Košarka

Video: Tomić odličan u važnoj pobjedi Barcelone, Real postao prvi četvrtfinalist Eurolige

Davor Kovačević • četvrtak, 12.03.2015.
Video: Tomić odličan u važnoj pobjedi Barcelone, Real postao prvi četvrtfinalist Eurolige
Foto: EPA

Košarkaši Barcelone osvetili su se Maccabiju za nedavan poraz i napravili značajan korak u borbi za drugo mjesto, a odličnu utakmicu u dresu katalonskog diva odigrao je Ante Tomić. Real Madrid je razbio Albu i matematički postao prva momčad koja je osigurala četvrtfinale Eurolige za koje su si pobjedom nad Laboral Kutxom šanse ostavili košarkaši Nižnija.

Real Madrid – ALBA Berlin 93:62

Real Madrid i matematički je postao prvi četvrtfinalist Eurolige. To naravno ne znači da će do kraja odrađivati posao jer je ulog još uvijek prvo mjesto i i prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu, no s devetom pobjedom to im ne bi trebalo pobjeći do kraja Topa 16.

I da je bila kompletna, ALBA u Madridu ne bi mogla gajiti prevelike nade, a bez nekolicine važnih igrača 39:46 na poluvremenu se činilo kao dobar rezultat iz perspektive njemačkog kluba. No kako to obično bude u Realovim utakmicama, jedna četvrtina je Madriđanima dovoljna da nokautiraju protivnika, a ovog je to puta bio slučaj u trećoj četvrtini u kojoj je Real napravio 24:7 i prelomio utakmicu.

Carroll je predvodio Madriđane s 13 poena, Llull je ubacio 12, a Fernandez 11 uz osam asistencija. Redding je bio najefikasniji u Albinim redovima s 14 poena, a Marko Banić je za 15 minuta ostao na pet poena.

Barcelona – Maccabi 89:71

Još u 1980. godinu seže povijesti Barcelone i Maccabija. Čak 35. međusobnu utakmicu odigrali su večeras u Blaugrani, a Barcelona je ostvarila 22. i šestu u Topu 16 čime je napravila važan korak u borbi za drugo mjesto.

Bila je ovo potpuno drugačija utakmica od posljednje koja se riješavala u zadnjim trenucima. Obrana Maccabija praktički nije postojala, a Barcelona je od starta utakmice stvorila ugodnu prednost koja je na poluvremenu iznosila +13 (47:34). Najviše što se Maccabi uspio približiti bilo je na -7 na startu drugog poluvremena, dok Barcelona nije ušla u novu seriju koševa.

Ante Tomić bio je prvo ime Barcelone. Hrvatski centar bio je nepromašiv i za 25 minuta ubacio 16 poena (4/4 za dva, 8/8 za jedan), uhvatio 12 skokova i podijelio šest asistencija za valorizaciju 35. Doellman je dodao 13 poena, a Mario Hezonja je za nešto više od 12 minuta ostao na sedam poena. Kod Maccabija je ponajbolju utakmicu u žutom dresu odigrao Alexander ubacivši 16 poena, jedan manje postigao je Schortsanitis.

Nižnji Novogorod – Laboral Kutxa 89:85

Eventualnom pobjedom u Novgorodu Laboral Kutxa mogla je dodatno učvrstiti četvrtu poziciju, dok je domaćinu današnja utakmica bila praktički posljednji vlak za očuvanje bilo kakvih šansi za četvrtfinale Eurolige.

Iako je bio gotovo cijelu utakmicu u podređenom položaju, Nižnjiju su pripale one najvažnije, posljednje minute utakmice. Osim uvodne trice i vodstva, Nižnji je na novo čekao sve do posljednje minute kada je serijom 11-0 75:80 pretvorio u dovoljnih 86:80 i treću pobjedu u Topu 16.

“Pobijedli smo zahvaljujući obrani, zaustavljanju njihove tranzicije i otvorenih šuteva za tricu u posljednjoj četvrtini. Oni imaju odlične šutere. Ja sam ostao fokusiran, sugirači su vjerovali u mene rekavši mi da nastavim šutirati i morao sam ih poslušati“, rekao je Thompkins koji je bio vrlo raspoložen u domaćim redovima s 22 poena i deset skokova, a pratio ga je Mekel s 20 poena i sedam asistencija. Goste je predvodio Bertans s 21 poenom, dok je Causer ostao na 13 ubačenih poena.

Galatasaray – Crvena zvezda 68:91

Posljednje teško domaće stradanje od madridskog Reala navelo je Galatasaray da potpuno otpišu Euroligu i okrenu se domaćim natjecanjima. Taj pristup koštao ih je novog stradanja i rasprodaje ugleda protiv momčadi koja je uoči utakmice bila u identičnoj situaciji, s dvije pobjede i sedam poraza, bez realne šanse da se dokopa četvrtfinala.

Galatasarayova obrana ponovno je bila vrlo slaba, gosti su zabijali lakoćom i već na poluvremenu postigli 51 koš. Vodila je Zvezda u jednom trenutku prvog dijela i s +20, da bi domaćin si povratio lažnu nadu kada je dvije minute prije isteka treće četvrtine smanjio na 51:60. Nada je potrajala još do kraja tog perioda do kojeg je Zvezda stvorila +16 (67:51), a svoju seriju produžila do 17-0 i najvećih 77:51.

Šest dvoznamenkastih igrača imala je Zvezda, a najviše je pokazao Blažič s 19 poena, a slijedili su ga Jenkins i Marjanović s po 14. Kod Galatasaraya najefikasniji je bio Pocius s 13 poena, a Erceg je postigao 11 poena.

Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Galatasaray68:91Crvena zvezda
Barcelona89:71Maccabi Tel Aviv
Real Madrid93:62Alba Berlin
Žalgiris76:70Panathinaikos
1Real Madrid 103+176
2Barcelona 103+64
3Maccabi Tel Aviv 85-10
4Panathinaikos 76+27
5Alba Berlin 76-46
6Žalgiris 58-55
7Crvena zvezda 310-35
8Galatasaray 211-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina14.03.2015. u 00:06
    Video: Tomić odličan… a nema videa iz Bracelone. koga vi zajebavate?!
    pikepiletina