman.

Osvajanjem dva boda Argentina je osvojila četvrto mjesto skupine D i u osmini finala u ponedjeljak će se susresti s pobjednikom skupine C.

Saudijska Arabija - Njemačka 19:36 (8:18)

Kvalitetom vjerojatno najskromnija reprezentacija ovog Svjetskog prvenstva nije mogla ništa protiv Njemačke. U pet utakmica Saudijska Arabija upisala je pet dvoznamenkastih poraza i za nju će svaki bod u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta biti uspjeh.

Njemačka je trebala pobjedu za potvrdu prvog mjesta u skupini, odmarala je one najvažnije igrače, ali nije imala nikakvih problema. Prošetala se do pobjede i pokazala da spremno dočekuje osminu finala.

Susret je rezultatski bio potpuno nezanimljiv, već nakon deset minuta Njemačka je imala 8:2 na krilima Erika Schmidta koji je već tada bio na pet golova. Već u tim trenucima bilo je jasno kako će ovaj susret završiti i bilo je jedino upitno hoće li Saudijska Arabija uspjeti izgubiti s jednoznamenkastom razlikom.

Nije u tome uspjela, već u 25. minuti Njemačka je probila dvoznamenkastu granicu i povela s 15:5 te je tu prednost čuvala do drugog poluvremena.

Najbolje razdoblje igre Saudijske Arabije dogodilo se početkom drugog poluvremena kada je uspjela napraviti seriju 5:0 i smanjiti zaostatak na 21:13. Tu je njemačka klupa pozvala minutu odmora, nakon čega Matthias Musche sam radi 4:0 i Njemačka ponovno bježi.

U zadnjih deset minuta primila je samo jedan pogodak i serijom 8:1 odjurila do vrlo visoke pobjede 36:18.

Predvodili su je s po 11 golova Johannes Sellin i Matthias Musche dok je Silvio Heinevetter ubilježio 14 obrana, a njemački izbornik u ovom susretu koristio je samo devet igrača od čega je Martin Strobel igrao tek kratkih osam minuta.. Na drugoj strani nitko nije zabio više od tri gola, a to je uspjelo Al-Abasu, Al-Salemu i Al-Zaeru.

Danska – Poljska 31:27 (16:12)

Utakmica koja je odlučivala o konačnom poretku unutar skupine D odigrana je kao posljednja utakmica dana, a i skupine, u Lusail Hall-u. Poljska i Danska igrale su za drugo mjesto i eventualno lakšeg suparnika iz skupine C u osmini finala. I dok je prvo poluvrijeme na momente bilo izjednačeno, discipliniranom i doziranom igrom Danska nije dovela u pitanje pobjednika, držeći dovoljnu prednost da mirno može zaključiti susret.

Susret je uvjerljivo otvorila Danska povevši s tri gola prednosti prije nego su Poljaci odgovorili u šestoj minuti igre kada Bartosz Jurecki pogađa mrežu iz dosuđenog sedmerca. Danci lagano stagniraju kroz idućih deset minuta, a momčad Michaela Bieglera sve više pritišće. Na samom početku 15. minute susret ulazi u egal, a tijesna razlika (u kojoj Danska u niti jednom trenu nije pala u zaostatak), nastavlja se do 24. minute kada Danska prvim pogotkom Madsa Mensaha Larsena (koji je u sastavu umjesto Michaela Damgaarda) odlazi ponovo na dva razlike i do odmora samo gradi prednost.

Veća kontrola prikazana u drugom poluvremenu može veseliti Gudmundura Gudmundssona čija momčad napokon uspijeva uhvatiti ritam tijekom gotovo cijelog susreta i nema (pre)velikih oscilacija u igri. Danci su brzo stavili rezultat pod kontrolu, a već u 10. minuti drugog dijela imaju najveću razliku u susretu, +7 (22:15). Poljska klupa zove time-out koji privremeno smanjuje zaostatak, ali u konačnici nisu imali rješenje za Mikkela Hansena (4/6 uz 5 asistencija), Jespera Noddesboa (4/4) i Hansa Lindberga (6/6) koji su u odličnom susretu, poglavito u drugom dijelu, cijele momčadi odskočili tek malo više.

Michal i Bartosz Jurecki , Kamil Syprzak i Michal Szyba imali su stopostotni učinak, a uz B. Jureckog najviše golova u poljskoj momčadi postigao je Andrzej Rojewski.

Pobjedom je Danska osvojila drugo mjesto skupine D i u ponedjeljak će se ogledati s Islanđanima, dok će Poljska odmjeriti snage sa Šveđanima.

SP 2015, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Saudijska Arabija19:36Njemačka
Rusija27:30Argentina
Danska31:27Poljska
1Njemačka 5150:124+269
2Danska 5154:127+278
3Poljska 5135:121+146
4Argentina 5132:123+95
5Rusija 5133:131+22
6Saudijska Arabija 587:165-780

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • serieA25.01.2015. u 14:05
    suđenje na utakmici rus-arg je u najmanju ruku bilo smiješno...vjerovatno ovi sudci su posuđeni iz graničara...samo da nama sude pravi europski sudci
    serieA