Nogomet

Veliki dan za škotski nogomet – nakon gotovo tri godine čekanja igra se 400. Old Firm

Niko Rukavina • nedjelja, 01.02.2015.
Veliki dan za škotski nogomet – nakon gotovo tri godine čekanja igra se 400. Old Firm
Foto: Ante Pažanin

Gotovo tri godine navijači Celtica i Rangersa čekali su na jubilarni 400. Old Firm. Kada je početkom studenog prošle godine ždrijeb polufinala Liga kupa spojio ova dva kluba, u škotskom nogometu postoji samo jedna tema...

Danas je veliki dan za škotski nogomet. Nakon gotovo tri godine čekanja, navijači Rangersa i Celtica, ali i ljubitelji nogometa diljem globusa, dočekali su jubilarni 400. Old Firm, jedan od najvećih svjetskih derbija uopće.

Kao što je poznato, Rangersi su 2012. zbog duga od 175 milijuna eura proglasili bankrot te su, nakon procesa reorganizacije, započeli natjecanje iz najnižeg ranga škotskog nogometa. Danas se Rangers nalazi u drugoj ligi. Trenutno su drugoplasirana momčad Championshipa i ako se ne dogodi čudo i uhvate uvjerljivo vodeći Hearts, morat će igrati play-off za povratak tamo gdje i pripadaju – u škotski Premiership.

Posljednju utakmicu ova dva velikana odigrala su za njihove navijače dalekog 29. travnja 2012. godine kada je Celtic na Celtic Parku slavio s uvjerljivih 3:0. Kada su 1. studenog 2014. kuglice u ždrijebu za polufinale škotskog Liga kupa spojile velike rivale, pripremanje za škotski „praznik nogometa“ moglo je početi.

Pred utakmicu, navijači Celtica provociraju najljuće rivale izjavama kako igraju protiv novog kluba osnovanog 2012. godine, žaleći za starim rivalstvom koje su 124 godine održavali s „nekim drugim“ Rangersom koji je djelovao od 1872. do 2012. godine.

Rangersi ukupno uspješniji

Navijači ova dva glasgowska velikana identificiraju se sa svojim klubom s obzirom na etničku i religijsku pripadnost. Katolički doseljenici u Glasgowu navijaju za Celtic, dok su protestantski „unionisti“ navijači Rangersa. Rangersi su osnovani 1872., a Celtic 16 godina kasnije, 1888. U dosadašnjih 399 odigranih derbija, Rangersi su slavili 159 puta, Celtic 144, dok je 96 utakmica završilo bez pobjednika. Prvi derbi odigran je 28. svibnja 1888. a slavio je Celtic sa 5:2, dok je najveća pobjeda (7:1) također pripala Celticu. Rangersi su 54 puta osvojili naslov prvaka Škotske, a Celtic 46 puta.

Naravno, tradiciju Old Firma nemoguće je samo tako izbrisati. Već tri mjeseca dižu se tenzije koje će kulminirati danas u 14:30 kada će nakon, kako su Škoti izračunali, više od 24 tisuće sati započeti Old Firm. I to jubilarni 400. po redu.

Celtic je u ovoj utakmici, dakako, favorit. Trenutno se nalaze na prvom mjestu Premiershipa s tri boda i utakmicom više od drugoplasiranog Aberdeena. Prema transfermarktu vrijednost Celticove momčadi iznosi 56 milijuna eura, dok nogometaši Rangersa vrijede samo 6.6 milijuna. Ove sezone Celticovu momčad dobro je upoznao zagrebački Dinamo koji je u dvije utakmice Europske lige upisao pobjedu i poraz, s time da je hrvatski prvak nadigrao škotskog u obje utakmice.

Rangersi se s druge strane nalaze u velikim financijskim problemima. Trenutno im fali 11 milijuna eura kako bi nastavili s planom financijskog oporavka. Velik novac za drugoligaša koji, doduše, i dalje ima masovnu podršku svojih navijača. Rangersi se trenutno nalaze na drugom mjestu škotskog Championshipa sa 16 bodova, ali i dvije utakmice manje od vodećeg Heartsa iz Edinburgha.

Prepucavanje pred dvoboj nije završilo samo na navijačima, već se ono preselilo i među igrače i legende kluba. Tako je napadač Celtica John Guidetti rivalima poručio kako će im zabiti hat-trick, na što je legendarni bivši trener Rangersa, Walter Smith, odgovorio da “taj balavac uopće ne poštuje Rangerse“.

Međutim, menadžeri obje momčadi smiruju strasti: „Ovo je dvoboj škotskih velikana, takva mora biti i atmosfera. Incidenta ne smije biti“, rekao je pred utakmicu Ronny Deil, menadžer Celtica.

Privremeni menadžer Rangersa, Kenny McDowall priznaje Celticu ulogu favorita u ovom dvoboju. “Utakmice kupa su posebna vrsta. Rekao sam igračima neka uživaju. Mnogo vremena je prošlo od našeg prošlog dvoboja, nadam se kako će sve proći u najboljem redu i kako ćemo iz ovog dvoboja izaći kao pobjednici“, rekao je McDowell.

Posljednji put u Liga kupu Celtic i Rangers susreli su se u finalu 2011. godine, a pobjednički pogodak za Rangerse zabio je Nikica Jelavić u 98. minuti utakmice.

U drugom polufinalu susrest će se Dundee United i Aberdeen, a jubilarni 400. Old Firm, nakon gotovo tri godine čekanja, počinje danas u 14:30 na Celtic Parku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis01.02.2015. u 16:23
    pravi svinjski komentar:rangers je ugašen, ne postoji više. 2012. godine je osnovan klub koji se naziva rangers, ali nema veze s prijašnjim klubom, dakle nema više derbija.i vidi se da nemaš pojma o razlici između prirodnih i pravnih osoba, šetaj.
    cameosis
  • Obrisan korisnik01.02.2015. u 14:53
    tri komentara i sva tri sto posto tovarska. rangers se nikad nije ugasio, proglašenje bankrota ne znači i gašenje kluba. to ti je isto kako će sve više ljudi u Hrvatskoj proglašavati osobni bankrot pa kaj bi onda trebali mijenjati ime i biti neke druge osobe hahahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.02.2015. u 14:04
    kad se igra protiv novog kluba onda ocekujem da navijaci celtica napune stadion kao da igraju protiv St. Mirrena, inace ce biti licemjerni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.02.2015. u 12:51
    Dobro to je klub formalno ugašen ali po svemu to je Rangers i to je derbi kao što je uvijek i bio, jedan od najvećih derbija na svijetu, ne po kvaliteti nogometa ali po emocijama, ambijentu i tradiciji sigurno je.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.02.2015. u 12:43
    kao sto su rekli navijaci Celtica, nikakav derbi, utakmica se igra izmedu Celtica i novog kluba osnovanog 2012, pretpostavljam da je autor navijac Dinama, pa mu gasenje kluba nista ne predstavlja!
    Obrisan korisnik